Szeptember 15-ig igényelhető a méhészeti támogatás

Kedden lejár a határidő

Illusztráció

Csupán pár napjuk maradt a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt felajánlott méhészeti „de minimis” támogatás igénylésére a Hargita megyei álló és vándorméhészeknek. A családonkénti 25 lejes támogatás ugyan nem sok, de az idei katasztrofális méhészeti szezon tükrében minden segítség felértékelődik.

Szeptember 15-ig, azaz jövő héten keddig nyújthatják be a méhészeti „de minimis” típusú támogatásra igényléseiket a Hargita megyei méhészek. A támogatási kérelmeket a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság fogadja, de az ügycsomók összeállításában és célba juttatásában a Hargita Megyei Méhészegyesület is besegít.
A támogatás mértékét méhcsaládonként 25 lejben határozta meg a szaktárca. A pénzügyi segítséget azok a méhészek vehetik igénybe, akiknek a méhészete rendelkezik az Országos Állattenyésztési Hatóság (ANZ) azonosító számával, valamint működését az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság is engedélyezte. A támogatás ugyanakkor kizárólag arra a méhcsaládszámra jár, ami 2020. március 1-jén az állattenyésztési szakhatóság nyilvántartásában szerepelt.
A méhcsaládonként igényelhető 25 lejes támogatással a szaktárca a méhészek tavaszi – március–május közötti – veszteségeit és méhtakarmányozási többletköltségeit próbálja részben ellensúlyozni: a pénz a mezőgazdasági minisztérium számítása szerint szűk kétharmadát fedezi azoknak a cukorvásárlási ráfordításoknak, amit a március–május közötti három hónap alatt a méhészek – kényszerből – az éhező, fejlődésben megtorpant méhcsaládjaik etetésére költöttek.
A méhészeti „de minimis” támogatás igényléséhez magánszemélyek esetében a személyigazolvány másolata, jogi személyek esetében pedig a cégbejegyzést igazoló dokumentum másolata szükséges. A támogatási kérelemhez az állategészségügyi bejegyzés másolatát, az érvényes őstermelői tanúsítvány másolatát, valamint a bankszámlaszámot igazoló dokumentumot is csatolni kell.
Az Állattenyésztési Hivatalnál szereplő méhészek listáját és március elsejei méhcsaládállományáról szóló adatokat a szakhatóság közvetlenül a kérelmeket fogadó és elbíráló megyei Mezőgazdasági Igazgatóságoknak juttatja el.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés