Hirdetés


Érdekesen alakul a bajnokság hajrája

Már nem első a CFR, bajba kerülhet a Sepsi OSK

Nem nagyon tudták szabályosan megállítani a Sepsi OSK játékosai Luckassent. Izgalmas lehet a kupameccs is —   Fotó: facebook / poliiasi

 

 

Elvesztette listavezetői helyét a labdarúgó 1. Liga felsőházában a Kolozsvári CFR, de megmaradtak esélyei a bajnoki címre. Az alsóházi rájátszásban őrzi veretlenségét az alapszakasz sereghajtója, a Sepsi OSK viszont egyre szorultabb helyzetben van és immár a kiesés elkerüléséért harcolnak a háromszékiek. Egyre érdekesebben alakul a hazai labdarúgó-bajnokság hajrája.

Továbbra is veretlen a hazai labdarúgó-bajnokság rájátszásában a FC Vo­lun­tari, míg a Medgyesi Gaz Me­tan csapatának még nem sikerült győznie a pontvadászat második felében. A 2019/2020-as idényben csupán egyetlen dolog biztos: a medgyesiek immár matematikailag is leveszítették esélyüket a bajnoki címért folyó harcban. A felsőház hatodik fordulóját követően elvesztette elsőségét a Kolozsvári CFR, és immár az Universitatea Craiova a listavezető, míg az alsóház nyolcadik fordulója után újabb helyet vesztett a tabellán a Sepsi OSK, a háromszékiek helyzete pedig egyre jobban bonyolódik, és amennyiben nem kapják össze magukat a következő meccsekre, úgy a pontvadászat végére a bennmaradásért vívhat ádáz csatát a gárda.

Oltyán elsőség
A felsőházi rájátszás hatodik fordulójában csak az U Cra­io­vának sikerült győznie, az oltyánok Med­gyesről vitték el a három pontot, amellyel gyakorlatilag eldöntötték, hogy a Gaz Metannak immár matematikailag sincs esélye a bajnoki címre. Bukarestben a FCSB döntetlent játszott az FC Botoșani-nal, míg Giurgiuban hiába vezetett húszpercnyi játék után a Kolozsvári CFR, az Astra kiegyenlített, így döntetlennel zárult a meccs.
A fordulót követően csere történt a tabella első helyén, az U Craiova egypontos előnyre tett szert a korábbi listavezetővel szemben: az oltyánok zsinórban negyedik meccsüket nyerték meg, míg a CFR az elmúlt két meccsén csupán egy pontot szerzett, a rájátszás során pedig négy pontot veszítettek az U-val szemben.
Az Astra–FCSB–FC Botoșani trió a bajnoki harmadik és egyben egy Európa Liga-selejtezőt érő helyért harcol, s habár a bajnoki címre már nincs esélye a Gaz Metannak, a dobogóra még felküzdhetik magukat a medgyesiek, hiszen csak négy pont a hátrányuk az Astrával szemben.
A hetedik forduló is izgalmas küzdelmeket hoz majd. Pénteken az FC Botoșani az Astrát fogadja, mindkét csapatnak fontos lenne a győzelem a bajnoki harmadik hely eléréséért. Vasárnap este a listavezető a FCSB-t fogadja, az oltyánok a rájátszásban egyetlen vereségüket a fővárosiak ellen szenvedték el, így nemcsak a 4–1-es FCSB-sikerre akarnak válaszolni, hanem az első helyet is meg szeretnék tartani. Hétfőn este erdélyi rangadót rendeznek Kolozsváron, márciusban gól nélküli döntetlennel zárt Medgyesen a Gaz Metan és a CFR, a „vasutasok” számára pedig életbevágóan fontos lenne a három pont, hiszen egy U-siker és egy CFR-vereség esetén az oltyánok karnyújtásnyira kerülhetnének a végső győzelemhez. Ám a Gaz Metan is hajtani fog, hiszen ők a harmadik helyért még reális esélyekkel versenyeznek.

Megtört sorozatok
Két alsóházi csapat számára is törést jelentett a nyolcadik forduló: a Dinamo ötmeccses sikertelenségi, míg az FC Voluntari szintén ötmeccses, az Academia négy találkozón át tartó győzelmi szériája szakadt meg. A Dinamo úgy nyert Clinceni-ben, hogy az Academica végig jobban játszott, ám a fővárosiak kapusa két büntetőlövést is hárított – az elsőt a 45. percben, míg a másodikat az 54. percben, mindkettőt 1–0-s Dinamo-vezetésnél –, így gyakorlatilag Stratonnnak köszönhetik a „vörös kutyák” a sikert, amelynek következtében immár nem sereghajtók. A FC Voluntari győzelmi szériája az alsóház listavezetőjével szembeni meccsen szakadt meg, ám a két gárda továbbra is a tabella első két helyét foglalja, el és az Academica is megtartotta harmadik helyét veresége ellenére.
Az alsóházi rájátszást a másodikként kezdő Sepsi OSK egyre jobban zuhan vissza a tabellán, három forduló alatt három helyet veszített. Az első öt fordulóban még tartotta második helyét a háromszéki gárda, ám ezt követően egy döntetlent és két vereséget könyveltek el a sepsiszentgyörgyiek, így már csak az ötödikek a tabellán. Nem elég, hogy Iași-ban kikaptak a háromszékiek, a FC Hermannstadt legyőzte a Chindiát, így a nagyszebeniek pontban ugyan beérték a Sepsi OSK-t, de jobb gólarányuknak köszönhetően eléjük is ugrottak a tabellán úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszottak a kovásznaiaknál.
Továbbra is fontos megemlíteni, hogy a Dinamónak van két elnapolt meccse, egyik a jelenlegi sereghajtó Chindia és egy a FC Hermannstadt ellen, és amennyiben a fővárosiak behúzzák mindkét találkozót, úgy osztályozós helyre „zavarhatják” a Sepsi OSK-t.
A kilencedik fordulóban a Viitorul az Academicát fogadja péntek este, szombaton délután Nagyszebenben a FC Her­mannstadt vendége a FC Voluntari lesz. Ez utóbbi meccs kimenetele fontos lesz a Sepsi OSK számára is, amely hétfőn a sereghajtó Chindia ellen hazai pályán játszik. Vasárnap kora este a Dinamo – Poli Iași igazi rangadó lesz, gyakorlatilag e találkozót követően a háromszékiek megtudhatják, a forduló utolsó meccsét már osztályozót érő helyen kezdik el, vagy a jelenleg is elfoglalt helyükön. Egy biztos, egy Poli-siker esetén a Sepsi OSK nem engedhet meg semmilyen pontveszteséget, viszont ha a Dinamo győz és a háromszékiek is behúzzák a meccset a sereghajtóval szemben, nem sokat könnyítenek majd helyzetükön a kovásznaiak. A sepsiszentgyörgyieknek egy „iksz” lenne a legjobb a Dinamo – Poli meccsen úgy, hogy a háromszékiek hétfőn nyernek a Chindia ellen.

Változott a helyszín
A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) megváltoztatta a Románia-kupa döntőjének helyszínét: a sorozat idei fináléjának eredetileg Craiovát jelölték ki, ám tegnap a szakszövetség közölte, a ploiești-i Ilie Oană Stadionban dől el a trófea sorsa. A döntést a FRF azzal indokolta, hogy a sorozat fináléjára esélyes csapatok utazása a mérkőzés helyszínére így sokkal rövidebb időt vesz igénybe, és a távolság is kisebb Ploiești-ig, mint Craiováig.
A Románia-kupa elődöntőinek visszavágóit ma és holnap játsszák. Ma 20 órától a két fővárosi csapat, a FCSB és a Dinamo csap össze a Național Arénában – az első meccset a FCSB 3–0-ra nyerte –, míg holnap szintén este nyolctól rendezik a Politehnica Iași – Sepsiszentgyörgyi OSK meccset, az első találkozó a háromszékiek 5–1-es sikerével zárult.

1. Liga, felsőház

A 6. forduló eredményei: Medgyesi Gaz Metan – Universitatea Craiova 1–2 (1–1) /Romeo (21.), illetve Mihăilă (39.), Cicâldău (54.)/; Bukaresti FCSB – FC Botoşani 1–1 (1–1) /Coman (13.), illetve Țigănașu (22.)/; Astra Giurgiu – Kolozsvári CFR 2–2 (1–2) /Bordeianu (31. – öngól), Alibec (79.), illetve Rondón (12.), Burcă (17.)/.

1. Universitatea Craiova    6    5    0    1    12–10    38
2. Kolozsvári CFR    6    3    2    1    9–6    37
3. Astra Giurgiu    6    2    2    2    8–8    29
4. Bukaresti FCSB    6    1    3    2    11–10    28
5. FC Botoşani    6    1    2    3    6–8    28
6. Medgyesi Gaz Metan    6    0    3    3    4–8    25


A 9. forduló műsora: péntek: FC Botoşani – Astra (20.30); vasárnap: U Craiova – FCSB (21); hétfő: Kolozsvári CFR – Gaz Metan (20.30).

1. Liga, alsóház

A 8. forduló eredményei: Poli Iaşi – Sepsiszentgyörgy OSK 3–1 (1–1) /Luckassen (25.), Tincu (50. – öngól), Horsia (65.), illetve Fülöp István (43.)/; Academica Clinceni – Dinamo 1–3 (0–1) /Buziuc (72.), illetve Sorescu (19.), Bani (65.), Fabbrini (71.)/; Chindia Târgoviște – Nagyszebeni FC Hermannstadt 0–1 (0–0) /Pires (50.)/; FC Voluntari – Viitorul Konstanca 0–0.

1. Konstancai Viitorul    8    4    3    1    14–9    35
2. FC Voluntari    8    5    3    0    10–2    28
3. Academica Clinceni    8    5    0    3    8–9    26
4. Nagyszebeni FC Hermannstadt    7    3    2    2    8–9    24
5. Sepsiszentgyörgyi OSK    8    1    4    3    11–13    24
5. Politehnica Iaşi    8    3    1    4    10–9    21
7. Bukaresti Dinamo    6    1    0    5    4–8    20
8. Chindia Târgoviºte    7    1    1    5    3–9    17


A 9. forduló műsora: péntek: Viitorul – Academica (18); szombat: FC Hermannstadt – FC Voluntari (17.30); vasárnap: Dinamo – Poli Iaşi (18); hétfő: Sepsi OSK – Chindia (18).

Hirdetés