Kiállítások, táborok a művészetek jegyében

Kulturális nyárutó Gyergyószárhegyen

Ismertették az intézmény legújabb rendezvényeit —   Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Kulturális élményekkel ajándékozza meg az érdeklődőket augusztusban a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az intézmény keretei között jelenleg művésztábor zajlik, amelynek alkotásait hamarosan megmutatják a közönségnek; ugyanakkor a térség értékeit fotókiállítás keretében teszik közszemlére. A diákok számára kiírt fotó- és videópályázat pedig lehetőséget ad arra, hogy a legfiatalabbak a művész szemszögéből közelítsék meg térségünk épített örökségét. 

Augusztusi programjait, kulturális kínálatát ismertette sajtótájékoztatón a gyer-
gyószárhegyi intézmény, a község szoborparkját választva helyszínül. Kolcsár Béla intézményvezető a rendezvényeket ismertetve kiemelte: a hamarosan a nagyközönség elé kerülő fotó- és képzőművészeti alkotások rávilágítanak értékeinkre és a nagy múltú szárhegyi alkotótáborban készült műalkotások szépségeire egyaránt.
– Holnaptól látogatható a gyer-
gyószentmiklósi Szent István téren az a kiállításunk, amely az intézmény tulajdonában lévő szoborgyűjteményből válogatva, fotó formájában mutat meg olyan alkotásokat a nagyközönségnek, amelyek nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket – hangsúlyozta Kolcsár Béla. 
A fotókiállítás a 46 éve működő művésztelep köztéri alkotásaiból nyújt ízelítőt: általuk legendáink alakjait, híres történelmi és irodalmi személyiségeket, zeneszerzőket ismerhetünk meg másfajta megközelítésből. A Szent István téren elhelyezendő fotókiállítás holnaptól kezdődően három hétig látogatható. 
A szárhegyi művésztelep sajátos körülmények között, de idén is várta az alkotókat: augusztus negyedikétől kezdődően fiatal képzőművészek érkeztek ide alkotni, a település sajátos hangulatából ihletet szerezni. 
Az idei tábor különlegessége, hogy a fiatal alkotók mellett Varga Fruzsina művészettörténész is jelen van, aki szakmája kapcsán sajátos kontextusba tudja helyezni a tábort, annak múltját és jelenét – mondta Ferencz Zoltán, az intézmény művészeti tanácsadója.
A péntekig tartó művésztáborban készült alkotásokat aznap este hét órától a gyergyószárhegyi kultúrház Cika-termében lehet megtekinteni. Ezt megelőzően a Gyergyói Fotóklub vándorkiállítását, a Gyergyó-
szék értékei című alkotássorozatot is megnyitják az érdeklődők előtt a központi szoborparkban.
Épített örökségünk címmel fotó- és videópályázatot hirdetett meg a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ: az 5–12. osztályos diákoknak szóló kiírás részleteit az intézmény közösségi oldalán lehet megtekinteni. A leadási határidőt meghosszabbították, így a diákoknak augusztus 23-ig nyílik lehetőségük arra, hogy digitális eszközeik segítségével megörökítsék környezetük építészeti örökségét, értékeit.  

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés