Még mindig homályban

Míg az európai országok nagy részén átvonult a koronavírus és lassan felszabadították a korlátozásokat, addig nálunk egyre több a beteg. Hosszú távra nem tervezünk, bármikor újra karantént kiálthatnak Bukarestből. Már öt európai ország korlátozza a románok beutazását, a szomszédok bármikor lezárhatják a határokat a román állampolgárok előtt. Szóval semmi jóval nem biztatnak erre a nyárra.
Egy június elején készült felmérés szerint az erdélyi magyarokat közvetlenül alig érintette a járvány: a válaszadók alig 3 százaléka számolt be arról, hogy személyesen vagy családtagjai, közeli ismerősei megbetegedtek volna a koronavírustól. Azok aránya, akik valószínűnek tartják, hogy elkapják a betegséget, az áprilisi 22-ről 16 százalékra mérséklődött. Nagyon jelentős azok aránya, akik megkérdőjelezik a vírus, a járvány létezését. A válaszadók 29 százaléka szerint „nincs is járvány, koholmány, kitaláció az egész”.
Nem vonom kétségbe a vírus létezését, ahogyan az influenzáét sem, átestünk rajta párszor, volt, amikor nehezebben viseltük, de valahogy túléltük. Nekem a hozzáállással, a vírus kezelésével van óriási problémám. Azzal, hogy szinte más betegség nem is létezik, mióta felütötte fejét ez a nyavalya. Hogy, aki meghal, hiába volt néhány súlyos társbetegsége, a koronavírus számlájára írják. A megfélemlítéssel van bajom, a riogatással, és a COVID–19-re adott gyógyszeres kezeléssel, amely állítólag többet árt, mint használ. Legalábbis a betegségen átesett páciensek szerint. Amúgy a WHO tegnapi jelentésében beismeri, hogy a malária elleni gyógyszer nem használt a koronavírus kezelésében. Aztán azzal sem értek egyet, teszem hozzá laikusként, hogy a tünetmentes betegeket miért kell gyógyszerrel tömni. Az is aggasztó, hogy a más betegségben szenvedők – már akik mernek kopogni a kórházak ajtaján – nem kapnak megfelelő ellátást. Sokuk magánkórházakhoz kénytelenek fordulni, persze jó pénzért, míg az úgynevezett „covidos” kórházak sok helyen üresek. Nem tudom, mire megy ki a játék, de valószínűleg előbb-utóbb fény derül mindenre. Talán utólag megértjük az összefüggéseket. Talán.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés