Meleg étel a rászoruló időseknek

Kártyával a kézben ne maradjon korgó hassal

Gondoskodnak a Caritas munkatársai azokról az idősekről is, akik nem tudják érvényesíteni ételkártyájukat —   fotó: Balázs Katalin

Múlt hét elejétől ebédet kapnak azok is, akik a végeken élnek, olyan helyen és helyzetben, „ahová más nem megy el”. A Gyu­lafehérvári Caritas vállalta, hogy az otthoni beteggondozói szolgálatot kiegészítve az ebédjegyekre járó meleg ételt az idős, kisnyugdíjas személyek részére házhoz viszi.


Mint köztudott, elektronikus kártyán kapott havi 180 lejt költhet meleg ételre minden olyan személy, aki 704 lejes szociális (minimál) nyugdíjra jogosult és betöltötte a 75. évét. Az európai támogatás jól jött a hazai kisnyugdíjasoknak, ám sokan vannak köztük, akik kártyával a kezükben ugyan, de nem jutnak főtt ételhez, nem tudnak olyan helyre elmenni, ahol a kártyát fizetőeszközként elfogadják, vagy nincs, aki házhoz vigye számukra az eleséget. Több település vendéglátói is elfogadják a kártyát, mégis vannak olyan falvak, ahol nincs, aki kiszolgálja az igényeket. Hogy ezek az emberek kártyával a kezükben ne maradjanak éhesen, Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális igazgatója kijelentette: mi elmegyünk azokhoz, ahová más nem megy el. Így az első héten már közel 400 embernek vittek meleg ételt Hevedertől Gyimesfelsőlokig, Ká­szontól Székelypálfalváig, Galambfalvától Újszékelyig. Pityó­kafőzelék virslivel, paszulyfőzelék csülökkel, savanyúság és desszert volt az első szállítmányban – két napra való eleség, figyelembe véve azt is, ha valakinek a betegsége diétát kíván. Egyelőre decemberre készült el a menü a csíksomlyói Jakab Antal Ház konyháján, mely a továbbiakban igény szerint módosítható. Az igazgató azt is elmondta, a falugondnokok és az otthoni beteggondozók, ha már úgyis felkeresik az időseket, elviszik az ételadagok többségét is. Amelyik településen nagyobb az igény, ott az ételt Somlyóról szállító munkatárs segíti a gondozót az eledelosztásban.
A kezdeményezés valós segítség az időseknek, és új lehetőséget is szült: ha már ételt visznek a szociális nyugdíjas, 75 év felettieknek, akkor szívesen eljuttatják azoknak is, akik bár a megszabott kereteken kívüliek, de betegségük, mozgáskorlátozottságuk révén rászorulnak arra, hogy pénzükért házhoz vigyék számukra is a meleg ételt. „Ez a Caritas esetén nem egy zöldmezős beruházás. Munkatársaink eddig is szállítottak házhoz ételt szociális, szeretetkonyhákról. A különbség az, hogy most a Caritas készíti és szállítja az ételt, amelynek árát európai alapokból minisztériumi jóváhagyással adják, a kiszállításban pedig a megyei önkormányzat a partnerünk. Hargita Megye Tanácsa ugyanis minden esztendőben támogatja az otthoni beteggondozást, falugondnoki szolgálatot, belepótol az üzemanyagköltségbe és a géppark fenntartásába is, így lett a meleg étel házhoz juttatásában is társunk” – fogalmazott Péter György.
Egyébként a Gyulafehérvári Ca­ritas Otthoni Gondozás programját Hargita Megye Tanácsa június közepétől 440 000 lejjel, a Falugondnoki Szolgálatot 40 500
 lejjel támogatta azzal a céllal, hogy a Caritas el tudja juttatni a minőségi szolgáltatásait 66 településre. Ebben az időszakban, a kollégák 3 632 748 lejre nyújtottak szolgáltatást Hargita megyében. A 101 Caritas alkalmazott 2285 idős, beteg otthonában végzett különféle szolgáltatásokat, falugondnoki szolgálat működött Székelypálfalán, Hágótőn, Recefalán, Güdücön, Háromkúton, és mindez mostantól kiegészül az ételjegy meleg ételre való váltásával is.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés