Hirdetés


Gyümölcsösök ápolása: Tavaszi munkák a kertben

Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? Korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel –
A mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!
(József Attila: Tavasz van! 
Gyönyörű! – részlet)

József Attila már tapasztalt hasonlót, nem volt itt sose tél. Idén valóban nem volt tél, és ez rossz hatással van a növényeinkre is. Ahogy az ember kipiheni magát a nyugalmi időszakban, úgy a kertünk is ébredezik nyugalmi állapotából. Sajnos az enyhe idő sokkhatás alatt tartja a növényeinket, amelyek érzik az enyhe időjárást és a kipattanás szélén állnak. Mindezek mellett az enyhe tél lehetőséget ad a kártevőknek és a betegségeknek is a könnyed átteleléshez.

Metszés

A tavasz a vegetációs idő kezdete, mely a kertészkedők számára sok lehetőséget kínál, az időjárás azonban képes még ilyenkor is megviccelni minket az alacsony hőmérsékletekkel. Amint a hőmérséklet -5 Celsius-fok fölé emelkedik, lehetőségünk adódik a tavaszi metszés megejtésére. Abban az esetben, ha fagypont alatt történik a metszés, a kesztyű viselete kötelező, ezáltal megóvjuk gyümölcsfáinkat a hősokktól. Metszés esetén figyeljünk a kis csemeték alakító metszésére, azért, hogy termőkorra szép, szabályos gyümölcsfát kapjunk. Abban az esetben, ha már termőre fordult, akkor vigyázzunk, hogy a gyümölcsfánknak legyen megfelelő mennyiségű termőrésze és vegetatív része. A metszés esetében, ha nagy sérüléseket okozunk, lényeges a sebfelületek kezelése vagy oltóviasszal, vagy sebkezelővel, ugyanakkor szükséges a nagyon mohás, zuzmós koronarészek megtakarítása. Ez surlókefével történhet, ezáltal eltávolítódik a kérgen lévő cserepes kéreg is. Abban az esetben, ha sok a zuzmó, figyeljünk a korona minél szellősebbé tételére.

Ültetés

Amennyiben most ültetünk gyümölcsfát, figyeljünk oda az alapos belocsolásra és a nyári időszakban a vízutánpótlásra, mert ennek elmulasztása a vesztét okozhatja. A gyümölcsfák ültetésével kapcsolatban inkább a hagyományos fajtákat és a megszokott fajokat javasolnám. Lehet nyugodtan almát, körtét, szilvát, meggyet, ritkábban cseresznyét ültetni, mivel e növények viszonylag nagyobb szaktudás nélkül termeszthetők. A fajták esetében nagy a kínálat, vannak esetek azonban, amikor a piac azzal szolgál, amit mi kérünk, viszont majd termőkorban lesz a kudarc. (Ekkor derül ki, becsapott az árus.) Amennyiben piacról vásárolunk, mindig azt ajánlom, nézzük végig a kínálatot és olyan fajtát válasszunk, amit biztosan ismerünk. A körtefák esetében ezen a vidéken nagyon sok a tűzelhalás, ezért olyan fajtákat válasszunk, amelyek nem érzékenyek erre a betegségre, például: Clapp kedveltje, Alexander Lucas, Stössel tábornok. Ami a szilvát illeti, mindenki a beszterceit szeretné termeszteni, azonban ennek a fajtának nem mindig kielégítő a gyümölcsérlelése, szívesebben ajánlanám az Altán ringlót, Stanley vagy Blufree fajtákat.
A faültetés a gödör kiásásával kezdődik, amely 60 cm mélyen kell legyen. A gödör aljára érett szerves trágya kerül, erre termőföldet teszünk, hogy a gyökér közvetlenül ne érintkezzen a trágyával, mert megégetheti. Ide helyezzük bele egyenesen a csemetét, jól megtömörítve a talajt körülötte, hogy a gyökerek körül ne alakuljon ki légbuborék. Ajánlatos a fák gyökereinek visszametszése, mivel ezzel serkentjük a gyökeresedést.
A gyümölcsfák ültetésének fő szabálya, hogy az oltási pont ne kerüljön be a földbe, tehát a föld felszíne fölött legyen 3-4 cm magasan. Amennyiben már elültettük, akkor eltávolítjuk a gyümölcsfa tövéről a földet, kitányérozzuk. Ültetés után tíz liter vízzel beöntözzük a csemeténket és elvégezzük az első metszést, törzsmagasság (80/90 cm) fölött meghagyunk 5-6 ép rügyet és visszavágjuk, hogy szép koronát fejlesszen.

Lemosó permetezés

Az enyhe télre való tekintettel figyeljünk a tél végi lemosó permetezésre, metszés után alapos és egész gyümölcsfát bőségesen beterítő permetszer kerüljön a törzstől a korona legfelső ágáig. Első ízben réz- vagy kénalapú lemosó permetezést végzünk, ez lehet bordói lé vagy a kereskedelemben megtalálható Champ 77WG, Thiovit 8WG. Figyeljünk, hogy lehetőleg eső ne mossa le a permetet. A rézalapú lemosás az áttelelő gombák és baktériumok ellen szükséges, de ezt követően rá két-három napra végezzük el a kártevők elleni permetezést is egy olaj tartalmú készítménnyel, ez Oleomin 80 EW vagy Mospilan oil néven megtalálható.
Gyümölcsösök esetében elégséges háromévente szerves trágyázni, abban az esetben, ha rég nem volt trágyázva, akkor végezzük el, figyelve arra, hogy a gyümölcsfa felszívó gyökérzete a korona szélességében található, ezért nem jó, nem elégséges, ha csak a töve trágyázódik a gyümölcsfáknak.

Ferencz Lehel
Áldásos kertészkedést kívánok!

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés