Szárhegyi művésztelep fiatal alkotókkal

Képzőművészeti tárlat, konvenciók nélkül

A legendás szárhegyi művésztelep idei alkotóit és formabontó képzőművészeti alkotásokat ismerhettek meg pénteken este a gyergyói-medencei községbe látogató művészetkedvelők. Az augusztus 4–14. között zajló művésztábor tizenhárom alkotója mellett idén egy fiatal művészettörténésszel, Vargha Fruzsinával egészült ki a csapat, aki szakmájából adódóan sajátos megvilágításba helyezte az alkotásokat és a táborlakókat.

Pénteken este a gyergyó­szár­hegyi művelődési ház udvarán tizenkét fiatal képzőművészt mutatott be a jelenlévőknek Ferencz Zoltán, a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti ta­nács­adója. Ferencz Zoltán, aki nemcsak házigazdaként, de alkotóként is részt vett a művésztáborban, a tíznapos műhelymunka családias hangulatát, az esti beszélgetések varázsát emelte ki, valamint azt, hogy a szigorú rendelkezéseket betartva fontosnak tartották megszervezni az idei tábort, lehetővé téve a találkozást, a közös alkotást. A szárhegyi művésztelep idei újdonságaként Vargha Fruzsina művészettörténész jelenlétét és munkáját említette, aki az alkotókat bemutatva, munkáikat ismertette a közönséggel.
A kultúrház Cika-termében kiállított alkotásokon a környezet, a kivitelezés módja és a mondanivaló felülírta a hagyományos szerkesztés szabályait, felrúgva a konvenciókat: mindegyik alkotás a maga módján formabontó. A festészet, szobrászat, valamint ezek ötvözete mellett textilművészeti alkotásokat is láthattunk, valamint gesztusokból, hangokból és sziluettekből építkező kisfilmet is, amely végigvezet nézőként a tárlaton.
– Azt gondolom, hogy minden művésztelep és minden alkotótábor teljesen más impulzus, mint amikor kutatóként akár könyvtárban vagy tárlatokon próbálok a művészekről információkat szerezni.  A munkafolyamat megfigyelése, az esti beszélgetések sok mindenre rávilágítanak, mélyebb dimenziókat ismerhetek meg az alkotásaikban – sorolta érdeklődésünkre Vargha Fruzsina azokat a pluszélményeket, amelyeket a művésztábor által épített be munkájába.
Az 1974-ben létrehozott és máig működő szárhegyi művésztelep értékeihez minden évben újabbak adódnak hozzá: a hely szelleme minden itt alkotó képzőművésznek ihletet ad.
A tábor résztvevői mindannyian tudatos alkotók, annak ellenére, hogy nagyon fiatalok, többen pályakezdők, frissen egyetemet végzettek, átérezték a hely adta szellemiséget, elődeik munkáját – hangsúlyozta Vargha Fruzsina, hozzátéve, hogy a jelenlévők a júliusi alkotótábor egy generációval idősebb tagjainak alkotásaiból is töltekezni tudtak.
A művésztelepen alkotó Berze Imre, Csóka Szilárd Zsolt, Gagyi Botond, Ionel Mihai, Livia Moldovan, Makkai István, Nicu Barb, Oana Nastasache, Oláh Réka, Roxana Daniela Ajder, Szabó Anna-Mária, Zsigmond Adél és Ferencz Zoltán kortárs alkotásainak elemzése, a művészekkel folytatott közös munka beszínezhet néhány fehér foltot a kortárs erdélyi képzőművészet térképén – hangsúlyozta a fiatal pályakezdő művészettörténész.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés