Az évad első bemutatójára készülnek

Kortárs dráma a Figura színpadán

Sajtótájékoztatón ismertették az új bemutatót. Stop the Tempo! —   Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Kihasználva a szeptember elsején életbe lépett lazító intézkedéseket, a korábbi tervtől eltérően nem szabadtéri, hanem nagytermi stúdióelőadásként mutatja be legújabb darabját a gyergyószentmiklósi társulat. Gianina Cărbunariu kortárs román drámaíró és rendező Stop the Tempo! című előadásának bemutatóját holnap este hét órától láthatják a színházkedvelők.

A három színész által játszott, nagytermi stúdióelőadásnak készülő darabot a járványhelyzet miatt a nemrégiben felállított szabadtéri nagyszínpadra alakították, de mivel van lehetőség arra, hogy az eredetileg elképzelt körülmények között játsszák, emellett maradnak – mondta el sajtótájékoztatón Albu István színházigazgató. 
A karácsonykői színház igazgatója, az egyik legnépszerűbb kortárs román drámaíró, Gianina Cărbunariu 2006-ban írta a darabot, amelyet Faragó Zénó visz színre a Figura társulatánál. A társulat színésze, aki korábban már kipróbálta magát rendezőként is, célként fogalmazta meg az előadás kapcsán, hogy olyan történetet mutasson meg, amelyben nem ítélkezünk, csak megnézzük azokat a hatásokat, amelyek egy húszas éveiben járó fiatalt érnek napjainkban. 
– Hogyan tudunk kortüneteket mutatni a mai valóságról három ember életén keresztül? Az ő egymáshoz, magukhoz való viszonyuk, sikereik, kudarcaik, valamint a családi, érzelmi viszonyokból adódó feszültségek adják meg a darab cselekményét. Fontosnak tartottam, hogy a sorsrészletekből leszűrhető legyen az emberi tanulság – fogalmazta meg az előadással kapcsolatban Faragó Zénó. – A folyamatos és kényszerű pörgést, annak következményeit is bemutató darab a vírushelyzet által még érvényesebbé vált. A pörgés nem állt le, csak egy plusz kontrasztot festett számára a járványidőszak – tette hozzá a darab rendezője.

A Stop the tempo! kivitelezéséhez a társulat vendégművészként hívta meg Adorjáni Nagy Zoltánt, aki friss színházművészetis végzettként vesz részt az alkotói folyamatban. 
A darabban játszik Sosovicza Anna, aki az idei évadtól a Figura társulatának tagja, valamint Szilágyi Míra is. A darab zenéjét és vizuális effektjeit Ferenczi Zoltán készítette. 
Szeptemberben mind a négy játékteret – a művelődési ház belső udvarán lévő Living-színpadot, a Városi Könyvtár udvarán felállított szabadtéri nagyszínpadot, valamint a nagytermet és a stúdiótermet is kihasználja a gyergyószentmiklósi színház. A Stop the Tempo! bemutatóját követően szeptemberben még két alkalommal – 5-én és 9-én – látható az előadás. A teljes szeptemberi játékrendet és helyszíneket a www.figura.ro oldalon, valamint a társulat közösségi oldalán lehet megtekinteni. 
A szeptemberi előadásokra már érvényes a 2020/2021-es évadtól meghirdetett Figura Klubkártya. Az 1000 lej értékű támogatói bérlet 2 személy számára biztosít belépést a Figura által szervezett, az évadban esedékes valamennyi előadásra és eseményre. A klubkártya megvásárlásáról és használatáról további információk elérhetők az org@figura.ro e-mail-címen vagy a 0752–227011-es telefonszámon.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés