Társadalmi szerepvállalás

Környezettudatos vásárlásra ösztönöz a Care2Travel

Lehetőség a környezetvédelemre —   Fotó: Kedves Péter

A csíkszeredai Care2Travel Egyesület 2011 óta tevékenykedik. Céljuk az önkéntes munka, ezáltal pedig a társadalmi szerepvállalás népszerűsítése. Több kezdeményezést és akciót indítottak már el önkénteseikkel, többnyire a környezetvédelem területén. Legújabb kreatív kezdeményezésükről Bíró Orsolya, az egyesület koordinátora számolt be.

A Care2Travel Egyesület he­lyi és külföldi önkéntesek toborozásával és elhelyezésével foglalkozik 2011 óta Csík­szeredában, emellett az aktív társadalmi szerepvállalást és az önkénteskedés fogalmát próbálja népszerűsíteni a környéken.
– Az Európai Szolidaritási Testület három önkéntesével közösen 10 hónapos projekt keretében a fenntartható szemétgazdálkodás témájában kutakodunk, így jutottunk el a rengeteg egyszer használatos műanyag zacskó problémájához. Legtöbben gondolkodás nélkül fogadjuk el a felajánlott tasakokat, egy piaci vásárlást követően számtalan műanyag tasak végzi a kukában, mert túl kicsi ahhoz, hogy másra használjuk – jelentette ki Bíró Orsolya.
Mint mondta, az önkéntes­csapat, Csíkszereda önkormányzatának támogatásával standot állított fel a városi zöldségpiacnál, ahol vászon-, illetve papírtasakokat osztanak, ezzel is felhívva a figyelmet a fontos és egyre súlyosbodó problémára. A Zero Waste Csíkszereda korábban már próbálkozott hasonló a kezdeményezéssel.

Helyettesíthető a műanyag
– Vászonszatyrokat helyeztek el egy dobozban az egyik stand mellett, ahonnan kölcsön lehetett venni, ha valaki elfelejtett otthonról hozni és nem szeretett volna műanyagot hazavinni. Sajnos ez a remek kezdeményezés elhalt, mivel a kölcsönzött szatyrok nem kerültek vissza. Ennek ellenére valljuk, hogy a műanyagmentes vásárlás tanulható, és amennyiben módunk van rá, vissza tudjuk szorítani az elhasznált szatyrok számát. A zacskókat továbbra is vissza kell tenni a kihelyezett dobozba, hiszen a módszer csak így működhet. A hangsúly azon van, hogy újrahasznosítunk, és nem mindig csak elveszünk – tette hozzá a projekt koordinátora.

Egyszerűen is lehet
Mint mondta, céljuk minél szélesebb körben felkelteni a fogyasztók figyelmét a környezettudatos vásárlásra, arra, hogy hozzanak otthonról újrahasznosított zacskókat, dobozokat, és ne kelljen elfogadják az egyszerhasználatos műanyagot.
Az Európai Szolidaritási Testület programjának keretében környezetvédő projektben veszt részt a három önkéntes, feladatuk a fenntartható szemétgazdálkodás, az újrahasznosítás és a környezettudatos vásárlás népszerűsítése a városban és a régióban. Szemétszedő akciókat, újrahasznosító workshopokat szerveznek, a karantén alatt a témába vágó ismeretterjesztő videókat szerkesztettek, emellett minden szerdán este héttől zöld témájú angol klubot tartanak. Tevékenységükről bővebben a szervezet Facebook-oldalán is lehet tájékozódni.
– Kis lépésekben is lehet gondolkodni, egyszerűbb megoldásokban, amelyek nem okoznak nehézséget. Így egyszerűen beépülnek a mindennapokba, és többé nem érezzük őket majd tehernek – zárta beszámolóját Bíró Orsolya, aki hangsúlyozta: ma újból elérhető lesz standjuk a piacon. 

Hirdetés

Hirdetés