Menetel az alapszakasz sereghajtója

Meccset és pozíciót veszített a Sepsi OSK

Egy jól beívelt szabadrúgást követően Șut (89) szerezte meg az Academica győztes gólját a Sepsi OSK ellen —   Fotó: facebook/academica

Egygólos vereséget szenvedett a labdarúgó 1. Liga hetedik, hétközi fordulójában a Sepsi OSK, így helyet cserélt a tabellán a legyőzőjével. Idegenben nyertek rangadót a nagyszebeniek, a FC Voluntari pedig tovább menetel: az alapszakaszt utolsó helyen záró gárda immár zsinórban ötödik győzelmét aratva az alsóház második helyéig tornázta fel magát. A háromszékieknek két iaşi-i meccsük lesz, vasárnap bajnokin, szerdán a Románia-kupa elődöntőjében lépnek pályára a moldvai városban.

Rangadót és a tabellán helyet vesztett a hazai labdarúgó 1. Liga alsóházának hetedik, hétközi fordulójában a Sepsi OSK. A háromszékiek Clinceni-ben az Academica ellen léptek pályára, a hőségben rendezett találkozó elején egyik csapat sem nagyon erőltette a támadójátékot. Az első félidő közepén a hazaiak előtt ugyan adódott két lehetőség, ám Niczyly mindkétszer megmentette a háromszékieket a góltól. A játék képe a szünet után sem változott, már-már úgy tűnt, mindkét csapat elégedett az egy ponttal, ám az utolsó húsz percben mégis támadásba lendültek a hazaiak, a 72. percben pedig egy jól beívelt szabadrúgást követően meg is szerezték a vezetést. A találatot követően a háromszékiek is aktívabbak lettek a támadások során, két perccel a rendes játékidő előtt volt is esélye a sepsiszentgyörgyi gárdának az egyenlítésre, ám Achahbar szabadrúgását követően a hazaiak kapusának sikerült mentenie, így az Academica megnyerte a találkozót.
A szezont remekül kezdő, ám a folytatásaban egyre nagyobb gödörbe került Poli Iaşi hazai pályán vesztett rangadót a kiesés elkerüléséért vívott harc során. Szünetre a moldvaiak még egygólos vezetéssel mehettek, ám tíz perccel a fordulás után a nagyszebeniek kiegyenlítettek, majd az utolsó negyed óra elején a győztes találatot is megszerezték, így mindössze három pontra faragták hátrányukat a Sepsi OSK-val szemben, míg a Poli továbbra is a hatodik, de üldözőivel szemben a moldvaiak helyzete a legrosszabb. A sereghajtó Dinamónak ugyanis két, az előtte álló Chindiának egy mérkőzése elmaradt, így a Iaşi-i csapat közelebb áll a kieséshez, mint az a tabellán látszik.
A forduló utolsó meccse – amelyen a listavezető Viitorul a sereghajtó Dinamót fogadta – lapzárta után ért véget.
Nem sok pihenőjük lesz az alsóházi csapatoknak a hétközi fordulót követően, hiszen vasárnap és hétfőn már a nyolcadik forduló mérkőzéseit rendezik, innen gyakorlatilag elkezdődnek a visszavágók küzdelmei. A Sepsi OSK Iaşi-ban vendégszerepel, mi több, a jövő héten még egyszer összecsap a két csapat: vasárnap bajnokit, szerdán Románia-kupa-meccset játszik a két gárda. A háromszékiek számára mindkét találkozónak óriási a tétje: vereség esetén a Poli felzárkózhat, a nagyszebeniek pedig meg is előzhetik a tabellán a székelyföldieket, mi több, akár osztályozós helyre is visszacsúszhat Leo Grozavu csapata. A szerdai meccsen viszont a Románia-kupa döntőjébe jutás a tét, igaz, hogy az elődöntő első meccsén kiharcolt 5–1-es előnyét nehezen veszítheti el a háromszéki gárda. Szintén vasárnap az Academica a Dinamót fogadja, a hazaiak felszálló ágban vannak, míg a fővárosiak, bármennyire is furcsa, de egyelőre kiesést jelentő helyen tanyáznak az alsóházban. Egy hazai siker esetén a Clinceni megnyugodhat és tervezheti az őszi 1. ligás rajtot is.
Hétfő a rangadók napja lesz az alsóházban: délután a Chindia a FC Hermannstadtot fogadja, mindkét gárda a kiesés elkerüléséért harcol, így mindkét csapatnak fontos lenne a győzelem. Hazai siker estén sok minden nem változik, mindkét gárda marad a veszélyzónában, ám egy nagyszebeni győzelem egy Sepsi OSK-vereség esetén azt is jelentheti, hogy a háromszékieket pontban beéri a FC Hermannstadt, onnatól pedig a háromszékiek is a kiesés elkerüléséért harcolhatnak. Este az éllovas Viitorul a FC Voluntari-t fogadja, kérdés, hogy a tengerpartiaknak sikerül-e megállítaniuk a menetelésben az alapszakasz másodikját, vagy az alapszakaszt utolsó helyen záró gárda az alsóházi rájátszás bajnoki címére hajtva egy pontra csökkenti hátrányát a Hagi-csapattal szemben.
Elkezdődik a felsőházi rájátszás második fele, ma a Gaz Metan az U Craiovát fogadja, a medgyesiek a paly-off-ban még nem nyertek, míg az oltyánok hátránya mindössze egy pont az éllovas kolozsváriakkal szemben. Szombaton a negyedik helyezett FCSB az ötödik FC Botoșani-t látja vendégül, mindkét csapat 27 pontos és céljuk a dobogós helyezés. Vasárnap este a Kolozsvári CFR az Astra Giurgiu vendégeként lép pályára, az éllovasnak fontos lenne a győzelem ahhoz, hogy ne veszítse el első helyét a tabellán, míg az Astra egy sikerrel megerősíthetné harmadik helyét és legrosszabb esetben megtarthatja egypontos előnyét üldözőivel szemben.
 

Hirdetés

Hirdetés