Hargita Megyei Vöröskereszt: Több ezer védőkesztyűt, maszkot juttattak el a kórházaknak

Szeretnének hozzájárulni a járvány okozta hatások enyhítéséhez —   Fotók: Hargita Megyei Vöröskereszt

A Hargita Megyei Vöröskereszt március 16-tól kezdte el azt a tevékenységsorozatot, amivel a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult helyzet javításához szeretne hozzájárulni. 

Az azóta is folytatott segítő akcióikat Hargita megyén kívüli adományozók támogatták és támogatják. A felajánlások, adományok a Román Vöröskereszten keresztül jut el hozzájuk – tájékoztatta lapunkat Zsigmond Éva igazgató.
A vöröskereszt Hargita megyei vezetője arról is beszámolt, hogy az első időszakban önkénteseik több ezer szórólapot osztottak ki a lakosságnak, alapvető információkkal a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban és a szükséges védekezésről. Ezután az akkor (és most is) annyira szükséges hiánycikkeket szerezték be: több ezer védőkesztyűt és maszkot, szappant, illetve fertőtlenítőszert juttattak el kórházaknak, rendőrségnek, saját aktív önkénteseiknek megyeszerte. Ezeknek az eszközöknek a beszerzését tovább folytatják lehetőségeikhez mérten.  
– Sikerült 62 élelemcsomagot is átadnunk olyan időseknek, akik egyedül élnek és komoly gondot jelent nekik az élelem beszerzése. Szeretnénk tovább folytatni a védőfelszerelések (maszkok, kesztyűk, fertőtlenítők stb.) beszerzését az egészségügyi dolgozók számára, de ez természetesen attól függ, hogy a Vöröskeresztnek adományozók hova szeretnék eljuttatni adományaikat, hiszen nekünk az adományozók óhaja szerint kell eljárnunk – mondta Zsigmond Éva.
Amint fogalmazott, nehéz, eddig nem tapasztalt helyzettel állnak szemben, de erőt ad az a tudat, hogy ők is hozzájárulhatunk a vírus okozta negatív hatások enyhítéséhez. – Ez most az emberségről, segítésről szól. Köszönet illeti minden Hargita megyei vöröskeresztes önkéntest lelkes munkájáért – mondta az igazgató.

Emberség, segítés, önkéntesség

Magyar nyelven tájékoztatnak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos magyar nyelvű telefonos tudakozót indított az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Mint ismeretes, az egészségügyi minisztérium által gondozott országos tájékoztató szám kizárólag románul működik.
Az Erdélyi Magyar Szövetség közleményben adta hírül, hogy telefonos tudakozót indított azok segítésére, akik magyar nyelven szeretnének információkat kapni a járványról. Mezei János, az EMSZ társelnöke közölte, kezdeményezésük onnan ered, hogy az elmúlt időszakban egyre több hívással keresték őt és az önkormányzati képviselőket a lakosok, kérdeztek a kijárással, utazásokkal kapcsolatos jogszabályi háttérről, de az óvintézkedésekről, egyéb teendőkről is sokan érdeklődtek. Mezei kiemelte, a telefonos kezelők elsősorban tájékoztatnak, válaszolnak, ha pedig segítséget kell nyújtani, megteszik az önkormányzatok által, vagy szükség esetén továbbítják a témát a megfelelő helyi hatóságnak. Az Erdélyi Magyar Szövetség munkatársai minden korosztály hívására számítanak, ezzel együtt úgy vélik, az időseknek, nyugdíjasoknak különösen fontos lehet a tudakozó vonal, számukra ugyanis a kijárási korlátozások és az esetleges elszigeteltség miatt a vészhelyzet külön odafigyelést igényel. A tudakozó a +40–768–111–878-as számon hívható, a Telekom Románia hálózatában működik, normál díjas hívással elérhető a hét minden napján 24 órában. A kezdeményezők arra bátorítanak mindenkit, aki tanácstalan, bizalommal hívja a telefonos tudakozót.
 

Nagyálmos Ildikó
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés