Helyhatósági választások

Lezárult a jelöltállítás

Csíkszeredában és Gyer­gyó­szent­mik­ló­son 6-6 polgármesterjelölt van, Szé­kely­ud­var­hely­en három jelölt pályázik a polgármesteri tisztségre. Az RMDSZ jelöltjei mellett az Erdélyi Magyar Szövetség, valamint román pártok is állítottak listákat.

Lezárult a jelöltállítási időszak az őszi helyhatásági választásokra. A világjárvány miatt meghosszabbították a tisztségben lévő választottak mandátumát, az őszi választásokig.

Csíkszereda: hatan a polgármesteri székért
Hat jelölt száll versenybe Csíkszeredában a polgármesteri tisztségért. Polgármesterjelöltet állított az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt, az USR–PLUS, az Erdélyi Magyar Szövetség és a Népi Mozgalom Pártja.
A Csíkszeredai 1-es Számú Választási Kerülethez a jelöltállítási időszak utolsó két napján nyújtották be az iratcsomókat. Hat párt indít polgármesterjelöltet, és ugyanezek a pártok iktatták az önkormányzati képviselőjelöltek listáját is. Párton kívül egyetlen független induló van, ő a helyi tanácsosi tisztségre pályázik – olvasható a választási kerület közleményében.
Az RMDSZ jelöltje Korodi Attila, az Erdélyi Magyar Szövetség Tőke Ervint indítja. A román (vagy vegyes) pártok közül a nemzeti-liberálisok (PNL) jelöltje Marius Țepeluș, a szociáldemokratáké (PSD) Mircea Matei, és először nevesített polgármesterjelöltet Csíkszeredában a Népi Mozgalom Pártja (PMP) Ștefan-Sorin Butnaru személyében, valamint az USR–PLUS pártszövetség Nicolae Toșa személyében.

Több független jelölt Székelyudvarhelyen
Most már végleges: hárman küzdenek meg a polgármesteri tisztségért, és három független önkormányzati képviselőjelölt is indul a helyhatósági választáson Székelyudvarhelyen. A jelölési iratcsomókat kedden éjfélig lehetett benyújtani, az utolsó órák még kissé árnyalták a tegnapig ismert képet. Maradt a három polgármesterjelölt: Derzsi László (RMDSZ), Gálfi Árpád (POL) és Mike Levente-József (MPP), és mindhárom alakulat teljes tanácsosi listával indul. Kedden késő délután hozták nyilvánosságra az MPP képviselőjelöltjeinek névsorát, amelynek érdekessége, hogy a második helyen Orbán Árpád jelenlegi alpolgármester neve áll, a továbbiakban a helyi politikában viszonylag új nevek következnek. Négytagú tanácsosi listát állított az USR-Plus Szövetség is Székelyudvarhelyen, és három önálló jelölt indulását erősítették meg a választási bizottságnál. Mint tegnap már megírtuk, Gálfi Árpád polgármester elődje, Bunta Levente függetlenként szeretne részt venni az önkormányzati testület munkájában, akárcsak Szász Emil. A harmadik személy Csányi Attila, akinek „hovatartozását” még nem erősítették meg a választási bizottságnál, ahol – mint tájékoztattak – tegnap éjfélig kellett megvizsgálniuk és érvényesíteniük a leadott dokumentációt. Összesen több mint 70 személy pályázik önkormányzati tisztségre Székelyudvarhelyen, ahol a választási bizottság közleménye szerint 31 449 szavazati joggal rendelkező személy neve szerepel a választói névjegyzékben.

Hat polgármesterjelölt Gyergyószentmiklóson is
Sosem volt még ilyen sok jelölt Gyergyószentmiklóson az önkormányzati választásokon. Hat polgármesterjelöltből és hét tanácsosi listából választhatnak a város lakói szeptember 27-én.
Sem a polgármesteri tisztségért, sem tanácsosi mandátumért nem indul független jelölt a közelgő választáson Gyergyószentmiklóson. A polgármesteri székre továbbra is pályázik Nagy Zoltán, ezúttal a polgári párt és a néppárt fúziójából létrejött alakulat, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeként. 22 fős tanácsosjelölt-lista sorakozott fel mögéje, közülük nyolcan a jelen mandátumban is szerepet vállaltak a városvezetésben. 
Az RMDSZ színeiben Csergő Tibor András a polgármesterjelölt, szintén 22 tanácsosjelölt képezi a csapatát, a jelöltek sorrendjét előválasztás keretében határozták meg. Az RMDSZ-listán négy olyan személy neve szerepel, aki ebben a mandátumban helyi tanácsos volt. 15 fős a POL, azaz a Szabad Emberek Pártjának jelöltlistája, élén a párt polgármesterjelöltje, Bajkó László áll, a tanácsosjelöltek között nem szerepel más név a jelenlegi városvezetésből.
A Nemzeti Liberális Párt is indít polgármesterjelöltet és tanácsoslistát. Dobrean Teodor lenne a város első embere, ő korábban helyi, most pedig megyei önkormányzati képviselőként tevékenykedik. A PNL tanácsoslistáján rajta kívül 8 másik személy neve szerepel. 
Új jelenség a palettán az USR-Plus. Az új pártszövetség dr. Szabó Zsoltot küldi versenybe a polgármesteri székért, ő és még hat személy alkotja a tanácsosi listát.
A PSD is bejelentkezett, Nicuţă Nicolai a párt polgármesterjelöltje, és négy nevet tartalmazó tanácsosjelölt-listát is iktattak. A Népi Mozgalom Pártja is versenybe szállt, csupán négy nevet tartalmazó jelöltlistával, a pártnak polgármesterjelöltje nincs. Függetlenként nem indul senki a városban, így összesen 6 polgármester- és 86 tanácsosjelöltből lehet választani szeptember 27-én.

Asztalos Ágnes
Barabás-Pál Hajnalka

Hirdetés

Hirdetés