Fenntartott helyek a sajátos nevelési igényű gyermekeknek is

Könnyített esély a továbbtanulásra

Majdnem mindenhol vannak speciális fenntartott helyek —   Fotó: Lőrincz Csaba

Összesen 81 fenntartott helyet különítettek el megyénk középiskoláiban a roma tanulóknak, és idén első ízben a sajátos nevelési igényt igazoló (CES) bizonylattal rendelkező nyolcadikosok számára is vannak külön helyek. A lehetőség a szakiskolai oktatásban is áll.

Aromáknak a hónap közepéig kellett jelezniük igényüket, a sajátos nevelési igényű gyerekek pedig június 30-tól iratkozhatnak a számukra fenntartott középiskolai, illetve szakiskolai helyekre. Ezzel ők akár kisebb felvételi jeggyel is esélyt kapnak arra, hogy bejussanak egy vágyott szakra.

Kevesen jelentkeznek
A tanfelügyelőség honlapján elérhető, hogy idén hol különítettek el helyet a romák számára a líceumi és szakiskolai osztályokban. Nemcsak szakközépiskolában, hanem nagy nevű gimnáziumok különböző osztályaiban is van ilyen hely, gyakorlatilag majdnem minden szakon egy. A jelentkezéshez írott ajánlást kértek egy bejegyzett roma civil, kulturális vagy politikai szervezet elnökétől, hogy a tanuló az adott etnikum tagja. A kérést június 16-ig kellett leadni, az igényléseket a tanfelügyelőség összesíti, majd rangsorolja a jelentkezőket az 5-8-as tanulmányi átlaguk alapján. Évente átlagosan 10-20 között mozog a fenntartott helyekre pályázó tanulók száma, és egyre csökken – tudtuk meg Kari Attilától, roma oktatásért felelős tanfelügyelőtől. Vagy azért, mert egyébként is elégedettek a felvételi jegyükkel, vagy mert nem vállalják identitásukat – vélekedett a szakember. 
A fiatalok június 30. – július 5. között töltik ki a beiratkozási lapokat, az úgynevezett kódoláskor azokat az osztályokat kell megjelölniük, ahol megjelennek az elkülönített helyek. A szakiskolába jelentkezők beiratkozási lapját a megyei felvételi bizottsághoz kell küldeni. A középiskolai helyekre számítógépes elosztás „juttatja be” a tanulókat, a szakiskola esetében a felvételi bizottság dönt – derül ki a tanfelügyelőség honlapján is közzétett eljárásrendből. A megyében összesen 39 szakiskolai helyet különítettek el a roma fiatalok számára.

Helyek az esélyegyenlőség jegyében
A 2020–2021-es tanév az első, amelynek középiskolai és szakiskolai kínálatában a sajátos nevelési igényű (pl. tanulási zavarral küzdő, ADHD-s, diszlexiás, diszgráfiás stb.) gyermekeknek is biztosítanak elkülönített helyeket. Megyénkben 49 elkülönített helyet jelöltek meg a líceumi szintű oktatásban, ezek zöme a szakközépiskolai osztályokban van, ugyanakkor 39 fenntartott helyet biztosítanak az ún. CES-es bizonylattal rendelkezőknek a szakiskolai osztályokban. Az eljárásrend még elég homályos. Ami biztos, hogy a lehetőséggel azok a tanulók élhetnek, akik sajátos nevelési igényt igazoló bizonylata már megvolt a 2019–2020-as tanév első félévének végéig – tudtuk meg Szabó Irén Ottíliától, a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetőjétől. Egyébként ezen intézményen belül működik az a bizottság, amely kiállítja az említett bizonylatokat, és ide kell fordulniuk azoknak a diákoknak is, akik ún. speciális iskolába jártak, de „normál” középiskolában kívánják folytatni kilencedik osztálytól a tanulmányaikat.
Az érintett tanulók kéréseiket június 30. – július 5. között kell eljuttassák a megyei felvételi bizottsághoz, július 6-án osztják el őket a fenntartott helyekre.

Asztalos Ágnes
 

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék