Kezdjük el!

Táska, füzet, írószer, tízórai – gyors ellenőrzés, mielőtt hétfő reggel iskolába indítanánk csemeténket. Na, és a maszk. Az végképp ne maradjon otthon, mert anélkül be sem engednek az épületbe. Bezzeg, ha a táska a füzetekkel, az írószerekkel, a tankönyvekkel és az uzsonnásdobozzal maradna otthon, az nem lenne probléma, de a maszk, az igen. Ha mást nem is, azt most biztosan nézik, ellenőrzik, és ha nincs, számon kérik. Arafat tegnap azt mondta, ha óra közben a gyermeken nincs maszk, a tanteremből kiteszik. Ezt mindenki értse meg. Ha valóban így tesznek, a folyosón se jut majd mindenkinek hely.
Szóval, maszk legyen, legalább a zsebben. Ezen ne múljon. Mikor kérik, lehessen mutatni, hogy van. Ne, ne a zsebben, mert ott összegyűrődik. A zsebkendő és a zsebpénz társaságában nem higiénikus. Nem ér semmit. A könyökön se jó. A hétfő reggeli tülekedésben még leesik, összekenődik. Milyen tülekedésbe? Most olyan nem lehet, mert távolságot kell tartani. Tiszteset, karnyújtásnyit, mint a tornasorban. Vagy amilyet lehet. Majd meglátjuk. Vagy nem.
Mert az is lehet, hogy iskolakezdéskor nem is találkozunk. Még azt sem tudjuk, hogy az osztálytársak közül hányan jöhetnek be az osztályba. Egyszerre biztos nem jut hely mindenkinek. Érdemes lesz tehát hétfőn hamarabb iskolába küldeni a gyermeket. Hogy biztosan jusson neki a ritkázott padokban hely. Vagy inkább később? Nem reggel, hanem délután, a kettéosztott osztály második csoportjával. De az is lehet, hogy nem is kell menni sehová. Ülni szépen otthon, nézni a képernyőt, és várni, mint a tavasz folyamán, hogy induljon az adás. Az online oktatás. De akkor legalább nem kell maszk.
Na, majd meglátjuk. Attól függ, hétfő reggel milyen lesz a tankerület színe: piros, sárga, zöld. Reméljük, zöld. Reméljük, a következő pár napban nem találnak újabb koronásokat a településen, mert az megint felboríthat mindent. Újra kell számolni az arányokat. Most még, csütörtök délután, környékünkön minden zöld. Bár azt is mondják, hogy Csíkszeredában hivatalosan sárga. De hétfőre zöld lesz. Mert mindent megtesznek érte. Különben is a zöld a remény színe. És most a normálishoz legjobban hasonlító tanévkezdésé. És az óvodába, iskolába járásé. Zöld lett a kedvenc színe a hagyományos oktatásban hívő tanároké és a munkába járó szülőké is. Szóval azt ajánljuk, hétfőre zöld maradjon a zöld. Ne legyen sárga, pláne ne piros. Mert akkor megint nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk, hogy szervezzük napjainkat. Hogy dolgozzunk a munkahelyünkön úgy, hogy közben itthon vigyázunk az iskolába járó gyermekre. Viccesen hangzik, de nem az. Röhej, de nem tudok rajta kacagni, mert a tanévkezdést körülvevő komédia maga a valóság. Találgató bohóckodás. Tragikomédia igazi szereplőkkel: szülőkkel, diákokkal, tanárokkal, hatóságokkal. Járványfélő és járványtagadó, maszkot kötelező és maszkviselést ellenző személyekkel. Mindegy. Vágjunk bele. Pakoljuk meg a kellő tanszerekkel a táskát. Kezdjük végre már el, majd meglátjuk, milyen lesz, hogyan alakul a folytatás. 
Az biztos, hogy hétfőn kezdjük az iskolát, óvodát. Akkor is, ha nem.

Hirdetés