Hirdetés


Maszktalanok

Tagadjuk vagy sem, a vírus létezik. Egyre közelebb kerül hozzánk, már a városon belül is több helyen felütötte a fejét. Persze, még nem láttuk, mert láthatatlan, de halljuk innen-onnan, megbízható forrásból, hogy ezek is, azok is elkapták a kórt. Most már ismerősök is vannak a betegek között, akik nyíltan felvállalva elmondják, milyen tünetekkel kerültek kórházba. Arról pedig nem tisztem értekezni, hogy mennyire veszélyes, és kellett-e ekkora feneket keríteni a dolognak.
Mi, székelyek, akik a karantén legelején példásan viselkedtünk, betartva minden szabályt, akkor, amikor még semmilyen jel nem utalt arra, hogy közelünkben lenne a betegség, most kezdünk kifordulni magunkból. Most, amikor tényleg aggódnunk kellene, elővigyázatosan közlekedni, kerülni a tömeget, szkeptikusak, gyanakvóak vagyunk. Aki betartja a szabályokat, lenézzük, mert birka, mert beállt a sorba, mert irányítható. 
A víruson kívül a maszk a másik olyan elem, ami megosztja a társadalmat. Arról pedig, hogy a maszk megvéd-e a vírustól, megoszlanak a vélemények. Egyre mélyebb a szakadék a maszkosok és a maszkot ellenzők tábora között. Bevallom, én sem kedvelem a természetellenes dolgokat, kellemetlen, amikor az oxigén megszűrve, kis mennyiségben jut be a szervezetünkbe. Ezért minél kevesebb ideig tartózkodom olyan helyen, ahol hordanom kell. Remélhetőleg soha nem következik be egy illető orwelli eszmefuttatása, ami arról szól, hogy már senki nem emlékszik pontosan arra, hogy miként terjedt el a maszk viselése világszerte. „Ma már olyan természetes, mint a levegővétel. Akin nincs maszk – ami gyakorlatilag elképzelhetetlen –, az durván megsérti a jó ízlést. A csecsemőkre hathetes koruk után adják rá. Később, az iskolában a maszk a fegyelmezésre is alkalmas. Az igyekvők hordhatják a dicsőségmaszkokat, a lustákra szégyenmaszk kerül. A tinik a leglelkesebb maszkvásárlók. Szerelmesmaszk, csalódásmaszk, hagyjbékénmaszk, lesz..rommaszk, uncsimaszk stb. Egyes munkaadók egyenmaszk hordására kötelezik dolgozóikat, mert rájöttek, hogy a maszkokról való pletykálkodás elvonja a munkások figyelmét. A maszk végigkíséri az emberek életét. Soha, de soha nem veszik le magukról. Brrr… Még a gondolattól is kirázza őket a hideg! Otthon, munkahelyen, mindenhol viselik. A szerelmesek soha sem látják egymást maszk nélkül, ez egyenlő lenne az azonnali kiábrándulással. Ha valakinek – valami baleset folytán – leesne a maszkja, megfagy körülötte a levegő. Az ilyen szerencsétlenekről hetekig beszélnek, szájról szájra jár, hogy milyen volt az a rettenetes látvány. Beszélik, hogy valahol, egy messzi tájon, fura alakok élnek, akik nem hordanak maszkot. A maszkőrség folyamatosan üldözi őket, de valahogy mindig kicsúsznak a kezeik közül. Ha rossz otthon a gyerek, a szülők így fenyegetik meg: Ha nem viselkedsz jól, eljönnek érted és elvisznek a Maszktalanok! Ilyenkor a gyerekek pár napig mindig kicsit csendesebbek, szófogadóbbak lesznek. Még belegondolni is szörnyű, mi történne velük, ha a szülői fenyegetés valóra válna…”
Én bízom benne, hogy előbb-utóbb mindenkiről lekerül a maszk, újra szabadon lélegezhetünk, és évek múlva elmeséljük unokáinknak, hogy volt egy rövid időszak az életünkben, amikor mindenkinek kötelező volt maszkot viselni.

Hirdetés