Csíkszéki Gazdanapok Csíkszentsimonban

Gazdanap, nem csak gazdáknak

Rendhagyó gazdanap. A járvány ellenére sem marad el a rendezvény —   fotó: Domján Levente / archív

Rendhagyó az idei Csíkszéki Gazdanapok, mindössze egynapos lesz az esemény. Elmarad a hagyományos termékvásár, illetve a megszokottnál néhány héttel hamarabb rendezik meg, mint az előző években. A rendezvényt szombaton, Csíkszentsimonban, a Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarán rendezik meg a szervezők. 

 

Arendezvény programját tegnap ismertették a szervezők: Kozma István csík­szent­simoni polgármester, Becze István megyeitanácsos-jelölt, András Béla Zsolt, a Szent László Gyermekvédelmi Központ vezetője és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.
– Koronavírus ide vagy oda, idén is megrendezik a Csíkszéki Gazdanapokat – szögezte le Becze István a tegnapi sajtóeseményen. Hozzáfűzte: az eseményt a csíkszentsimoni önkormányzat, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, az Aktív Közélet Egyesület, valamint Hargita Megye Tanácsa szervezi. A Csíkszéki Gazdanapok a Székelyföldi Gazdanapok sorába illeszkedik, hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén szokták megrendezni, az idei rendezvény azonban rendhagyó lesz, abban az értelemben, hogy egynapos eseményt terveztek, elmarad a hagyományos termékvásár, illetve hamarabb kerül megrendezésre, mint az előző években. 

A gazdanapnak is keresztbe tesz a járvány
Becze István sajnálattal nyugtázta, hogy míg az előző években azt mondhatták, hogy minél többen jönnek, annál jobb, idén azt kell mondaniuk, hogy aki teheti, otthonról kövesse az eseményeket. Becze István hangsúlyozta: nem állhat le a gazdák tevékenysége, ráadásul az eseményt karitatív céllal rendezik meg, éppen ezért a Szent László Gyermekvédelmi Központban levő gyerekek számára is nagyon fontos, hogy megrendezzék a Csíkszéki Gazdanapokat. 

Jótékonykodnak is
Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere is elsősorban a rendezvény karitatív jellegét hangsúlyozta, hiszen a Gazdanapok során a gazdák adományoznak a terményeikből a Gyermekvédelmi Központnak. A polgármester csalódottságának adott hangot, amiért idén nem tudnak megfelelni annak az elvárásnak, hogy a Gazdanapok évről évre bővülő esemény legyen. Az idei programot ismertetve a polgármester elmondta, hogy traktoros felvonulással kezdődik a rendezvény délelőtt tíz órakor, a kultúrotthontól indulnak majd. Ezt követően fél tizenegykor lesz a hivatalos megnyitó a fúvószenekar előadásával a Gyermekvédelmi Központnál. Fél tizenkettőkor tekinthető meg a helyi gyerekek lovasbemutatója, majd egy órakor kezdődik a szekeres ügyességi verseny, amelyet követ a rönkhúzó verseny. A díjátadó fél négykor kezdődik, ahol díjazni fogják a Tiszta porta projekt nyerteseit is. Végezetül fél öttől a Székely Góbék fogják szórakoztatni a jelenlevőket, illetve az esemény online követőit. 
András Béla Zsolt, a Szent László Gyermekvédelmi Központ vezetője elmondása szerint megtiszteltetésnek érzi, hogy évről évre házigazdája lehet a központ ennek a rendezvénynek. Állítása szerint pozitív hatással van ez az esemény a gyerekek életére, hiszen ezáltal a közösség részévé váltak az utóbbi időben. 
Borboly Csaba szerint a Gazdanapok olyan esemény, amely segít felhívni a figyelmet a hazai termelők, a gazdák munkájára. Fontosnak tartja, hogy a városlakók megbecsüléssel forduljanak azokhoz, akik állattartással foglalkoznak, hiszen ez olyan munka, amely mellett nincs ünnep vagy nyaralás.

A rendezvény programját ismertették az elöljárók

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés