Megnyíltak a játszóterek

Közösségi teqballasztal

Kicsalogatnák a képernyők elől a kamaszokat. Játszótér nagyobbaknak —   Fotó: Lőrincz Csaba

Új játszóteret adtak át tegnap Székelyudvarhelyen, a város egyik legrégibb lakótelepén, a Kórház negyedben. A korszerű elemekkel ellátott létesítmény a tinédzsereket szólítja meg: teqballasztal és kosárpalánk várja őket, hogy szabadidejüket aktívan tölthessék el. A kisebbek hintának, libikókának és többfunkciós mászókának örülhetnek. Ismét használhatják a gyerekek a köztéri játszótereket Gyergyószentmiklóson is, ugyanitt egyhektáros szabadidőparkot vehettek birtokba.

Szeptember első napján benépesültek a székelyudvarhelyi játszóterek, és egyúttal egy újabb felújított, illetve átalakított létesítményt adott használatba a Városháza. Az elmúlt évek alatt a város 27 játszóteréből öt teljesen megújult, ezek mind a tíz év alatti gyerekeknek biztosítanak kikapcsolódást, az új viszont a kamaszokat szólítja meg.

Teret kapott a mozgás
A Kórház negyedben egy speciális létesítményt alakítottak ki a polgármesteri hivatal munkásai: megmagasították a kerítést, gumiszőnyeggel borították a területet, és egy teqballasztalt, kosárpalánkot helyeztek el, egyensúlyozásra és egyéb erőgyakorlatokra alkalmas elemet, továbbá a kisebbek kedvéért egy hintát, egy mérleghintát és mászókát is felszereltek, néhány pad pedig a pihenést szolgálja. Mindez több mint 59 ezer lejbe került, ebből az összegből 12 605 lej a modern és különleges teqballasztal – közölték a városvezetők. – Ideje volt a nagyobbaknak is létrehozni egy játszóteret, és ezen a lakótelepen erre nagy szükség van – mondták. Az este 9 óráig nyitva tartó sportjátszótér kulcsait Szabó Jenő lakótársulási elnöknek adták át egy, a klasszikus teqballjátékhoz való labdával együtt.

Teqball a Kórház negyedben
Ez az első közösségi teqballasztal az országban. Ezt már Ilyés Szabolcstól, a Góbék Teqball Team vezetőjétől tudhattuk meg, akárcsak azt, hogy ez egy multifunkcionális játékelem. Csapattársával be is mutatták, hogy nemcsak teqballt, hanem a pingponghoz hasonló teqpongot, egy speciális ütővel a teniszhez hasonló játékot, és még két egyéb labdajátékot is lehet játszani az asztalnál. A teqball egyébként egy hat éve bemutatott magyar találmány, amely azóta elterjedt a világban, hazai népszerűsítése pedig Székelyudvarhelyről indult. Maga az „alapjáték”, a teqball a futballhoz hasonlít.
Jó kis teqball- és kosaras parti alakult ki a sportjátszótér átadóján tegnap délelőtt, néhány fiatal mellett újságíró-kollégák és még a polgármester is bekapcsolódott a játékba. Vass Imre testnevelő tanár, a Városi Sporklub (VSK) kosárlabda szakosztályának a vezetője elégedetten nyugtázta, hogy végre Székelyudvarhelyen is gondolnak a világ második legnépszerűbb sportágának a népszerűsítésére.
– Kevés eszköz, viszonylag kis hely kell hozzá, akár egy-egy elleni felállásban is lehet játszani. Sok ilyen kosárpalánk kellene még a városban – jegyezte meg.
A sportolók megígérték, hogy összeállítják a játékok szabályzatát, és azt is kifüggesztik az új létesítménynél. A városvezetés jelen lévő tagjai pedig azt, hogy hamarosan a Haáz Rezső Múzeum szomszédságában lévő játéktér is kibővül kamaszok hasznos időtöltésére is alkalmas létesítménnyé, és pályázati forrásból újul meg a városi parkban található nagy játszótér.

Szabadidőpark nyílt
A helyi operatív törzs hétfői döntése értelmében újra használhatóak a köztéri játszóterek Gyergyó­szentmiklóson. Egy sor óvintézkedést is előírtak a biztonságos játékért. Így beteg gyerekeknek, illetve olyan személyeknek, akik kapcsolatba kerültek igazoltan fertőzöttekkel, tilos a játszóterekre lépni, 2 méteres távolságot kell tartaniuk a gyerekeknek egymás között. A játszótereket egyszerre legfennebb 10 gyerek használhatja. A játszótereken a napokban táblákat is elhelyeznek, amelyek az óvintézkedésekre hívják fel a figyelmet.
Ugyanezek a szabályok érvényesek a szabadidőparkban is, amelynek használatba vételére sokan vártak Gyergyószentmiklóson. Az Építő utca végén lévő, egyhektáros rekreációs létesítményben több játszó- és edzőfelület is helyet kapott. A sétányok mellett padokon pihenhetnek a szülők, nagyszülők, míg a gyerekek játszanak. Faszerkezetű pergola is elkészült, ahová esős időben behúzódhatnak a park használói. Közel 10 ezer négyzetméteren több száz fát és cserjét, valamint több ezer virágot ültettek el. A létesítmény ünnepélyes átadója nem történt meg még, azonban mostantól nyitva tartanak a kapui, hogy használhassák kicsik és nagyok. A parkot most a Caritas Vidékfejlesztés udvarán keresztül lehet megközelíteni, hiszen a hozzá vezető Építő utcában útépítési munkálatok zajlanak még néhány hétig. 

Asztalos Ágnes
Barabás-Pál Hajnalka

Hirdetés

Hirdetés