Magyarból majdnem mindenki megírta az ötöst

Javuló eredmények

Fotó: Illusztráció

A tavalyinál magasabb az ötös osztályzatnál jobb jegyet szerző nyolcadikosok aránya Hargita megyében a nyolcadikosok képességvizsgáján. A tanfelügyelőség adatai szerint több mint 2000 tanulónak sikerült legalább az átmenőt megszereznie. A legjobb eredmény magyar nyelv és irodalomból született, a legtöbben a romándolgozat újrajavítását kérték.

Nem sokkal marad el megyénk az országos átlagtól: míg Románia-szerte a nyolcadikosok 76,1 százalékának sikerült megírnia az ötöst vagy annál is jobb jegyet szereznie, addig nálunk ez az arány 73,35 százalék. A múlt héten zajló cikluszáró vizsgán 97,62 százalékos jelenlétet jegyeztek, és egy tanulót sem kellett kizárni.

Egyetlen színtízes
Magyar nyelv és irodalomból a 2183 anyanyelvén tanuló diák 92,81 százaléka legkevesebb ötöst kapott a dolgozatára, és 12-en érdemelték ki a legmagasabb osztályzatot – derül ki a tanfelügyelőség összesítéséből. A matematika már gyengébben ment, ötösön felüli jegyre csak a vizsgázók 68,43 százaléka tudta megoldani a feladatokat, de 11-en tízest kaptak dolgozatukra. Amint már megszokhattuk, a román nyelv és irodalom próba számított ezúttal is a legnehezebbnek, összesen 1761 tanuló, azaz a beiratkozottak 61,18 százaléka kapott legalább ötöst, és mindössze 5 tanulót jutalmaztak tízessel. Közöttük ott van a megye legjobbja, aki színtízessel zárta a kisérettségit. A diák a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium tanulója. 

Mégis hátul kullogunk
Tavaly az óvások előtti „átmenési arány” 68,13 százalék volt, az idei néhány ponttal ennél magasabb. Gyakorlatilag az, hogy valakinek a vizsgaátlaga meghaladja az 5-öst, nem jelenti azt, hogy mindenből meg is írta ezt a jegyet, és azt sem, hogy nem ment át a vizsgán. Ugyanis ennél kisebb médiával is lehet jelentkezni továbbtanulásra, nemcsak szakiskolába, hanem akár szakközépiskolába (líceumba) is.
Országos szinten a színtízes médiát elérő diákok szempontjából vagyunk sereghajtók, a szomszédos Kovászna megyével együtt, hiszen míg Bukarestben 224 tanuló vizsgázott színjelesre, addig nálunk csak egy. Sajnos, románból és matematikából is eléggé elmaradunk az országos átlagtól.

Óvások
Fellebbezésre – elégedetlenség esetén – hétfő délután és tegnap délelőtt is volt lehetőség, a végleges eredmények július 27-én jelennek meg. Összesen 193 óvást iktattak tegnap délig, legtöbben – 83-an – románból fellebbeztek, 66-an a matematika dolgozat újrajavítását kérték, és 44 diák a magyart – tájékoztatott Demeter Levente főtanfelügyelő.
Az értékelő vizsga általánosának a birtokában tudják kiszámolni az úgynevezett felvételi jegyüket a nyolcadikosok, 80 százalékban ez számít, a fennmaradó 20 százalékban pedig az 5–8. osztály átlaga. Ez a jegy számít majd a középiskolába való bejutásnál. A beiratkozási lapok kitöltése, azaz a kódolás a tanuló saját iskolájában történik július 2–6. között a szülő vagy hivatalos gyám jelenlétében. A számítógépes elosztás eredményeit július 10-én hozzák nyilvánosságra. A szakiskolai és duális osztályokba június 29-én rajtol a beiratkozás.

Asztalos Ágnes
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek