A természet erejével segítenék a gyógyulást

Hátrányos helyzetű beteg gyerekeknek szerveztek tábort

A gyógynövények felhasználásával is ismerkedtek a gyerekek —   Fotó: Hadnagy Éva

Gyerekzsivaj törte meg egy héten keresztül az erdő csendjét a Fehér-Nyikó forrásvidéke melletti tisztáson. A magyarországi székhelyű Gyógyító Energia Alapítvány jóvoltából a dévai Szent Ferenc Alapítvány nappali foglalkoztató központjaiba járó gyermekek táboroztak.

Az 5–15 év közötti korosztályú gyermekek Oroszhegyből, Felsősófalváról, illetve Farkaslakáról érkeztek a táborba, ahol nemcsak kikapcsolódásra, tanulásra, hanem gyógyu-
lásra is volt lehetőségük. Balla Tiba, a tábor vezetője ugyanis a természet gyógyító erejében hisz, ezért szervez számos hasonló programot, rendezvényt egész évben.
– A táborban elsősorban olyan gyerekek vesznek részt, akik a lelki gondjaik mellett valamilyen testi betegségben is szenvednek, pl. epilepszia, idegrendszeri problémák, elégtelen veseműködés stb. – fogalmazott a szervező, aki magát a természet és a gyermekek közötti szócsőnek tartja, a természet erői által próbál segíteni a betegségek leküzdésében.
A táborozók jurtákban vannak elszállásolva, a patakban tisztálkodnak és a napi programok során is a természet megismerése a fő cél. Délelőttönként lovas terápián vehetnek részt a székelyudvarhelyi Csicser Farm jóvoltából, majd gyógynövények megismerésével folytatódik a napjuk. Nemcsak a leszedésre és jótékony hatásuk megismerésére koncentráltak a szervezők, hanem szakemberek bevonásával megmutatták a gyerekeknek a különböző felhasználási módokat is. Többek között limonádét, fűszersókat és számos más terméket is készítettek.
Egy korondi méhésztől naponta előadásokat hallgathatnak és betekinthetnek a méhek életébe, munkájába, továbbá a Gordon vadásztársulat vezetője, Fancsali István az erdőkben élő vadállatok-
kal ismertette meg a táborozókat előadásai során.
A tegnapi programban med­veles is szerepelt, amikor is biztonságos környezetből figyelhették meg a gyerekek a nagyvadakat. A tábor meghívott vendégei között volt dr. Kádár Annamária pszichológus is, aki együtt mondókázott, mesélt, játszott a gyermekekkel és segített nekik abban, hogy megtalálják a legnagyobb kincset: önmagukat! A hétfőn kezdődött és ma záruló tábornak 13 gyermek volt az állandó lakója, továbbá négy súlyosabban sérült gyereket napi rendszerességgel hordtak ki szüleik a programokra.

Hirdetés

Hirdetés