Méhlegelőként is kiválók

Jól mézelő gyógynövények

Fotó: Domján Levente

A gyógynövények többsége nektárt és virágport, vagyis táplálékot nyújt a méheknek, ugyanakkor igényli is a méhek által biztosított idegenmegporzást. Ezért teljesen indokolt a gyógynövénytermesztés összekapcsolása a méhészkedéssel. A gondosan előkészített méhlegelő ráadásul a hordás nélküli időszakokon is átsegítheti a méhészeket.
 

A természetben vadon növő gyógynövények nektárjából származó méz vegyes állományban juthat el a fogyasztókhoz, vagyis jól hasznosul, ám az üzemi méretekben termelt gyógynövények révén többféle fajtamézzel választékbővítést érhetünk el. Szélsőséges nézet szerint csak az a jó gyógynövény, amit a szabadban találunk. Az ilyen vélemény nem az értelmen, hanem elfogult érzelmen alapszik. A gyógynövényeknek is vannak betegségei és kártevői. A durva vagy a kíméletlenül gyakori gyűjtés akár a kipusztulás szélére sodorhat egy-egy értékes fajt. A gyógynövénytermesztéshez persze érteni kell, de általa érhető el, hogy a faj vagy legértékesebb változata vetélytársak nélkül mutassa genetikailag meghatározott képességeit.
Néhány példa a jól mézelő gyógynövényekre: A mentafajok (fodor- és borsmenta) csak kultúrviszonyok között, ivartalanul szaporítva termelhetők. Valamennyien jól mézelők. A mentaméz viszonylag sok vitamint tartalmaz, javítja az epeműködést, olaja enyhíti a puffadtságot.
Szintén kedvelik a méhek a levendulaféléket. Fajtái közül a Lavandula spica, L. intermedia, L. latifolis méze finom zamatú, kiváló fertőtlenítő. Hasznos légcsőpanaszok, fejfájás és álmatlanság esetén. A kerti ruta szeszélyes mézelő. Párás időben a méhek szorgalmasan látogatják. Az orvosi somkóró kitűnő mézelő. Méze világos, kristályosodásra hajlamos. Az édeskömény méze finoman kristályosodó, világos színű.
A borágó kiváló mézelő növény. Előnye, hogy hosszan virágzik. A szúrós gyöngyajak termelése még nem terjedt el. A méhek szorgalmasan látogatják, mert bő nektárforrást biztosít. A nektár cukortartalma 40-60%-os is lehet.
A tarlóvirágot érdemes volna termelni herbája iridoid-, kaszatja magas olajtartalma miatt. A tarlóvirág méze világos, enyhén sárga. Gyorsan, finomszemcsésen kristályosodik. Az orvosi zsályáról a méhek főleg nektárt gyűjtenek. Ez a faj hektáronként akár 400 kg mézet adhat.
Érdemes lenne több citromfüvet termeszteni, mert szintén jól mézel. Nektárja nem magas cukortartalmú (20%), mégis jelentős mézhozamot biztosíthat, hektáronként akár 500 kg is. A kerti kakukkfű méze finom, kissé mentára emlékeztető. Virágporát is gyűjtik a méhek. Az izsóp kiváló mézelő, sok és sűrű nektárt termel. A méhek gazdaságosan gyűjthetnek rajta.
A bazsalikomot nagyon szívesen látogatják a méhek. Nektárja sűrű és ízjavító lehet.
A mustárfélék (fehér és fekete) mind jól mézelnek, sok és könnyen elérhető virágport termelnek. Mézük gyorsan, finomszemcsésen kristályosodó.
A körömvirág nagyon jól mézel. A méhek virágport is hordanak róla.
A sárkányszeklicét már most is üzemi méretekben termesztik. Olyan jól mézel, hogy érdemes vándorolni rá. A méhészek szerencséje, hogy begyűjtése a termésérés idejére esik.
Más növényeknél nagy veszélyt jelent a virágzó táblák gépi aratása. A méhpusztulás ilyenkor úgy kerülhető el, hogy a tulajdonos idejében értesíti a méhészt a tervezett munkáról. A magnak termesztett gyógynövényeket a megporzó méhek a virágzás végéig látogathatják. A felsorolt gyógynövényeken kívül még sok méhlegelő-faj van és lesz még, mert a termesztés egyre jobban kiterjed a vetésterület és a fajszám tekintetében is.

Vass János
bioméhész
(Biokultúra, 2000/3)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés