Ha máshogy nem ment, akkor a világhálón

Jubilált az örmény fesztivál

Az online térben jubilált az örmény művészeti fesztivál —   Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Mint sok más hagyományos rendezvényt, az örmény művészeti fesztivált is a szokásostól eltérő módon szervezték meg idén. Az online tér adott helyet ebben az esetben is arra, hogy sokan bekapcsolódhassanak az eseményekbe.

Szombaton kiállításokkal kezdték a napot az örmény közösségi házban, az udvaron pedig méretes ledfalon vetítették ki a benti eseményeket, hogy valamennyi érdeklődő biztonságosan részt vehessen a fesztivál eseményein. Nemcsak ezt láthatták azok, akik az udvaron kapcsolódtak be a programba, hiszen örmény kávéval, pálinkakóstolóval várták az érdeklődőket és a hurut meg az ángádzsábur készítésébe is bepillanthattak. A déli órákban, a megnyitó helyett Ákontz-Kövér István magyar-örmény szerzetes emléktábláját koszorúzták meg, ott hangzottak el az ünnepi köszöntők is. Jelen volt Örményország romániai nagykövete, Szergej Minasyan. Azt mondta, kiváló lehetőség a fesztivál arra, hogy  „együtt felnyissuk az örmény kultúra eddig feltáratlan lapjait”. Csergő Tibor András, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatójaként Ákontz-Kövér István és Orel Dezső, Gyergyószentmiklós első polgármestere életútja között vont párhuzamot. Nagy Zoltán, a kisváros polgármestere azt emelte ki, fontos a város életében ez a rendezvény, hiszen olyan értékeket szed egy csokorba, amellyel más települések nem rendelkeznek.  A beszédek után főhajtással és koszorúkkal tisztelegtek Ákontz-Kövér István emléke előtt.
A délutáni program különlegessége az volt, hogy online térben találkoztak az örmény közösségek: Örményország testvérként számon tartott Lori megyéjének tanácselnöke, Andrey Ghukasyan üdvözölte gyergyóiakat. Nuridsány Mimi, Budapest XV. kerületének Örmény Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, valamint Alex Avanesian, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke is bekapcsolódott az online találkozóba. Az a lengyelországi örmény közösség is bejelentkezett, akikről kiderült nemrég, hogy azonos gyökerűek a gyergyói örményekkel és távoli rokonságokra is fény derült közöttük. A lengyel közösség azt tervezte, eljönnek a jubiláló örmény fesztiválra de a világjárvány miatt erre nem kerülhetett sor. A gyergyói örmény fiatalok premierszámba menő előadást tartottak: örmény táncokat mutattak be frissen elkészített örmény öltözetekben, amelyek beszerzését Hargita Megye Tanácsa támogatta. Az esti órákban az örmény felmenők emlékére klasszikus zenei hangversenyt tartottak Kostyák Előd csellóművész és Horváth Edit zongoraművész előadásában. Tegnap a örmény templom Kisboldogasszony-napi búcsús szentmiséjével zárult a program, a misét Gál Hunor plébános tartotta, a szentbeszédet pedig Küsmődi Attila szamosújvári plébános mondta.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés