Hirdetés


Beszélgetés Kozma Mónikával, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatójával

Haladéktalanul várják a végső beszámolókat

Fotó: Domján Levente

Legkésőbb augusztus 31-ig maradt ideje a végső elszámoláshoz szükséges dokumentumok online benyújtására a Pro Eco­nomica Alapítvány kisösszegű támogatási programjára pályázó gazdáknak. Ha a kiszemelt gép vagy felszerelés átadásával továbbra is késik a beszállító, a csúszás okairól a pályázónak az alapítványt is értesítenie kell. Aki e közeli határidőt és kötelezettséget félvállról veszi, köteles lesz visszafizetni a megítélt támogatást – figyelmezteti az érintett székelyföldi gazdálkodókat lapunknak adott interjúban Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány igazgatója.

– Nagyjából két hónnappal kitolva az eredeti határidőt, augusztus végéig adott az Alapítvány haladékot a székelyföldi kisösszegű támogatásra pályázó gazdáknak a végső beszámolók benyújtására? A koronavírus-járvány miatt volt szükség a hosszabbításra?

– A tavaly májusban meghirdetett program ütemtervének értelmében, a Pro Economica Alapítványnál igyekeztünk a nagyszámú pályázat ellenére tartani az eredetileg ígért határidőket, a tervek szerint haladtunk mind a támogatási szerződések megkötésével, mind pedig a kifizetésekkel, annak ellenére, hogy a támogatási összegek kifizetése éppen a karantén időszakára esett és a legmélyebb pénzpiaci válság közepette dolgoztunk. A jelenlegi határidő hosszabbítására egyértelműen a szállítási határidők csúszása miatt volt szükség, habár sajnos azt is tapasztaljuk, hogy azok a pályázók is késnek a végső beszámoló feltöltésével, akik amúgy kézhez kapták a megrendelt eszközt.

– A járványhelyzet összességében sok galibát okozott? Miben változtatta meg a mindennapi munkát vagy a gazdákkal való kapcsolattartást?

– Mint említettem, habár karantén volt, és otthonról dolgoztunk, de hála az online rendszerünknek és a lelkes kollégáknak, mi nem igazán tapasztaltunk visszaesést a szokásos munkafolyamatainkban. Igyekeztünk mindig elérhetők lenni a gazdák számára, habár betartva a járványhelyzettel járó szabályokat, ez csak online és telefonon lehetséges most. De úgy alakítjuk a munkát és a program során szükséges további adminisztratív lépéseket, hogy a pályázók érdeke ne sérüljön.

– A személyes találkozáshoz szokott gazdák könnyen hozzászoktak az online elérhető, a dokumentumokat is elektronikus úton fogadó irodákhoz?

– Pontosan azért van mindhárom megyében több ügyfélszolgálati irodánk, hogy a feltétlenül személyes jelenléthez kötött ügyintézést segítsük. De azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább hozzászoktak a rendszerünk használatához, figyelik az online térben közzétett tudnivalókat és megbarátkoztak azzal is, hogy velünk e-mailben a legkönnyebb és a leghatékonyabb kommunikálni. Nagy lépésnek tartom ezt, hiszen úttörők voltunk ebben, és ezzel is arra biztatjuk a gazdákat, a vállalkozókat, hogy képezzék magukat ilyen téren is, szükség van a digitális tudásra a versenyképességhez.

– Visszatérve a kisösszegű támogatások elszámolásához, sok pályázó csúszott át e meghosszabbított, nyári elszámolási időszakba?

– A végső beszámoló valójában a pályázati támogatás lezárását jelenti, ahogyan a nevében is benne van, ennek keretében számol el a pályázó a számára nyújtott támogatással. Ennek feltöltéséhez szükség van néhány iratra, és sajnos azt tapasztaljuk, hogy a támogatással megszerzett eszköz/gép átvétele után már hajlamosabbak a pályázók megfeledkezni erről a végső kötelezettségről. Pedig ez nagyon fontos, hiszen pénzügyi értelemben ezzel zárul le a támogatás kifizetése, ezzel tudjuk mi, a magunk rendjén, a teljes program elszámolását elküldeni Budapestre, és egyben ezek a végső beszámolók és azok tartalma biztosítják, hogy a jövőben is folytatni tudjuk, hiszen a program megbízhatóságának záloga a tisztességes elszámolás. Éppen ezért számítok én magam is minden pályázónk együttműködésére, hogy különösen azok, akiknél nincs szállítási késedelem, ők határidőre, azaz 2020. augusztus 31-ig benyújtják a végső beszámolót. 

– Mi történik azokkal a gazdákkal, vagy mit kell tegyenek azok a pályázók, akik még nem kapták meg a beszállítótól a pályázati támogatással vásárolt gépeket, eszközöket?

– Azok a pályázók, akik a járvány miatt kialakult helyzet okán még nem kapták meg a beszállítótól a vásárolt eszközöket/gépeket, arra kérjük, hogy tisztázzák mielőbb a beszállítóval az új szállítási határidőt, és ezt egy kérelem formájában augusztus 31-ig jelezzék írásban a Pro Economica Alapítvány felé.

– Előfordulhat, hogy a végső beszámolók benyújtásának elmulasztása miatt vissza kell fizesse a pályázó a már megítél és felhasznált támogatást?

– Csak egyéni kérelmek alapján lesz módunkban a határidőt hosszabbítani, akinek nincs alapos oka, és késik a végső beszámolóval, ott vissza kell kérnünk a kifizetett támogatást. Ezt persze nem szeretnénk, így ismételten kérem mindenki együttműködését, hogy ez a program éppen olyan sikeresen záruljon, mint amilyen reményekkel indult.

– A mostani egészségügyi járvány nem tekinthető vis maior körülménynek?

– Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet miatt történt már egy határidő-hosszabbítás augusztus 31-ig, ezért továbbra már nem áll módunkban ezt még tovább tolni. Jelenleg az összes beszállítóval kapcsolatban vagyunk, próbáljuk követni a csúszások és a szállítások ütemét, reménykedem abban, hogy mint sok minden más nehéz feladatot, ezt is közösen, kompromisszummal megoldjuk.

– A székelyföldi nagyberuházási támogatások kapcsán – ha jól tudom – május végéig volt ideje a kedvezményezetteknek, hogy megkössék a finanszírozási szerződéseket és elkezdjék a beruházásokat. Milyen fejlemények történek időközben?

– A mezőgazdasági nagyberuházási program keretében egyéni kérésre hosszabbítottuk a pályázók számára rendelkezésre álló időkeretet. Tekintettel arra, hogy a támogatási szerződés aláírásának feltétele mind az önrész felmutatása, mind a szükséges engedélyek bemutatása, ezért emiatt volt szükség néhány projekt esetében a határidő-módosítására. Most viszont, augusztus 6-ával lezárult e program keretében a szerződéskötés, így itt is elmondhatjuk, hogy sikeresen vették az akadályt a székelyföldi vállalkozások.

– Akik már aláírták a finanszírozási szerződést, a megvalósításra, a kivitelezésre menyi időt kapnak?

– Minden esetben igyekszünk a beruházás kivitelezéséhez szükséges ütemtervet és kivitelezési tervet figyelembe venni, és annak függvényében határozzuk meg a végső elszámolási határidőt.

– A nagyberuházások kapcsán átlagosan mekkora értékű szerződésekről van szó, illetve ez esetben mekkora a támogatásukra fordítható keretösszeg?

– A pályázható minimum támogatási összeg 200 000 euró volt, azaz a legkisebb beruházás is legalább 400 000 euró értékű. De emellett vannak olyan nagyberuházások, ahol a támogatás értéke eléri a maximum nyújtható 
7 000 000 euró összeget is.

– Ha lesznek visszamondott vagy felbontott szerződésekből származó maradékösszegek, akkor e támogatási forrásokra újabb pályázati fordulót hirdetnek?

– Egyelőre azon dolgozunk, hogy a meglévő szerződéseknek eleget tegyünk és segítsük a vállalkozókat, a jövőre nézve pedig továbbra is az a célunk, hogy ha van arra anyagi forrás, akkor minél többet sikerüljön ebből az erdélyi vállalkozóknak átadni.
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés