Hirdetés


Beszélgetés dr. Szabó Sándor nőgyógyász főorvossal

Forduljunk a szülőkhöz bizalommal

 

 

Mire utalhat a bő vérzés, gond-e, ha késik a menstruáció, hogyan védekezzünk a nem kívánt terhesség ellen, fontos-e a HPV elleni védőoltás? Dr. Szabó Sándor nőgyógyász főorvossal tinédzserkori problémákról beszélgettünk. 

– Gyakran hallani manapság, hogy a mai lányok fejlettebbek, mint régebben, és hamarabb is kezdenek menstruálni. Mennyire igaz ez az állítás?

– Nem feltétlenül jellemző, elsősorban örökletesség, alkat, hajlam kérdése is, hogy ki mikor kezd menstruálni. Általában 12–13–14 éves korban jelentkezik a menstruáció, és ha 16, de legkésőbb 18 éves korig nem jelentkezik, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Fontos megjegyeznem, hogy nem kell erőltetni a fiatal lányokat, hogy nőgyógyászhoz menjenek, hiszen ebben a korban még szégyenlősebbek, mert aztán úgy elmegy a kedvük, hogy amikor igazából jönniük kellene, nem jönnek. Tehát csak abban az esetben kell orvoshoz fordulni, ha komoly panasza van egy serdülőnek. 
A juvenilis metropathia, azaz a fiatalkori vérzészavar serdülőkorban általában primeren jelentkező ismétlődő, elhúzódó, bő vérzés. Havi ciklustól független, élénk színű, gyakorta alvadékos fájdalmas vérzés, melyet többnyire vashiányos anémia kísér. Ez az állapot sokszor a tanulást is ellehetetleníti. Ebben az esetben szükséges orvoshoz fordulni. A hüvelyi folyás természetes jelenség, a váladék mennyisége és állaga a ciklus során is változhat. Akkor is érdemes felkeresi az orvost, ha a folyás hátterében valamilyen – gombás, akár bakteriális vagy vírusos – fertőzés áll fenn. A bővebb folyás mellett egyéb panaszok is jelentkezhetnek, például más szín, más állag, kellemetlen szag, alhasi fájdalom, viszketés. Ha valami változást tapasztalunk, abban az esetben érdemes szakorvoshoz fordulni.

– Mikor beszélünk bő vérzésről?

– Amikor egy menstruáció nem jár le tizenöt betéttel. Ha 7–10 nap helyett két hétig is elhúzódik, orvoshoz kell menni. A menstruáció az első két napban fájdalmas lehet, ez is természetes jelenség.

– Mennyi idő szükséges, hogy rendszeressé és kiszámíthatóvá váljon a menstruáció?

– A szakkönyvek szerint majdnem két év, azaz 22–24 hónap szükséges, amíg rendszereződik, beáll a menstruáció. Az elfogadott időtartam két menstruáció között 21–35 nap.

– Betét vagy tampon?

– A tampont nem javaslom, szoktam is mondani, hogy ha taknyosak vagyunk, nem bedugjuk az orrunkat, hanem kifújjuk.

– Milyen korban ajánlatos elkezdeni a szexuális életet?

– Erre nincsenek szabályok, de jó lenne, ha ivarérett kor, azaz a rendszeres menstruáció előtt nem kerülne erre sor. Ha viszont a fiatalok elkezdik a szexuális életet, akkor védekezniük kell, elsősorban gumióvszerrel. Természetesen léteznek gyógyszerek is, melyek tinédzserek számára is megfelelnek, nem is tiltott számukra a fogamzásgátló szedése, de fontos, hogy a 14–16 éves lány a korának megfelelő készítményt kapjon. Alkat és kor szerint, differenciáltan írjuk fel ezeket a gyógyszereket.
Az egészséges nőt a fogamzásgátlók használata nem betegíti meg, ellenben bizonyos betegségekben – súlyos májbetegségek, depresszió, skizofrénia, cukorbetegség – szenvedő nőknek fogamzásgátlót nem írunk fel. 
A fogamzásgátló növeli az étvágyat, ezért túlsúlyosoknak sem szívesen ajánljuk. 
A fogamzásgátló, de még a gumióvszer sem nyújt százszázalékos védelmet a nem kívánt terhesség ellen!

– Mi a teendő abban az esetben, ha kiskorú esik teherbe?

– Tizenhat év alattiaknak csak szülői beleegyezéssel végezhető terhességmegszakítás. Hangsúlyozom, hogy ne a barátnőjében, barátjában bízzon a fiatal, hanem a szüleiben. Bármi gond van, hozzájuk forduljon, tőlük kérjen tanácsot.

– Gyakori-e vidékünkön a kiskorúak terhességmegszakítása?

– Szerencsére csökkent a gyakorisága, pontosabban csökkenő tendenciát mutat az előző időszakokhoz képest, de még így is az esetek 10–15 százalékát teszi ki. Oka egyrészt a felelőtlenség, másrészt a tudatlanság, a szexuális ismeretek hiánya.

– Ajánlja-e a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást?

– A vírusos betegségek egyetlen védekezése a védőoltás, egyértelműen javaslom. Ingyenes védőoltásról van szó, 13–14 éves korban, mindenképp a szexuális élet megkezdése előtt kell beadatni a családorvosi rendelőben. Nyugaton már a férfiakat – akik csak hordozzák a vírust, de nem okoz náluk betegséget – is beoltják, ezért lassan teljesen megszűnt ott a méhnyakrák.

– Nálunk milyen gyakori a méhnyakrák?

– A női betegségek között az első helyen áll, ezt követi a mellrák. Legalább a populáció hetven százalékának kellene jelentkeznie oltásra és szűrésre, de sajnos sok esetben késői stádiumban fedezik fel, ezért nagyon fontos lenne évente szűrővizsgálatra jelentkezni. 
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés