Kevesebbet venni, többet adni

Az idei év nehézségeit lassan a hátunk mögött hagyva egyáltalán nem gondoltam volna, hogy a fekete pénteknek nevezett vásárlási láz több bevételt hoz a cégeknek, mint tavaly. Pedig a számok ezt mutatják: az online vásárlási ráta 78 százalékos növekedést mutat a tavalyhoz képest, és az online tranzakciók száma majdnem kétszerese volt a tavalyinak – derül ki egy felmérésből. A járvány tehát annyiban befolyásolta a vásárlási kedvet, hogy az év végi ünnepekre vásárlással készülődő állampolgárok nem az üzletekben tolongtak, hanem előnyben részesítették az internetes vásárlást, annak minden előnyével és hátrányával együtt. 
Valahogy úgy állok a fekete péntekkel, hogy minden évben lemaradok a „nagyszabású akciókról”. Mindig úgy alakul, hogy az évnek a legborongósabb, legszomorkásabb hónapjában egyál-
talán nem a vásárláson jár az eszem. Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy nem szeretek vásárolni, de amíg nyáron vagy tavasszal vidáman élek ennek a hóbortomnak, ilyenkor, az év vége felé közeledve más dolgok, más lelkiállapot, érzések kerítenek hatalmukba, nem a világháló bugyraiban keresem a legolcsóbb multimédiás eszközt, esetleg karácsonyi dekorációt.
Mert számtalan dolog kerül előtérbe ebben a borongós novemberben, ami nem feltétlenül a költekezés, sokkal inkább az adakozás irányába fordíthatja figyelmünket. Az évente megszervezett Szent Erzsébet-napi gyűjtések, vagy a Vöröskereszt által kezdeményezett, nehéz sorsú gyermekek segítésére irányuló akciók csak a legkiemelkedőbbek, amelyekre figyelhetünk, amelyekben részt vehetünk. Nem vásárlás helyett, de mindenképpen szem előtt tartva a közelgő ünnepek valódi jelentését.  Külföldön ennek már nevet is adtak, és mozgalommá nőtte ki magát a Ne vásárolj semmit nap, amely révén a fogyasztói kultúra elhatalmasodása ellen tiltakozva, új szemléletmódot, a közösségekben történő aktivitást helyezhetjük előtérbe.
Az eddig megszokott év végi jótékonysági megmozdulásokra most még nagyobb szükség van, mint eddig: az online tanítás nagyon sok családnak okoz fennakadásokat, a legtöbb családban eszközhiány van, így a gyermekek minden eddiginél igazságtalanabb módon kerülnek hátrányos helyzetbe, maradnak le a tananyaggal. A helyzet orvoslására több gyűjtés szerveződött, ahol működő, jó állapotú készülékeket lehet felajánlani, ezáltal lehetőséget adva a tanulásra, ismeretszerzésre.
A járványidőszak egy olyan új jótékonykodási formát is eredményezett, amely valójában nem kerül sokba, mégis határtalan örömet szerezhetünk vele: sokan kerülnek ilyenkor karanténba, otthoni elkülönítésbe két hétre, és ilyenkor bizony létfontosságú a segítség. Egy bevásárlás, kapura/ajtóra felakasztott meglepetéscsomag valódi ajándék, boldogságforrás lehet egy-egy otthonába zárt családnak vagy magányos embernek. 

Hirdetés