Kétezer fölött a megbetegedések száma: Életbe lépett a szükségállapot legszigorúbb forgatókönyve

Szigorodnak az előírások. Alkalmazkodnunk kell —   Fotó: Freepic

Suceava város és nyolc környékbeli község teljes vesztegzár alá került tegnap, mert a koronavírussal fertőzöttek több mint negyede erről a környékről került ki. Tovább nőtt a megbetegedések száma, meghaladta a kétezer főt, így életbe lépett a szükségállapot legszigorúbb, négyes sorszámú forgatókönyve. Hargita megyében továbbra sincs igazolt eset. A rendőrség és a csendőrség rendületlenül bírságolja a szabályszegőket. Holnaptól 11 és 13 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak. Erről a Hargita megyei sürgősségi bizottság rendelkezett.

Suceava város és nyolc környékbeli község teljes vesztegzár alá került tegnap, mert a koronavírussal fertőzöttek több mint negyede erről a környékről került ki. Klaus Johannis államfő délután biztató beszéddel próbált lelket önteni a vesztegzár alá került lakosságba. Azzal próbálta megnyugtatni őket, hogy mindent megkapnak majd, amire szükségük lesz. A belügyminiszer ugyanakkor rendeletben rögzítette, hogy  a szükségállapot ideje alatt a rendőrség, a határrendőrség, a csendőrség, a katasztrófavédelmi felügyelőség, valamint a helyi rendőrség tisztjei és ügynökei állapíthatnak meg kihágásokat és szabhatnak ki bírságokat.

64 negatív tesz
Országszerte 2245-ra nőtt a koronavírusos megbetegedések száma tegnap, az elmúlt 24 órában összesen 293 új esetet igazoltak, 220-an pedig meggyógyultak a betegségből, az áldozatok száma ugyanakkor 80-ra emelkedett. Ezzel életbe lépett a szükségállapot legszigorúbb, négyes sorszámú forgatókönyve. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság igazgatója, Hargita megye tisztifőorvosa ugyanakkor lapunkkal közölte: továbbra sincs igazolt koronavírusos eset Hargita megyében. Az eddig elvégzett 64 teszt eredménye kivétel nélkül negatív lett. 

Legfrissebb adatok
Hargita megyében tegnap délután egy órakor közzétett adatok szerint 142 ember tartózkodik karanténban, 1957-en házi elkülönítésben vannak, közölte lapunkkal a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. Húszan elhagyhatták a karantént, 1250-en pedig végre elhagyhatták otthonukat, mert véget ért a kéthetes házi elkülönítésük.  A kórházak intenzív osztályán országszerte 62 beteget kezelnek, 36-an közülük válságos állapotban vannak. Országos szinten intézményes karanténba helyeztek 11 576 személyt, a házi elkülönítésben levők száma 123 577. Eddig 24 654 koronavírus-tesztet végeztek el.  

Rendületlenül bírságolnak
A kormányhivatal közleménye szerint hétfőn a Hargita megyei rendőrkapitányság 97 bírságot rótt ki összesen 159,7 ezer lej értékben. A megyei csendőrség is kirótt 24 óra alatt – ma reggel nyolc óráig – 7 bírságot, összesen nyolcezer lej értékben a kijárási korlátozás előírásainak megszegése miatt. A megbírságoltaknál nem volt saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, a kijárási tilalom ideje alatt minden egyes alkalommal ezzel a dokumentummal kell igazolni a helyváltoztatás célját. A hét bírságból hármat Csíkszeredában, négyet Gyergyószentmiklóson róttak ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) tegnapi közleményében ugyanakkor arról írt, hogy az elmúlt 24 órában 8200 bírságot róttak ki országszerte, összesen több mint 13 millió lej értékben a korlátozó intézkedések be nem tartása miatt. A rendőrök 35 ezer karanténközpontban 89 ezer személyt ellenőriztek, 15 bűnügyi eljárást indítottak a betegségek elleni küzdelem meghiúsítása miatt.

11–13 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak
Április másodikától, azaz már holnaptól valamennyi Hargita megyei élelmiszerüzletnek, boltnak gondoskodnia kell arról, hogy 11 és 13 óra között a 65 évnél idősebb vásárlóik elsőbbséget élvezzenek belépéskor és hamarabb kiszolgálják őket. Erről a Hargita megyei sürgősségi bizottság rendelkezett. A 12/31.03.2020 sorszámú határozat teljes szövege elérhető a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, a megyei egészségügyi igazgatóság és megyei katasztrófavédelmi felügyelőség honlapjain. A határozat előírja, hogy valamennyi üzletnek ki kell jelölnie egy személyt, aki vigyáz arra, hogy elsősorban az idősek vásároljanak a fent említett időszakban. Ezenkívül valamennyi, péktermékeket forgalmazó üzletnek intézkednie kell, hogy valamennyi terméket előre csomagolják be. Ha ezt nem tudják megoldani, akkor viszont nagyobb létszámú személyzetet kell biztosítaniuk. Azaz más kell legyen a terméket átadó és pénztárnál a pénzt kezelő alkalmazottnak, valamennyiüknek megfelelő védőfelszerelést kell viselniük. 

Egyre többen vannak a székelyudvarhelyi karanténban
Hétfőn késő este hatósági kísérettel érkezett újabb három személy a hivatalos karanténépületbe. A három férfi Franciaországból utazott haza – adta hírül a polgármesteri hivatal. Mint ismert, ez az ország szintén vörös zónának minősül, így az onnan hazautazó személyek kötelező módon intézményes karanténba kell vonuljanak 14 napra. A tegnapelőtt este érkezett személyek orvosi ellátásáról az országos protokoll szerint a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, étkeztetésükről és szállásukról pedig a polgármesteri hivatal gondoskodik. Székelyudvarhelyre az elmúlt néhány napban többen is érkeztek külföldről haza, többnyire Németországból és Franciaországból, jelenleg 34 személy van intézményes karanténban.

Meghosszabbították az adófizetés határidejét
Június 30-ig meghosszabbította a helyi adók és illetékek kedvezményes befizetésének határidejét a csíkszeredai önkormányzat – közölte lapunkkal Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. A kedvezménnyel csak azok élhetnek, akik a teljes éves adót befizetik a városkasszába. A közlemény ugyanakkor emlékeztet: a csíkszeredaiak online is befizethetik adóikat a www.ghiseul.ro portálon, vagy egyszerű banki átutalással a városháza számlájára. Utóbbi esetben a www.szereda.ro oldalon elérhetők az utaláshoz szükséges adatok. A közérdekű információk menü adó és illeték nevű almenüjében kell keresgélni, a formanyomtatványok között.

Változások a betegszabadságok terén

A járványügyi helyzet miatt számos változás lépett életbe a betegszabadságok és az ezek idejére járó illetmények terén, ezeket az egészségügyi miniszter és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár március 27-én megjelent 502/417-es számú rendelete szentesítette – tájékoztat közleményben a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. 
Tájékoztatójukban emlékeztetnek arra, hogy a házi elkülönítésben lévők a 14. nap leteltével járványügyi bizonylat nélkül befejezhetik az elkülönítést, amennyiben nincsenek koronavírusos megbetegedésre utaló tüneteik. Elhagyhatják az elkülönítést akkor is, ha nem bizonyosodik be a Covid-19-cel való fertőzés annál, akivel közvetlen érintkezésbe kerültek és tüneteket is produkált. Az a házi elkülönítésben lévő személy, akinek erre az időszakra betegszabadságra van szüksége, egy nyilatkozatot tölt ki saját felelősségére. Az intézményesített karanténban lévők számára az egészségügyi hatóságok adnak ki járványügyi igazolást. A pénztár közleménye szerint ezeket a dokumentumokat a betegszabadság megadása érdekében elektronikus formában is el lehet küldeni a háziorvosoknak. Ugyanitt emlékeztetnek arra, hogy a karanténra, otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok be nem tartása, illetve a hamis adatok szolgáltatása büntetést von maga után. Szintén kiállítható elektronikusan a munkáltatók igazolása a biztosítotti helyzetről a betegszabadságra és arra fizetendő illetményre. A vészhelyzet idején a veszélyeztetett terhesek számára a betegszabadságokat kiadhatják és kifizethetik a munkaügyi orvos engedélye nélkül, továbbá a háziorvos pecsétje nélkül leadhatók ezalatt a más orvos által kiállított betegszabadságos papírok. Az ezen időszakban kiállított betegszabadságok iratait elektronikusan is lehet továbbítani: a kezelőorvos küldheti a betegnek, a biztosított személyek pedig továbbíthatják így az alkalmazójuknak vagy az egészségbiztosítási pénztáraknak. A betegszabadságos irat eredeti példányának egyes és kettes példányát, a fehér és rózsaszínű példányt a biztosítottnak le kell adnia a betegszabadságos illetményt fizető intézménynek kiállításától számítva hatvan napon belül. Ugyanakkor több esetben a betegszabadságos iratokat utólag is ki lehet állítani, de nem később, mint harminc nappal a vészhelyzet megszűnte után. Ilyen esetek például a szülési szabadság, kórházi beutalás, karantén, beteg gyermek ápolására kért betegszabadság stb. 
A rendelet előírásait összegző sajtóközleményt az egészségbiztosítási pénztár honlapján is lehet böngészni, a http://www.cnas.ro/cashr/ oldalon. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ugyanakkor a biztosítottak rendelkezésére áll az esetleges kérdések megválaszolásával, online vagy telefonon lehet érdeklődni a változásokról a honlapon elérhető telefonszámokon – közölte Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője.

 

Utazási utalvány „tartósítva”

Hétfőn jelent meg ama 2020/35-ös sürgősségi kormányrendelet, amely értelmében, tekintettel a koronavírus okozta világjárványra, valamint az országunkban elrendelt szükségállapotra, a 2019 márciusa és 2019 decembere közt kibocsátott utazási utalványok érvényességét meghosszabbították 2021. május 31-ig. Ugyanakkor a 2020-as évre vonatkozó utalványokat csak elektronikus formában fogják kibocsátani. 
Nem tartozik ide, de utalnánk arra, hogy a minap megjelent 2020/24-es törvény értelmében április 1-jétől az étkezési utalványok felső névleges értékhatára 20 lej. Ez viszont nem azt jelenti, hogy kötelező minden esetben ilyen értékű utalványt juttatni az alkalmazottaknak. Már ott, ahol egyáltalán juttatnak…

 

 

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés