123 éve született Tamási Áron

Idén is megemlékeztek Farkaslaka nagy írójáról

A székelyek legjellegzetesebb és legnagyobb írójára emlékeztek —   Fotó: Hadnagy Éva

Napsütéses, kellemes őszi napon gyűlt össze Farkaslaka lakossága vasárnap délben Tamási Áron szülőházának udvarán, az író születésének 123. évfordulója alkalmából. Az ünnepi beszédeket és a kulturális műsort követően színes, élő virágokat helyeztek el az író bölcsőjében, amely jelképértékű és jövőbe mutató, ezzel is azt hangsúlyozva, hogy vigyázni és őrizni kell a megmaradt, ránk bízott kincseket.

Az egybegyűltek köszöntését követően Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke házigazdaként szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, az idei furcsa évben arra számítottak, hogy csak néhány ember társaságában fognak emlékezni, ennek ellenére annyian gyűltek össze, mint még talán soha az író születésnapján. Bár a külföldi vendégek idén nem vehettek részt az eseményen, remélik, jövőre ismét együtt ünnepelhetnek. Hadnagy Jolán elmondta, idén az összetartozás éve is van, a 100 évvel ezelőtti elszakítás fájdalmát érezzük most talán még jobban, de nem sírni kell, hanem megküzdeni a világgal. A mostani nehézségben jobban tudunk figyelni önmagunkra, helyi közösségeinkre.
– Erősíteni kell a jót, és ez a születésnap is ennek a jó példája, ugyanakkor hirdetjük, hogy összetartozunk. Legyenek álmaink, és ezért tegyünk is. Jövőt építsünk, úgy, hogy ismerjük a múltunkat, de a jelenben éljünk és próbáljuk kihozni belőle azt, ami a legjobb, ami hozzájárulhat jövőnk építéséhez – fogalmazott ünnepi beszédében Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke, hozzáfűzve, Tamási gondolatai mindig erőt adó gondolatok, igaz szándék van bennük! Tamási Áron is egy csörgedező kis hegyi patak volt, amely itt Farkaslakán indult útjára, és amely aztán bejárta a világot, óceánokat, de mindig ide kívánkozott haza, itt volt otthon. Műveiben is mindig emlegette székelységét, magyarságát, farkaslakiságát.
A Székelyföldi Művelődésszervezők Egyesülete 2008-ban úgy határozott, hogy a Tamási Áron születésnapjához legközelebb eső hétvégét a Székely Kultúra Napjává nyilvánítják, erre is megemlékeztek az eseményen.
Molnár Vilmos, József Attila-díjas író, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztője ünnepi gondolataiban elmondta, nem kell féljen az a nép, amelyet az anyanyelve, ez a csoda tart össze, jobban bármely államhatárnál, éljen Budapesten, Farkaslakán vagy Ábelként Amerikában, nincs elszakítva a magyarságtól az, aki szépen, tisztán magyarul beszél.
Az ünnepségen részt vett Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője is, aki elmondta, az erdélyi magyarság lélekben önmagához tért, új életformája a családdá alakult nemzeti közösség.
– Tamási Áron örök életében szívén viselte a magyarság, székelység sorsát, és közéleti kérdésekben is felemelte hangát, kiállt még a legsötétebb kommunista években is a magyar nemzeti értékek mellett. Közéleti írásainak egyik kulcsszava az egység volt. A történelem nekünk magyaroknak is számtalanszor leckét adott, hogy ha a legfontosabb kérdésekben nem tudunk egyezségre jutni, ha nem tudunk a közös ügyért cselekedni, ha veszélybe kerül a lelki egység, akkor gyengévé és sebezhetővé válunk – hangsúlyozta a szónok.
Ugyanakkor hozzátette, napjainkat nagyfokú bizonytalanság és aggodalom árnyékolja be a világjárvány miatt, ám nem szabad megfeledkeznünk azokról a problémákról, amelyek előtte és remélhetőleg a vírus leküzdése után ismét napvilágra kerülnek, a kihívásokról, amelyekkel a székelyföldi magyarság szembesül, a legalapvetőbb szociális és gazdasági kérdésekről.
– Tamási gondolatai lámpást adnak a kezünkbe és segítenek kitalálni ebből az útvesztőből. A főkonzul továbbá biztosította a jelenlévő    ket, hogy a magyar kormány érti a külhoni magyarság problémáit és minden erejében támogatja őket azok megoldásában – emelte ki a főkonzul.
Az ünnepségen népdalokat énekelt Ágoston Anna és Ágoston Eszter, valamint a Székelyföldi Napkorona Népzenekör és a Zeng a magasság egyházi kórus előadását is figyelemmel követhették a jelenlévők. A szülőháznál tartott ünnepség a helyi plébános áldásával, valamint a színes virágok Tamási Áron bölcsőjébe való elhelyezésével ért véget.

Tündöklő Jeromossal ünnepeltek
Az író születésének évfordulója alkalmával szervezett rendezvénysorozat vasárnap este folytatódott, a Farkaslakáért Egyesület szervezésében az érdeklődők a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös előadásában tekinthették meg Tamási Áron Tündöklő Jeromos című darabját. Az előadást a Buzánszky Jenő Sportbázisban mutatták be, a járványügyi szabályok betartásával.
– Nagy lehetőséget jelentett, hogy a Maros Művészegyüttes, a Spectrum Színházzal együtt egy közös produkcióban, sajátos erdélyi hangvételben jeleníthette meg Tamási Áron szellemiségét – emelte ki Török Viola rendező.

Hirdetés

Hirdetés