A kulcsszó a biztonság

Intenzív tesztelés a kórházban

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház több mint száz alkalmazottja és páciense számára végeztek koronavírus-tesztet az elmúlt hétvégén: az eredmények egy alkalmazott és két korábbi páciens fertőzését igazolták – közölte tegnap lapunkkal az egészségügyi intézmény vezetése. 

A közlemény szerint a kórház kardiológiai osztályán vasárnap befejeződött az összes benn fekvő beteg (tegnap reggel 16 pácienst ápoltak itt) újbóli tesztelése, és minden eredmény negatív lett. Hétvégén letesztelték az osztály két korábbi páciensét, és esetükben kimutatták a fertőzést. Az egyik érintett pácienst a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállították át, a másik beteg a csíkszeredai kórház koronavírus-fertőzötteket ellátó osztályán van. A kardiológiai osztály személyzetének újbóli tesztelése folyamatban van, a tegnap reggelig kapott eredmények mind negatívak. 
Tünetek jelentkeztek nála, ezért tesztelték és pozitív lett az eredménye pénteken egy, a kórház gasztroenterologóiai osztályán dolgozó asszisztensnek, aki egy megfertőződött kardiológiai alkalmazottal ingázott együtt. Ennek nyomán a gasztroenterológiai osztály összes alkalmazottját, valamint a közelükben dolgozó ortopédiai osztály alkalmazottait teszelték, és minden eredmény negatív. 
Koronavírus-teszteket végeztek a belgyógyászati osztály alkalmazottai és néhány betege számára is, miután egy, korábban a kardiológiai osztályon ápolt és fertőzöttnek bizonyult beteget – a kórházi koronavírus-fertőzések észlelése előtt – átutaltak erre az osztályra. A belgyógyászaton tesztelt betegek eredményei és az alkalmazottak eddig elvégzett tesztjei nem mutattak ki koronavírus-fertőzést. A belgyógyászat teljes személyzetének tesztelése tegnap este zárult. 
A csíkszeredai kórház főépületében működő osztályokon az elmúlt napokban összesen 23 személy – 17 alkalmazott és 6 páciens – koronavírus-fertőzését észlelték. 
A kórház koronavírus-fertőzötteket ellátó osztályain tegnap reggel összesen hatvan személyt ápoltak, közülük ötvenen igazoltan fertőzöttek, tízen a fertőzés gyanúja miatt kerültek kórházba. A tünetmentes és enyhe tüneteket produkáló fertőzöttek ellátására létrehozott külső kórházi egységben 14 személy volt beutalva.
– Folytatjuk a járványtani ankétokat minden fertőzött esetében és intenzíven zajlik a tesztelés. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, betegeinket maximális biztonságban láthassuk el és megvédhessük a kórház alkalmazottait – idézi a közlemény dr. Konrád Juditot, a kórház menedzserét. 

HN-információ
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek