Iskolában kampányolt az EMSZ?

Koncz Hunor-János facebook oldala

Egy, a közösségi médiában megjelent kisfilm azt sejteti, hogy Székelykeresztúron a betfalvi roma közösség személyazonossági igazolványokat kapott soron kívül, a választás kapcsán. Ezt az esetet annak mentén tudtuk összekapcsolni a székelykeresztúri Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ), hogy a jelenlegi tanácsos, valamint az EMSZ helyi tanácsosi listáján induló Kecskés Dénes Attilát arról kérdeztük, tud-e a kisfilm létezéséről, mire ő egyértelműen kijelentette, hogy a filmet ő készítette. Ugyanakkor a kisfilmet publikáló személy az amellé írt jegyzetében saját személyét jelölte meg, mint a film készítője.

Ami leginkább furcsa volt, s utánajárásra késztetett, hogy nem igazán volt egyértelmű, mennyi az a sok „buletin”, amit a betfalvi roma közösség „kapott”. Megkerestük a székelykeresztúri lakossági nyilvántartó iroda vezetőjét, Petre Radu Laureant, aki arról tájékoztatott, hogy az iroda tevékenységében nem volt kimagasló iratigénylés az utóbbi két hónap folyamán, a nyilvántartás szerint szeptemberben kilenc darab betfalvi személyazonossági igazolványt adtak ki. Továbbá pontosította, hogy az iroda a lakcím igazolásán kívül (lakásvásárlási szerződés, telekkönyv, bérleti szerződés stb.) semmilyen más iratot nem igényel, mivel a Belügyminisztériumhoz tartozik, így nincs semmilyen rálátásuk az esetleges adótartozásokra és kiszabott büntetésekre, továbbá a személyazonossági igazolvány kiadását nem szabad más polgári tevékenységekkel összekötni. Laurean azt is pontosította, hogy 2003 óta nem tárolnak adatot az igazolványkérők nemzetiségére vonatkozóan. 

Betfalva, a roma közösség házai. Elsőre 7-8 házat számolok, van köztük egy építés alatt lévő, van újabban épített vagy újratapasztott is, meg néhány régebbi. Kecskés Dénes Attila állítása szerint három házszám van a valóságban, amelyen egy kétszáz fős közösség osztozik. Az otthon tartózkodók között csak egy-két férfi van, többségük nő és gyerek. Visszaigazolják, hogy Kecskés Dénes Attila járt ott, beszélt a szavazásról, valamint az elektromos áram bevezetéséről. Újonnan kapott személyazonossági igazolványra vonatkozóan felemás a válasz, először egy-kettőt mondanak, majd sokat, a név szerinti számolásnál öt igazolványig jutunk biztosra. Az ideiglenes személyazonossági és a személyazonossági igazolvány közötti különbséget egyértelműen nem ismerik. Az áram bevezetésére vonatkozó ígéreteket nem állt módunkban ellenőrizni, Kecskés Dénes Attila ígérte, hogy az ottlétükről készült teljes felvételt elküldi, amivel igazolni tudja, hogy ilyen ígéret nem hangzott el. Ez a jelen cikk közléséig nem érkezett meg.

Már látjuk, hogy itt igazából nincs semmi érdemleges történet. Előzőleg átnéztem a korábbi választások adatait, Betfalván a 2016-os helyhatósági választáson 627 szavazatra jogosult személy volt, ebből csupán 193-an jelentek meg a szavazókörzetben. Feltételezve, hogy mindenki elmegy szavazni, és a szeptember folyamán kibocsátott, a tucatot nem meghaladó személyazonossági igazolványok birtokosai mind a roma közösség tagjai, ez akkor is csupán 0,014%-ot számít majd a választási eredményben. Tétje nincs, csak egy megismételt tanulsága, amit jó két évtizede eljátszódnak választáskor, hogy kampányban az ellenfelek a roma közösséget használják ki egymás lejáratására.

S indulnék is vissza, amikor az egyik gyerek a kezembe adja az EMSZ székelykeresztúri polgármesterjelöltjének szórólapját, hogy az iskolában adták, mondja, a tanító néni, hogy rá kell majd szavazni. S ezt igazolja vissza az EMSZ székelykeresztúri polgármesterjelöltjének a szeptember 23-án, a közösségi médiában megosztott videója is. Okostáblát vittek egy egyesület nevében az iskolába. S szórólapot a saját nevükben. Csak az az egy kérdés merült fel bennem, hogy mindamellett, hogy iskolában és gyerekkel tilos kampányolni, ez egyáltalán etikus cselekedet-e egy közösségi vezetésre pályázó személytől, csoporttól.

 

Hirdetés

Hirdetés