Tervek készülhetnek a felújításhoz

Jövőt alapoznak az Urmánczy-kastélynak

Kívül-belül megújulásra vár az 1900-as évek elején épült kastély —   Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Pályázati források által valósul meg a maroshévízi Urmánczy-kastély tatarozása megvalósíthatósági tanulmányának elkészíttetése. Az épület hasznosításával kapcsolatban több elképzelés is született az azt működtető Positive Transylvania Egyesület által: az elkészülő tervek révén pályázati lehetőségeket keresve megújulhat az épület és új funkciókkal gazdagodhat.

Az 1900-as évek elején a Maros fennsíkjára épült kastély viszontagságos évtizedek után 2009-ben került vissza az Urmánczy-leszármazottak tulajdonába. Több évbe került, amíg végül 2019-ben az épület megkapta a műemlékvédelmi besorolást: ekkor már a PONT csoport közreműködésével a Kastély Erdélyben projekthez csatlakozva elkezdték megismertetni a település meghatározó épületét mind a helyiekkel, mind az oda érkező turistákkal.
Szabó Tekla Katalin, aki maga is az Urmánczy-család leszármazottja, létrehozta a Positive Transylvania Egyesületet, keresve a lehetőségeket arra, hogy új funkciókkal töltse meg a kastélyt, méltó helyet adva neki a köztudatban. Ehhez azonban elengedhetetlen az épület tatarozása, amelynek első lépéseként tavaly előtanulmányokat készíttettek Hargita Megye Tanácsának finanszírozásával. Ebben az évben pedig két nyertes pályázatot tudhat magáénak az egyesület.
– 124 897 lejt nyertünk a kulturális minisztérium Műemlékek bélyege elnevezésű pályázatán, valamint 30 ezer lejt Hargita Megye Tanácsától. A két összeg együttesen fedezi a kastély tatarozása megvalósíthatósági tanulmányának költségeit. Ezek a tervek szükségesek ahhoz, hogy pályázni tudjunk a kastély felújítására. A célunk az, hogy kulturális központot hozzunk létre az épületben rendezvényterekkel és múzeumrészleggel – mondta el érdeklődésünkre Szabó Tekla Katalin. 
A maroshévízi kastély július közepétől hétvégenként látogatható, augusztusban pedig az egyesület önkénteseinek ötlete alapján egy pluszszolgáltatást is útjára indítottak.
– A szabadulószoba azzal a céllal indult, hogy azokat is becsalogassuk a kastélyba, akiket nem érdekel a régi építészet, de egy kalandos játék által át tudjuk adni nekik az információkat, a történelmi ismereteket. A játék ideje az 1949-es esztendő, amikor a nemeseknek kényszerlakhelyekre kellett menekülniük otthonukból: erre van felépítve a kaland, amely nem egy klasszikus szabadulószoba, hanem különböző feladványokat kell megoldania a játékosnak, össze kell csomagolnia a meneküléshez szükséges tárgyakat – mondta a kastély szabadulószobájáról Szabó Tekla Katalin.
A szabadulószobát hétvégenként – szombaton és vasárnap – a kastély közösségi oldalán való előzetes bejelentkezéssel próbálhatják ki az érdeklődők. Emellett idén októberben is kastélynapokat terveznek, ennek időpontját és programjait a közösségi oldalon teszik közzé a szervezők.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés