Hirdetés


Hargita megyében továbbra sincs igazolt fertőzés: Egyre több biztonsági intézkedést vezetnek be

Növekedett a fertőzöttek, a gyógyultak száma. Elővigyázatosság

Közel kétezren fertőződtek meg országszerte a COVID-19 vírussal. Tegnap estére 50-re emelkedett az elhalálozások száma és 209-en gyógyultak a kór okozta megbetegedésből. A hatóságok igyekeznek mindent megtenni, hogy megfékezzék a járvány terjedését, ezért a biztonsági intézkedések is folyamatosak

A vasárnapi adatközlés óta tegnapig 192 koronavírus-fertőzést jelentettek, 1952-re emelkedett a megbetegedések száma. Az előző napokhoz képeset az új esetek száma valamelyest csökkent, ám korántsem azt jelenti, hogy lassult a járvány terjedése. Az új fertőzöttek 1 és 90 év közöttiek. A COVID-19 vírus lapzártánkig 50 halálos áldozatot követelt. A kórból 209-en kigyógyultak. A 209 gyógyult személy megyék szerint a következőképpen oszlik el: 55 – Temes, 80 – Bukarest, 23 – Iaşi, 15 – Krassó-Szörény, 7 – Craiova, 10 – Konstanca, 10 – Prahova , 3 – Brassó, 2 – Kolozs és 1-1 Galac, Maros, Bihar és Brăila megye.
A Stratégiai Kommunikációs Törzs adatai szerint az ország területén 9255 személy van hatósági karanténban, további 126 371-en pedig orvosi felügyelet alatt, otthoni elkülönítésben vannak.

Hargita megyében továbbra sincs igazolt fertőzés
A tegnap délutáni adatok sze­rint Hargita megyében 114 személy tartózkodik intézményes karanténban, 2351 a házi vesztegzárban lévők száma, 20-an szabadultak az intézményes és 586-an a házi elkülönítésből. A megyei karanténközpontokban 623 ágy áll rendelkezésre – közölte a prefektusi hivatal.

Szigorúbban be kell tartani a hatósági rendelkezéseket 
Klaus Johannis államelnök ismét felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a hatósági rendelkezéseket, figyelembe véve, hogy országszerte közel 2000-re emelkedett a koronavírusos esetek száma.
– Sajnálatos módon közel 2000 személy fertőződött már meg országszerte az új koronavírussal. Ez sok, és jobban kell törekednünk mindannyiunknak, szigorúbban be kell tartanunk a hatósági rendelkezéseket – üzente tegnap a lakosságnak Klaus Johannis államelnök a Cotroceni-palotában tett sajtónyilatkozatában. 

A teherautó-sofőrök esetében az elkülönítés hazatértüktől a következő fuvarig tart 
A teherautó-sofőrök elkülönítése az országba érkezésüktől a következő fuvarig tart – pontosította a vasárnap este ismertetett négyes számú katonai rendelet egyik előírását Ludovic Orban miniszterelnök.
A tegnapi kormányülés elején Orban leszögezte, a külföldi útról hazatért kamionsofőröknek csak a következő fuvarig kell elkülönítésbe vonulniuk.
– Ez lehet egy nap, két nap, három nap, de nem 14 nap, ahogyan azt tévesen ismertették – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a rendelet nem tizennégy napos, hanem legtöbb tizennégy napig terjedő elkülönítést ír elő esetükben.
A kormányfő emlékeztetett, a 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjei három megoldás közül választhatnak: vagy a munkáltatójuk biztosít helyiséget számukra, ahol legtöbb 14 napra elszigetelhetik magukat, vagy családjukkal együtt otthoni karanténba vonulnak, vagy a megyében rendelkezésre álló valamely karanténközpontban különítik el őket.
– Ismétlem, a sofőrt semmi nem akadályozza meg abban, hogy újabb fuvart vállaljon. Útnak indulhat azonnal két, három, négy nap elteltével, ahogy azt a cég rendelései megkövetelik – nyomatékosította.
Ludovic Orban rámutatott, a kormány azért vezetett be külön szabályokat az áruszállítók esetében, mert az ágazat létfontosságú a gazdaság működésben tartása szempontjából.

Kényszerszabadságra küldött alkalmazottak támogatása
A munkáltatók mától nyújthatják be kérésüket a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásának támogatására – jelentette be a tegnapi kormányülést követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.
Dancă elmondta: a vonatkozó rendelet értelmében a vállalkozóknak a kérés mellé csak egy egyszerű nyilatkozatot kell mellékelniük. Hozzátette: miután a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, más alkalmazási formában (egyéni vállalkozók, szabadfoglalkozásúak, más szakemberek) dolgozó munkavállalók ugyancsak igényelhetnek juttatást, amelynek értéke nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75 százalékát. További információkat ma tesznek közzé a munkaügyi minisztérium honlapján. 

A karanténközpontok fertőtlenítése
A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatja a karanténközpontok vezetőit, hogy a 2020. március 11-én kiadott 414-es rendelet 6-os cikkelyének 5. bekezdése szerint a karanténközpont helyiségeinek fertőtlenítéséért a közegészségügyi igazgatóság felel. Az egészségügyi szakhatóság a helyiségek sterilizálására egy szakcéget bízott meg.

Könnyítés a vidékfejlesztőknek
Nem szükséges immár több példányban kinyomtatni minden közbeszerzési dokumentumot, mivel közintézmények – önkormányzatok, LEADER-egyesületek – és civil szervezetek számára is lehetővé tette az aktuális vidékfejlesztési programból (PNDR) finanszírozott európai uniós pályázati projektek online ügyintézését a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) – adta hírül közleményében az ügynökség. A célra kifejlesztett elektronikus platform már öt éve működik, ám a vaskos papírkötegeket nélkülöző lehetőséggel eddig csak a magánszférából pályázó vállalkozások élhettek. Az újítás az önkormányzatok uniós pályázataikkal kapcsolatos közbeszerzési, adatszolgáltatási, dokumentum-kiegészítési feladatait egyszerűsíti, illetve a kifizetési ügynökséggel való gyorsabb és hatékonyabb kapcsolattartását segíti.
A március 27-től bevezetett, elektronikus ügyintézéssel járó könnyítés egyelőre a PNDR öt intézkedését érinti: a mezőgazdasági és erdészeti alapinfrastruktúra fejlesztését szolgáló 4.3-as intézkedésre, a községek út-, csatorna- és ivóvízhálózatának felújítását is lehetővé tevő 7.2-es intézkedésre, az épített örökség védelmét támogató 7.6-os intézkedésre, valamint a LEADER-egyesületek keretében meghirdetett pályázatok finanszírozásáról szóló 19.2 és a helyi akciócsoportok közötti együttműködést támogató 19.3-as intézkedésre vonatkoznak – számol be lapunkhoz eljuttatott közleményében az AFIR.

Mit kell tennünk, ha szabadságra megyünk?

El lehet menni többhetes szabadságra más településre is saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában, amelynek tartalmaznia kell az utazás célját és az új tartózkodási hely pontos címét. Az sem árt, ha a munkaadótól kérünk igazolást, hogy épp szabadságra megyünk – válaszolta a Hargita Népe kérdésére Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.
Egyre szigorúbb intézkedéseket léptet életbe a kormány, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mi a teendő olyan esetben, amikor utazásunk célja nem szerepel a saját felelősségre kitöltött formanyomtatvány előregyártott válaszai között. Az érthetőség kedvéért arra kértük a kormányhivatal szóvivőjét, hogy mondja el, mi a teendő akkor, ha például valaki Székelyudvarhelyen dolgozik, de három hétre Székelykeresztúrra menne szabadságra. A jó hír az, hogy ez kivitelezhető. Ugyanúgy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat szükséges, ezúttal az egyéb okokhoz kell beírni az utazás célját és azt is, hogy mennyi ideig maradunk az adott településen. Arra is jó figyelni, hogy a nyilatkozatban pontosan fel kell tüntetni az új tartózkodási helyünk pontos címét is. A szóvivő szerint ugyanakkor nem árt, ha ilyen esetben a munkaadótól is kérünk igazolást, hogy tényleg szabadságra mentünk és nem csak a tavaszi napsütés miatt mentünk el sétálni. A bennünket igazoltató rendőröknek ugyanis arról kell meggyőződniük, hogy nem indokolatlaunl tartózkodunk épp az úton. A bírságok mértéke ugyanis tízszer nagyobb, mint a múlt héten volt. Ezért senkinek nem érdemes kockáztatni. Ha pedig megváltoztattuk tartózkodási helyünket, akkor értelemszerűen az új címet kell megadnunk a mindig kötelezően magunknál tartott nyilatkozatban, amikor egy másik városba megyünk bevásárolni. Kérdésünkre a szóvivő elmondta, a legújabb katonai rendelet elsősorban a házi elkülönítés- és a karanténszabályokat szigorította meg. Akit rajtakapnak, hogy megszegte a fent említett szabályokat, automatikusan 14 napos intézményes karanténba kerül, ha már ott volt, akkor újabb 14 napot kell karanténban töltenie, de ezúttal a saját költségén. Márpedig ez az összeg két hét alatt eléggé tetemessé növekedhet. Kérdésünkre Adrian Pănescu elmondta: ha a koronavírusos megbetegedések száma országos szinten eléri a kétezer főt, újabb szigorításokra kell számítani, mert életbe lép az úgynevezett „négyes számú forgatókönyv”.
 

HN-információ

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés