Percről percre

Helyhatósági választások 2020

Kászonaltízen András Zoltán (RMDSZ) jelenlegi polgármesternek szavazott bizalmat a község lakossága.

Csíkszentsimonban Kozma István (RMDSZ) jelenlegi polgármester folytatja tevékenységét.

Csíkszentmártonban Birtala Sándor RMDSZ-es jelöltnek lesz az új polgármester. 

Csíkszentgyörgyön Réti Zsófia független jelölt nyerte a választást. 

Csíkszentdomokoson Karda Róbert (RMDSZ) jelenlegi polgármester folytatja tevékenységét.

Csíkpálfalván Ferencz Csaba jelenlegi polgármesternek szavazott bizalmat egy újabb mandátumra a község lakossága.

Csíkcsicsóban Péter Lukács, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje nyerte a választást.  

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke negyedik mandátumát kezdheti meg. 

Csíkszentléleken Nagy István győzött. 

Csíkkarcfalván Gábor Tibor (RMDSZ) Csíkszenttamáson Kedves Róbert (RMDSZ), Csíkdánfalván Bőjte Csongor-Ernő (RMDSZ) folytatja eddigi tevékenységét.  

Székelyderzsben István Adrián (RMDSZ) Oroszhegyen Bálint Elemér-Imre (RMDSZ) győzött. 

Nagygalambfalván az RMDSZ színeiben indult Gyerkó Levente nyerte a választást.    

Lövétén Mihály Dénes (RMDSZ), Varságon Tamás Ernő (RMDSZ), Siménfalván Nagy János (RMDSZ), Zetelakán Nagy Attila (RMDSZ) és Bögözben Ülkei Zoltán (RMDSZ) nyerte a választást. 

Románandrásfalván Nagy Lajos RMDSZ-es jelölt lesz a polgármester. 

Máréfalván Kovács Imre RMDSZ-es jelöltnek szavazott bizalmat egy újabb mandátumra a község lakossága. 

Kápolnáson a következő négy évben Benedek László, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje lesz a polgármester. 

Homoródalmáson Tikosi László (RMDSZ), Szentábrahámon Simó Dezső-Szabolcs (RMDSZ), Fenyéden Bokor Botond (RMDSZ) nyerte a választásokat.

Oklándon Godra Lehel (RMDSZ) győzött.

Parajdon Nyágrus Lászlónak RMDSZ-es jelöltnek szavaztak bizalmat a település vezetésére.  

Korondon Katona Mihály RMDSZ-es jelölt nyerte a választást.

Csíkszeredában Korodi Attila, az RMDSZ polgármesterjelöltje győzött  jelentette be kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. 

Kelemen Hunor: A járvány körülményei között sem maradt el jelentősen a részvétel a négy évvel ezelőtti aránytól

A mostani helyhatósági választásokon a járvány adta körülmények között sem maradt el jelentősen a részvétel a négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon jegyzett aránytól – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az urnazárást követő, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az RMDSZ köszöni a bizalmát minden magyar, román és más nemzetiségű embernek, aki elment szavazni.
 

Kijelentette, eredményekről még nem tud beszámolni, a szavazatszámlálás zajlik, a következő órákban fog kiderülni, hogy hogy egy-egy településen milyen eredményt értek el.

Elmondta, a magyar részvétel valamelyest elmaradt az országostól.

Van néhány megye, ahol a magyar részvétel az országos átlag felett van. Ilyen megyék Maros, Bihar, Szilágy, illetve egy megyében a magyar részvétel megközelíti az országos átlagot, ez pedig Szatmár – mutatott rá a szövetségi elnök.

Hozzátette, egyelőre nincs még kellő számú adata, de úgy véli, hogy az RMDSZ több mint 200 polgármesteri és négy megyei tanácselnöki tisztséget szerez meg.

Eredmények

Gyimesfelsőlokon Pap Imre, az RMDSZ jelöltje folytatja a munkát. 

Borszéken Mik József, Gyergyóditróban Puskás Elemér, Gyergyóremetén Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóalfaluban Gáll Szabolcs nyerte a választást.

Etéden Szilveszter Attila (RMDSZ), Kányádban György Sándor (RMDSZ), Farkaslakán Kovács Lehel (RMDSZ) nyerte a választást

Szentegyházán Lőrincz Csaba, az Erdélyi Magyar Szövetség polgármesterjelöltje győzött. 

Gyergyószentmiklóson Csergő Tibor, az RMDSZ jelöltje nyerte a választást.  

Csíkrákoson az RMDSZ jelöltjének szavazott bizalmat a község lakossága, így továbbra is Császár Attila fogja betölteni a polgármesteri tisztséget.

Tusnádfürdőn Butyka Zsolt független-jelölt nyerte az önkormányzati választásokat.

Szépvízen Ferencz Tibor lesz a következő négy évben is a község vezetője.

Homoródszentmártonban az RMDSZ-es Jakab Attila lesz a polgármester.

Nem hivatalos részeredmények alapján Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád jelenlegi polgármester folytatja munkát a következő mandátumban is.

Vidéken nagyobb volt a szavazókedv

Az országos átlag alatt maradt a Hargita megyei részvételi arány a tegnapi helyhatósági választásokon. Míg országos szinten a választópolgárok 46,02 százaléka járult az urnákhoz, Hargita megyében ez az arány 42,29 százalék volt. Falvakon és az idősebb korosztály körében magasabb volt a szavazási kedv.

Hargita megyében 268 366 választópolgár szerepelt az állandó és a kiegészítő választói névjegyzéken, urnazáráskor a névjegyzéken szereplők közül 110 675-ön éltek szavazati jogukkal, pótlistára 1577 választópolgár került és 1250 volt a mozgóurnát kérők száma. A megyei részvételi arány 42,29 volt.

Az állandó választási hatóság honlapja szerint a falun élő szavazók száma 67 257 volt, a városon élőké 46 245, a legtöbb szavazó a 45–64 és a 65 év fölötti korosztályból került ki, számukat csupán a 35–44 évesek száma közelíti, de messze alulmarad a 18–25 éves szavazók száma.

Országos szinten 18 295 485 választópolgár szerepelt a választói névjegyzéken, közülük 8 061 980 élt szavazati jogával, a pótlistákra közel negyedmillió választópolgár került, a részvételi arány 46,02% volt.

A megye városaiban a részvételi arány a következő volt: Csíkszereda – 32,27%, Székelyudvarhely – 40,91%, Gyergyószentmiklós – 34,24%, Maroshévíz – 37,64%, Tusnádfürdő – 60,71%, Balánbánya – 32,34%, Borszék – 48,13%, Székelykeresztúr – 53,57%, Szentegyháza – 49,65.

Az RMDSZ nyilvántartása szerint Csíkszéken a részvételi arány 39,58% volt, Gyergyó térségében 40,83%, Udvarhelyszéken pedig 45,82%.

 

 

Elérte a 40 százalékot a részvételi arány, de még mindig az országos átlag alatt

Vasárnap 20 óráig összesen 8.149.202 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 44,54%-a adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 3.756.773, vidéken 4.392.429 választópolgár járult az urnákhoz. Hargita megyében a részvételi arány egy órával az urnazárás előtt 40,96%. Magas részvételi arányt regisztráltak Giurgiu (57,49%), Olt (56,83%) és Teleorman (56,18%) megyében, a legkevesebben Bukarestben (34,87%), valamint Iaşi (36,35%) és Vaslui (36,58%) megyében szavaztak 20 óráig.

 

 

Megszegték a kampánycsendet

1400 lejre bírságoltak meg egy székelykeresztúri férfit, aki a kampánycsend beállta után a közösségi médiában választási propagandát folytatott – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ugyancsak vasárnap bírságot róttak ki egy, a csíki térségben tevékenykedő helyi tévéállomás vezetőjére is, szintén a kampánycsend megsértéséért. Mindkettőjüket 1400 lejre bírságolták meg.

 

 

Hegedüs Csilla a 19 órai választási adatokról

A Központi Választási Iroda (BEC) 19 órás jelentése alapján az országos részvétel 41,5 százalék, a magyar részvétel azonban még mindig elmarad az országostól, 40,1 százalékra becsülhető. A nagyobb magyar megyékben, Bihar, Szilágy és a székely megyékben továbbra is alacsony a részvétel, viszont Kolozs, Szatmár és Hargita megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és a román részvétel.

Marosvásárhelyen taxikkal és mikrobuszokkal hordják az embereket szavazni, ugyanakkor akadályozzák a szavazást a régi rendszer emberei. A sorok továbbra is nagyok ezért, így arra kérünk mindenkit, legyen türelmes, várja ki a sorát, hiszen nagyon fontos, hogy voksoljunk.

A BEC közleményt adott ki arról, hogy nem hosszabbítják meg a szavazást, ezért csak az szavazhat, aki 21 órakor bent van abban a teremben, ahol a szavazás zajlik. Ezért arra kérünk mindenkit, legkésőbb nyolckor induljon el, hogy biztosan bejuthasson és tudjon szavazni. Hang: https://bit.ly/3j90TUm

 

 

Rendellenességet észleltek

Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Szakközépiskolában kialakított szavazókörzetnél adódott rendellenesség vasárnap reggel. A szavazóbiztosok nem vették észre, hogy kettessével adták oda a polgármester, illetve megyei tanács elnöke megválasztására szolgáló szavazólapokat az első tíz választónak. Ennek kapcsán az RMDSZ a választási irodán tett írásos panaszt. Mint azt Csergő Tibor András, a szervezet polgármesterjelöltje a Hargita Népének elmondta, egyelőre nem lehet tudni, hogy az érintett választók visszaéltek-e ezzel vagy sem.

– Hogy csalási kísérletről vagy nemtörődömségről van szó, mindegy is, a probléma létezik – mondta Csergő. – A kérdést tisztázni csak a szavazás lejárta és a jegyzőkönyvek kiállítása után lehet, akkor derül ki, hogy az érvényes szavazólapok és a választók száma egyezik-e a körzetben.

 

 

Elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) a szavazási folyamat meghosszabbítására vonatkozó belügyminisztériumi javaslatot – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. 

A BEC 18 órától ülésezett vasárnap, a napirendi pontok között a pártoknak a szavazási folyamattal kapcsolatos igénylései, illetve a belügyminisztérium javaslata szerepelt.

A szaktárca azt kérte a BEC-től, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a szavazóhelyiségeknek helyet adó épületek környékén várakozók 21 óra után is élhessenek választójogukkal.

A hatályos törvény szerint csak a szavazóhelyiségen belül tartózkodóknak engedik meg, hogy 21 óra után voksoljanak.

A koronavírus-járvány miatt speciális óvintézkedések mellett zajlik a szavazás a vasárnapi önkormányzati választásokon.

 

 

19:00 órakor 42,66 százalékos volt a Hargita megyei jelenlét

Vasárnap este 19:00 órakor 39,06 százalékos volt a Hargita megyei jelenlét a helyhatósági választásokon, országos szinten 42,66 százalékot jegyeztek.

 

 

18:00 órakor 34,63 százalékos volt a Hargita megyei jelenlét

Vasárnap délután 18:00 órakor 34,63 százalékos volt a Hargita megyei jelenlét a helyhatósági választásokon, országos szinten 38,16 százalékot jegyeztek. Továbbra is vidéki környezetben volt nagyobb választókedv, 55 728-an járultak az urnákhoz, a megye városaiban ez a szám 37 221 volt.

 

 

Székelyudvarhely jár az élen

A megye városai közül Székelyudvarhelyen szavaztak eddig a legtöbben. Főleg délelőtt, az istentiszteletek után keresték fel a szavazópontokat a lakosok, volt, ahol sorok is kialakultak. Kora délután már majdnem sehol nem tapasztaltunk tolongást, nagyjából egyenletes forgalommal, fennakadás nélkül zajlik a választás, törvénytelenségekről, egyéb rendellenességről nem kaptak bejelentést a helyi választási bizottságnál. Székelyudvarhelyen 17:00-ig több mint 9284 lakos ment el választani, ez a választói névjegyzéken szereplők 29,58 százaléka.

Akárcsak a kora reggeli órákban, továbbra is a bethlenfalvi szavazókörzetben a legmagasabb a részvételi arány, meghaladja a 35 százalékot is, viszonylag kevesen voksoltak viszont a városközpontban, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban kialakított szavazókörzetben. Székelyudvarhelyen egyelőre a hölgyek éltek leginkább a szavazati jogukkal.

 

 

Udvarhelyszéki adatok

Udvarhelyszék községei átlagosan 30 százalék körül teljesítettek 17:30-ig. Zetelaka az egyik sereghajtó, ahol összben a 20 százalékot is alig éri el a szavazókedv, de a hozzá tartozó Zeteváralján és Ivóban egyelőre a 10 százalékot sem. Alacsony, mindössze 20 százalék körül van a részvételi arány Szentábrahámon és Székelyderzsben is. Nagyon magas viszont Kápolnásfaluban, ahol meghaladja a 40 százalékot. Székelykeresztúr is majdnem elérte a 40 százalékot, Bögöz községben is pezseg az élet, délutánra Béta és Székelymagyarós falvakban a szavazati joggal rendelkezők több mint fele már voksolt, de többi beosztott település esetében is 40 százalék fölötti a részvétel. Hasonló a helyzet Homoródszentmárton községben is, a 40 százalékot jóval meghaladja szavazók száma, de például Recsenyéden a lakosok közel 60 százaléka már választott. Az egész térségre jellemző, hogy legmagasabb arányban a 45-64 év közöttiek járultak az urnák elé.

 

 

 

Hegedüs Csilla a 16 órai választási adatokról

– A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint 30,9 százalékos volt az országos részvétel 16 órakor, ez enyhén elmarad a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz képest. Becsléseink szerint a magyar részvétel még mindig elmarad az országos részvételtől, 28,8 százalékra becsülhető, ez a lemaradás magasabb mint 2016-ban. Számottevő a lemaradás a székelyföldi megyékben, Kovásznában 25,9 százalékos, Hargita megyében pedig 27 százalékos a részvétel. Szilágy megyében és Bihar megyében pedig továbbra is számottevő a lemaradás a magyar településeken. Marosvásárhelyen 5 000 választóval kevesebben mentek el, mint négy évvel ezelőtt, különösen alacsony a választási kedv a fiatalok körében, hiszen csupán 16 százalékuk járult az urnákhoz 16 óráig, azonban aki változást akar, nem elég like-olni, hanem el kell menni szavazni is! 

 

 

Hargita megyében az országos átlagnál kisebb a részvételi arány

Vasárnap 16 óráig összesen 5 662 054 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 30,94%-a adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2 573 870, vidéken 3 088 184 választópolgár járult az urnákhoz.

Hargita megyében a részvételi arány 27,31%, vidéken 43 817, városon 29 480 személy élt szavazati jogával. A megyében amúgy az állandó és kiegészítő választói névjegyzékeken 268 366 személy szerepel.

 

 

14:00 órakor 20,30 százalék a részvételi arány Hargita megyében

Vasárnap 14:00 órakor 20,30 százalék volt a részvételi arány Hargita megyében, országos szinten ez az arány 23,71 százalék volt.

Megyeszinten legtöbben vidéken szavaztak – 32 201 leadott szavazat –, városon 22 208 voksot jegyeztek. A szavazók jelentős hányada 45 és 64 év közötti illetve 65 év fölötti.

 

 

A Központi Választási Iroda (BEC) 13 órai adatai szerint országosan eddig az állampolgárok 19,85 százaléka adta le a szavazatát, ez enyhén elmarad a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz képest.  

Becsléseink szerint a magyar részvétel még mindig elmarad az országos részvételtől, az erdélyiek 17,7%-ban járultak az urnákhoz.  A lemaradás enyhén magasabb, mint 2016-ban – olvasható az RMDSZ által kiadott tájékoztatóban.

Ugyanakkor a jelentős magyar lakosságú megyék közül Szilágyban és Biharban továbbra is számottevő a lemaradás a magyar településeken, Kovászna és Hargita megyében is alacsony a részvétel, viszont Kolozs megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és a román részvétel.

 

 

Tánczos Barna szavazásra buzdít

 

Tánczos Barna szenátor feleségével együtt szavazott a csíkszentkirályi általános iskolában felállított szavazóhelyiségben déli fél 1-kor.

– Csíkszentkirályon olyan megbízható és erős csapatra szavaztam, amelyik az elmúlt másfél évtízedben Csíkszentkirályt a fejlődés útjára helyezte, tagjai bebizonyították rátermettségüket. Megyei viszonylatban, ugyancsak egy kipróbált csapatra szavaztam, amely az elmúlt évtizedekben bebizonyította, hogy megfelelő támogatás mellett, Hargita megyét az egyik legdinamikusabban fejlődő megyévé tudja varázsolni.

A szenátor hangsúlyozta, hogy szavazni biztonságos és semmivel sem bonyolultabb, mint egy reggeli vásárlás a közeli üzletben.

– Arra biztatok mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, éljen azzal a lehetőséggel, hogy a következő négyévre közösen döntsük el, hogy kik vezessék a székelyföldi településeket, kik vezessék a Székelyföldi megyéket, és hogy Erdélyben is a magyar közöség egy erős, közöség maradhasson. Beleszólhasson abba, hogy a közösségi vezetést kire bízza, és semmiképp se hagyjuk, hogy mások döntsenek rólunk, anélkül, hogy mi ne lennénk ott a döntés meghozatalakor – hangsúlyozta a politikus.

 

 

Erős Gyergyószékre szavazott Barti Tihamér

Vasárnap délelőtt leadta szavazatát Barti Tihamér is a gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskolában. Mint fogalmazott, erős gyergyószéki képviselet érdekében szavazott.

– Nagyon meghatározó a mai választás főleg a gyergyószentmiklósiak számára, de a térség községei számára is. Az a kérdés most, hogy a fejlődések mennyire indulnak be gyergyószéken egységesen az elkövetkező négy évben – mondta a gyergyószéki RMDSZ-elnök, aki a helyi és a megyei tanácsosi listán is indult jelöltként. – A helyi tanácsosi listára szimbolikus jelleggel léptem fel. Azt a listát előválasztáson állították össze, de a csapat kérte hogy szimbolikusan vállaljam fel, viszont a gyergyószéki lobbi érdekében megyei szintű szerepvállalásra készülök természetesen – ismertette terveit Barti.

 

 

Borboly Csaba, a fejlődesre, élhető megyére szavazott

– A fejlődesre, élhető megyére szavaztam ma. És egy olyan városi önkormányzatra, amely partnere lesz Hargita Megye Tanácsának. Most kell megszabnunk az irányokat az elkővetkező négy évre – jelentette ki vasárnap Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, miután leadta szavazatát.

Végül felhívással fordult a választópolgárokhoz:

– Arra kérem Önöket, menjenek el szavazni és biztassanak másokat is erre.

 

 

Leadta voksát Mezei János

– Mindenki menjen el szavazni, hiszen megteremtették a választás szabadságát – hívta fel a figyelmmet Mezei János, az Erdelyi Magyar Szövetség Hargita megyei tanácselnök-jelöltje. Mezei a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban szavazott 10 órakor, utána azt mondta, a magyar összetartás erejében bízva egy új és lendületes Hargita megyét képzel el.

– Ezzel a választással az egész erdélyi magyaraság egy mérföldkőhöz érkezett. Ez a mérföldkő egyenlítheti ki az erőviszonyokat a politikában. Ha ezen a vizsgán jól szerepelünk akkor az Erdélyi Magyar Szövetséggel egy prosperáló és hoszzútávú terveket megfogalmazó közösséget és vezetést fogunk kialakítani a megyében – mondta Mezei János.

 

 

Elmarad továbbra is az országostól a részvételi arány

Hargita megyében 12:00 órakor 12,41 százalékos részvételi arányt jegyeztek a vasárnapi önkormányzati választásokon.

Országos szinten összesen 2 870 898 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 15,69%-a adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 1 346 073, vidéken 1 524 825 választópolgár járult az urnákhoz.

Magas részvételi arányt regisztráltak Teleorman (22,07%), Olt (21,85%) és Giurgiu (21,25%) megyében, a legkevesebben Kovászna (11,69%) és Hargita (12,41%) megyében, valamint Bukarestben (12,14%) szavaztak 12 óráig.

 

 

A folytatásra szavazott Nagy Zoltán

A reggeli szentmiséről érkezett választani Nagy Zoltán, az EMSZ polgármesterjelöltje Gyergyószentmiklóson. A Batthyányi Ignác Techikai Kollégiumban kialakított körzetben adta le a voksát. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az, hogy sok a kihívója ezen a választáson jelzi: olyan beruházásokat indítottak el a városban, amelyeknek sokan lennének a gazdái.

– Én bízok abban, hogy a gyergyószentmiklósiak látják a reális helyzetet és azt is, hogy ki képes folytatni az elkezdett munkát. Abban is bízok, hogy szeptember 28-tól a munka nem leállni fog Gyergyószentmiklóson, hanem folytatódni – fűzte hozzá az újrázni kívánó polgármester.

 

 

Derzsi László egy sikeres, eredményes Székelyudvarhelyre szavazott

Az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje, Derzsi László a Zsibongó Napközotthonban adta le voksát 10:00 órakor, és azt mondta, hogy rendkívül fontosnak tartja a részvételt a 2020-as önkormányzati választásokon, hiszen nem csak a következő négy évről döntünk.

 

 

Csergő Tibor szerint ott dől el a sorsa, ahol tanult

Csergő Tibor András Gyergyószentmiklós RMDSZ színekben induló polgármesterjelölte 9 órakor adta le szavazatát. Felesége kíséretében érkezett a Salamon Ernő Gimnáziumban található választási körzethez.

– Ide jártam iskolába, itt tanítottam, most pedig itt dől el a sorsom – jegyezte meg a körzethez érkezve.

Szavazás után azt nyilatkozta, ideje a mentalitásváltásnak, és rendszerváltásnak.

– Ezért az igazi változásra szavaztam a feleségemmel együtt. Ez egy új lehetőség a városnak, jelentősebb előrelépésben kell gondolkodni úgy a fejlesztések terén mind a közösségteremtés szempontjából is – nyilatkozta a jelölt. – Egyértelmű, hogy a mi csapatunk nemcsak egy helyi, kis, elszigetelt társaság, hanem egy országos képviseletnek vagyunk valamennyien a tagjai, egyértelműen összetartunk és ezt fenntartjuk a következő négy évben is mind a megyei, mind az országos képviselettel – fűzte hozzá.

 

 

Kelemen Hunor: Menjünk ma voksolni! A szavazás biztonságos

Az elmúlt években mindig akkor tudtunk eredményeket elérni, amikor egységesek és szolidárisak voltunk egymással. Mutassunk egységet ma is, csak így vagyunk erősek! Ne dőljünk hátra, legyünk szolidárisak. Akkor is menjünk el voksolni, ha a magyar polgármesternek nincs kihívója településünkön, hiszen az egész megye sorsa múlhat most a szavazatunkon.

https://bit.ly/2EHCdDy

 

 

Az emberközeli önkormányzatra szavazott Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje

Korodi a lakhelyéhez tartozó szavazókörzetben, Csíksomlyón adta le a voksát reggel 8 órakor.

A szavazást követően a polgármesterjelölt elmondta, azt a városvezetést támogatta szavazatával, amely a városban élőket bevonja a város fejlesztését érintő kérdésekbe, és nemcsak meghallgatja a véleményüket, hanem ad is azokra, és így visszaadja a várost a szeredaiaknak. Azt a városvezetést, amelynek célja, hogy Csíkszeredában fiatalként bátran nekivághassanak az életnek, idősként biztonságban érezhessék magunkat, amely célja egy olyan város, ahol a gazdaság motorjai pörögnek, ahol sportolhatnak és továbbra is büszke lehet mindenki az egyre jobban kibontakozó kulturális életre, ahol őrzik a hagyományokat, de közben nyitottak az újra, ahol a legfontosabb az, hogy senki sincs egyedül. Továbbá arra a megyei önkormányzatra, amely partner mindennek a megvalósításában

 

 

Antal Lóránt arra buzdít mindenkit, hogy éljen szavazati jogával

– Egy sikeres Udvarhelyre szavaztam és arra buzdítok mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, hiszen egy nagy fontos döntés előtt állunk, saját közösségünk jövőjéről döntünk! – hangsúlyozta Antal Lóránt, a Szövetség udvarhelyszéki szentárora.

 

 

10:00 órakor 5,14 százalékos részvételi arány Hargita megyében

Hargita megyében 5,14 százalékos volt a részvételi arány 10:00 órakor – közölte honlapján az Országos Választási Iroda. Országos szinten ez az arány 7,64 százalék volt.

 

 

A csíkkarcfalvi polgármesteri hivatalban adta le szavazatát Kelemen Hunor vasárnap reggel. Az RMDSZ szövetségi elnöke a voksolás után azt mondta: a folytonosságra és a fejlődésre szavazott

– Nekem itt Karcfalván nagyon egyszerű dolgom volt, mert a folytonosságra és az építkezésre, a fejlődésre szavaztam. Szavaztam arra is, hogy folytassuk az elkezdett munkát Karcfalván, másrészt a megyében az életminőséghez szükséges feltételeket javítani tudjuk. Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni a mai nap folyamán – betartva a szabályokat – nincs ennek semmi kockázata, és természetesen szavazzon azokra, akik már bizonyítottak – mondta a szövetségi elnök.

 

Vasárnap reggel 7 órakor Hargita megyében is elkezdődött a szavazás az önkormányzati választásokon, urnanyitáskor nem történtek a közrendet érintő incidensek.

Idén a koronavírus-járvány miatt óvintézkedéseket vezettek be a választópolgárok és a szavazóhelyiségekban dolgozó személyzet biztonsága érdekében:

* a szavazókörzetnél a választópolgárok és a szavazóbiztosok számára egyaránt kötelező az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése és a kézfertőtlenítés;

* az azonosításhoz a választópolgárnak rövid időre el kell távolítania a védőmaszkját, legalább 1,5 méteres távolságra állva a szavazóbiztosoktól vagy a számítógép-kezelőtől; az azonosítást követően vissza kell helyeznie a maszkot úgy, hogy az takarja el az orrát és a száját;

* kerülni kell a fizikai kontaktust a névjegyzék aláírásakor, valamint a szavazólapok és a "Votat" feliratú bélyegző átvételekor is;

* szavazás után a választópolgár maga ragasztja fel személyi igazolványára a "Votat" feliratú öntapadós matricát, a szavazóbiztosok felügyelete alatt;

* a választópolgárok zárt fülkékben szavaznak, egyénileg;

* amennyiben egy választópolgár a szavazókörzeti iroda elnöke által is tudomásul vett alapos okokból nem tud egyedül szavazni, jogában áll behívni a fülkébe egy kísérőt, aki azonban nem lehet szavazóbiztos, akkreditált megfigyelő vagy jelölt.

Hargita megyében a megyei önkormányzat elnökét és a testület tagjait, valamint 67 önkormányzat polgármesterét és önkormányzati testületi tagjait választják meg a vasárnapi helyhatósági választásokon. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés