A Hargita megyei sürgősségi kórház új felszerelése

Litotriptor: a vesekőzúzó csúcstechnológia

Csúcstechnológia. A csíkszeredai megyei kórházé az ország legkorszerűbb vesekőzúzója —   Fotó: László F. Csaba

 

 

Műtét nélkül, pusztán ultrahang használatával távolítják el ezentúl a veseköveket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, ráadásul az alig egyórás beavatkozás után a beteg a saját lábán távozhat. Az egészségügyi intézmény vezetése a tegnap mutatta be hivatalosan vadonatúj, csúcstechnológiának számító vesekőzúzó berendezését, amelynek meglehetősen nyelvtörő neve van: litotriptor. Az első három beavatkozást már eredményesen elvégezték.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere az új orvosi eszközt bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: a koronavírus-járvány nagy kihívások elé állította és állítja továbbra is a kórházat, de eközben a fejlesztések is tovább zajlanak.
– Örömmel jelentem be, hogy működésbe állítottuk a vesekőzúzó berendezést. Hiánypótló eszközről és szolgáltatásról és nagy értékű, több mint 4,1 millió lej értékű eszközről van szó, amelyet abból az állami támogatásból vásároltunk meg, amelyet tavaly a megyei tanács kezdeményezésére és az RMDSZ közbenjárására kaptunk meg. Betegeink, közösségünk javára fogjuk használni – mondta a menedzser. 

Erre jó a litotriptor
Dr. Albert Claudiu urológus főorvos ugyanakkor elmondta: a litotriptorral minimálisan invazív módon, tehát műtét nélkül tudják kezelni a betegeket, a veseköveket ultrahangos lökéshullámokkal törik össze. A beavatkozás mintegy 40 percet tart. Dr. Albert Claudiu kérdésünkre elmondta: előfordulhat, hogy akár egy órát is eltart, ez ugyanis azon múlik, hogy mennyi idő alatt tudják beazonosítani a vesekő pontos helyét. Ez ugyanis esetenként változhat. Van úgy, hogy könnyebb, de előfordulhat az is, hogy több időbe kerül.
– A vesekövességek közel kilencven százalékát tudjuk így kezelni. A következő időszakban valószínűleg nagyon sok betegünk lesz, hisz ilyen készülék nincs a térségben, és ezekkel az adottságokkal még az országban sem – jelentette ki a főorvos. Hozzátette: a vesekőzúzó berendezést a Storz Medical cégtől vásárolta a kórház, ráadásul ez a frissen beszerzett orvosi eszköz számít pillanatnyilag a csúcsmodellnek. Mint részletezte: igaz ugyan, hogy az országban más kórházak is rendelkeznek vesekőzúzó berendezéssel, de tegnaptól Hargita megye rendelkezik a legkorszerűbb felszerelésekkel ellátott eszközzel. Még elmondta: a vesekövességgel küzdők száma évről évre nő, ezért sok páciensre számítanak. A vesekőzúzó berendezéssel az első három beavatkozást már eredményesen elvégezték.

A beruházásról dióhéjban
Egyébként a vesekőzúzó berendezés a poliklinika épületének földszintjén kialakított Vesekőzúzó Egységben helyezkedik el, amelynek keretében napi bennfekvésre alkalmas kórtermet is kialakítottak és ide költözött az urológiai járóbetegrendelés is. Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke a sajtóeseményen az RMDSZ parlamenti tisztségviselőinek és a kórház munkatársainak mondott köszönetet. Előbbieknek azt köszönte, hogy segítettek forrást szerezni a központi költségvetésből, utóbbiaknak pedig a kezdeményezést köszönte meg.
– Szükség van a kezdeményezőkészségre ahhoz, hogy célunkat elérjük és regionális jelentőségű klinikává emeljük a kórházat – mondta a megyei tanács elnöke. A 4,1 millió lej értékű beruházást 90 százalékban központi állami támogatásból finanszírozták, a költségek fennmaradt tíz százalékát pedig a megyei önkormányzat állta.

Hirdetés

Hirdetés