Választási előkészületek

Magyar szövetségek és függetlenek

Jelöltek a téren. Bemutatkozás —   Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) által létrehozott Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tagjai tegnap, a Csíkszeredában tartott sajtóeseményen számoltak be a szeptemberi választásokon való indulásukról. Székelyudvarhelyen Bunta Levente független ta­ná­csojelölt pedig megtartotta első sajtótájékoztatóját.

Tegnap az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tagjai sajtóeseményen számoltak be a szeptemberi választásokon való indulásukról, Csíkszeredában. Mint mondták, a szeptember 27-i választásokra összesen negyven településen nyújtották be a jelentkezési iratcsomót. Az EMSZ színeiben összesen 24 polgármesterjelölt, 507 helyi és 38 megyei tanácsosjelölt méretteti meg magát.
− Fontos számunkra, hogy egységben gondolkodva, közösen alakítsuk ki gondolatvilágunkat, közösen tervezzünk és közösen megvalósítsuk azokat az elképzeléseket, amelyeket célul tűztünk ki magunknak – mondta Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, a szövetség megyeitanács-elnökjelöltje.

Csányi nem indulhat, Bunta bemutatkozott
Elutasította az egyik független képviselőjelölt jelentkezését a székelyudvarhelyi választási bizottság, a jegyzőköny szerint Csányi Attila nem teljesítette a törvényes feltételeket. Bunta Levente független tanácsosjelölt pedig megtartotta első sajtótájékoztatóját. 
Tegnapelőtt vizsgálták át a leadott dokumentációk érvényességét és hitelességét a helyi választási bizottságnál, és a polgármesteri hivatal honlapjára is feltöltött jegyzőkönyv szerint Csányi Attila független önkormányzati képviselőjelölt jelentkezését visszautasította a testület. 
Az indoklás szerint Csányi nem teljesítette a törvényes feltételeket, nem rendelkezik székelyudvarhelyi lakcímmel és mindössze 180 aláírást gyűjtött össze az alsó küszöbként meghatározott 250 helyett. A választási bizottság végső döntése szerint három polgármesterjelöltje van Székelyudvarhelynek (Derzsi László, Gálfi Árpád és Mike Levente-József), teljes tanácsosi listát állított az RMDSZ, az EMSZ és a Szabad Emberek Pártja, négyszemélyes tanácsosi listával indul az USR-PLUS Szövetség, valamint két független önkormányzati képviselőjelölt is versenybe száll Bunta Levente és Szász Emil személyében.
Bunta Levente volt megyeitanács-elnök és Székelyudvarhely volt polgármestere tegnap délelőtt találkozóra hívta a sajtó képviselőit, ahol elmondta, hogy négy év szünet után újra közéleti szerepet kíván vállalni, hogy „25 éves közéleti tapasztalatával a jövőt segítse”. Mint fogalmazott: visszatérése ajánlat részéről, hiszen van még tennivaló Székelyudvarhelyen, és véleménye szerint hozzá tud járulni, együtt tud működni másokkal a megoldások érdekében.
– Nem függök senkitől, és elegem van a félretájékoztatásból, szőnyeg alá söprésből, hazudozásból, függetlenként lehetőségem lesz az ilyesmikre rávilágítani – közölte a felesége és kisebbik lánya jelenlété-
ben tartott sajtótájékoztatón.
Rákérdeztünk, milyen irányvonalat követne abban az esetben, ha olyan összetételű lenne a képviselői testület, amelyben egy független lehetne a mérleg nyelve. 
– Engem már nem lehet megvenni, nem lehet befolyásolni. Mindig az ügy lesz a fontos és a közösség érdeke – válaszolta lapunk kérdésére.

Asztalos Ágnes
Szilágyi Dalma-Orsolya

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés