Nyílt napokat is tartanak

Iratkozás a népiskolába

Hangszeren játszani is tanulnak a népiskolában. Kedvtelésből

Elkezdődött a beiratkozás a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskolába. A Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő intézménybe szeptember 25-ig várják a jelentkezéseket, de online is lehet iratkozni. Új szak indul, idéntől kortárstánc-foglalkozások is lesznek.

Augusztus végén a népiskolák vezetői közösen fordultak a kulturális miniszterhez meghallgatásra. A miniszter megértette, hogy az egyéni és a maximum nyolcfős kiscsoportos oktatás nem jelent fertőzésveszélyt, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan a népiskolák működéséről is jogszabályban rendelkeznek. A kötelező karantén utáni időszakban megnehezítette a helyzetet az, hogy nem volt egyértelmű intézkedés, utasítás a kormány részéről a népiskolák tevékenységére vonatkozóan, ugyanis a 2020/2941-es kormányrendeletből, amely a kulturális intézmények működését engedélyezte bizonyos megszorításokkal, kimaradtak a népiskolák.

Beiratkozás – online is
A diákok szeptember 7–25. között iratkozhatnak a népiskola képzéseire a megszokott keretek között. Az iskola vezetői remélik, sikerül megtartani a tavalyi létszámot, tavaly ugyanis 1200 diákja volt az intézménynek megyeszerte. Idéntől online is lehet iratkozni. Az online iratkozás lényegesen gyorsabb és könnyebb a felhasználók számára is. Az adatok kitöltésével lehet regisztrálni, majd átutalással fizetni az első részletet. A böngészőbe a https://nepiskola.ro/regisztracios-urlap/ címet kell beírni.
Természetesen az iskola székhelyén is lehet iratkozni, Csíkszereda, Gál Sándor utca 9. szám alatt hétköznapokon 10–18 óra között. A hangszeres szakra iratkozókat helyben meghallgatják a szaktanárok.
A szokásos október eleji tanévnyitó a járványügyi helyzet miatt elmarad, a tanórákat azonban a megszokott módon megtartják. Az iskola vezetősége felhívja a figyelmet arra, hogy lázas, beteg gyerek ne menjen órára. Az elmaradt órákat utólag be lehet pótolni. A folyosón ajánlott a maszk viselése.

Nyílt órák
Az iratkozás ideje alatt, szeptember 14–25. között nyílt órák keretében ingyenesen lehet kipróbálni az egyes szakokat. Hangszerek közül a zongora-, szintetizátor-, gitár-, dob-, furulya-, hegedű-oktatásba kóstolhatnak bele az érdeklődők, illetve néhány kézműves tevékenység is kipróbálható naponta 10–14 óra között. Bővebb információ a 0266–310884-es telefonszámon.

Új szakok
Az iskola oktatási palettáján számos hangszeres képzés szerepel, emellett előadóművészeti szakok (táncok, színjátszás, bábszínház), képzőművészeti szakok (festészet, grafika), iparművészeti szakok (ruhatervezés, animáció, alkalmazott grafika) is működnek és népi mesterségek (bútorrestaurálás, faművesség, kerámia) is elsajátíthatók. Újdonságnak számít idén a kortárs tánc szak, amelyen különféle technikák elsajátításával általánosan fejlesztik a mozgáskultúrát, megtanulják hogyan válhat amatőr táncos előadóművésszé, a mozgásszínház, kontakt-tánc, új cirkusz irányvonalán keresztül vezetve, számos technika elsajátítására nyílik lehetőség. Idén is több szak működik majd kihelyezett épületben. A különböző táncszakoknak külön termet bérel az iskola a Petőfi utca felső részében, ugyanoda költözik a festészet szak is az eddiginél tágasabb, világosabb terembe.

Nem drága a népiskola
A népiskolában a tandíjak nem számítanak magasnak, 500-600 lej között mozog az éves hozzájárulás összege. A tandíjakat Hargita Megye Tanácsa támogatásának köszönhetően tudja az iskola vezetősége ilyen alacsony szinten tartani. A tandíj két részletben fizethető. További információk a www.nepiskola.ro honlapon találhatók.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés