A Románia-kupában és a bajnokságban is helyt kell állniuk a héten

Fontos mérkőzések várnak a Sepsi OSK-ra

A Dinamo elleni győzelemmel hangolt a Románia-kupa-meccsre, valamint a hétvégi rangadóra a Sepsi OSK —   Fotó: fcdinamo.ro

A labdarúgó-Románia-kupa elődöntőjének első mérkőzését játssza ma este a Sepsi OSK, a háromszékiek az 1. Liga alsóházának sereghajtóját fogadják, a piros-fehérekre ugyanakkor a hétvégén rangadó vár, Sepsiszentgyörgyön a Viitorul ellen lépnek pályára. Mindkét fontos meccsen győzni szeretnének a háromszékiek.

Alaposan átrendeződtek az erőviszonyok a hazai labdarúgó 1. Liga alsóházában az ötödik fordulót követően. A Sepsi OSK a FC Voluntari ellen elszenvedett hazai vereséget a fővárosban aratott Dinamo elleni sikerrel feledtette, ám a háromszékieknek nem volt sok idejük ünnepelni a fontos győzelmet, hiszen a héten két nehéz találkozó is vár rájuk. Az elsőt – és talán a legfontosabbat – ma este a Románia-kupa elődöntőjében vívják, a hétvégén pedig az alsóház éllovasának vendégeként lépnek pályára.

Menetel a volt sereghajtó
A rájátszás egyik nagy meglepetése eddig az alapszakaszt sereghajtóként záró FC Voluntari. A gárda egyébként zsinórban négy győzelemmel zárta a pontvadászat első részét, majd az alsóházi rájátszás első két fordulójában döntetlent ért el, ezt követően újabb három sikert aratott. Így a sokak által kiesőként elkönyvelt Voluntari immár a harmadik helyen áll az alsóházban, hátránya mindössze egy pont az előtte álló második Sepsi OSK-val szemben. Egyébként a voluntari-i gárda az egyetlen, amely az alsóházi rájátszás során még nem vesztett mérkőzést.
Az alapszakaszt utolsóelőttiként záró Academica Clinceni is kapaszkodik az élmezőnyhöz az alsóházban, hétfőn este a Chindia fölött aratott sikerrel helyet is cserélt a tabellán a két gárda, így a târgoviștei csapat is egyre közelebb van a veszélyzónához.
Az alsóház éllovasa behúzta az FC Hermannstadt elleni meccset, így a tengerpartiak továbbra is őrzik hétpontos előnyüket a Sepsi OSK-val szemben, a nagyszebeniek pedig elszenvedték első vereségüket a rájátszás során, ám nem ez a legnagyobb problémájuk jelen pillanatban. A hazai szakszövetség ugyanis nem adta meg a licencet az FC Hermannstadtnak ahhoz, hogy ősztől is az 1. ligában szerepeljen, mivel a klub öt volt és jelenlegi játékosával nem rendezte adósságát. A szaksajtó már korábban írt a Bruno Chalkiadakis felé felhalmozott adósságról, a játékos a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél is bepanaszolta a klubot, ám a nagyszebeniek új menedzsere, Anamaria Prodan állítja, nem ők, hanem a játékos tartozik nekik ötvenezer euróval, mivel egyoldalúan bontott szerződést és távozott a csapattól. Ugyanakkor a prosport.ro szerint Vasile Miriuțănek is tartoznak a nagyszebeniek, a csapat egy hete menesztett edzője állítja, öthavi bérét nem fizették ki távozásakor, és a hazai szakszövetség illetékes bizottságához fordult adósságának törlesztése érdekében.
A felsőházi rájátszás negyedik fordulójának utolsó meccsén némi meglepetésre döntetlent harcolt ki a fővárosban a FCSB ellen a Gaz Metan, így medgyesiek immár zsinórban negyedszer „ikszeltek” és pontban beérték az Astra Giurgiut.
A felsőházi rájátszás harmadik fordulójából elmaradt Universitatea Craiova – FC Botoșani találkozót tegnap este pótolták, a mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Marad az előny?
Hétfőn zárul a felsőházi rájátszás első fele, a legnagyobb kérdés az 5. forduló előtt, hogy a Kolozsvári CFR növeli-e előnyét az U Craiovával szemben. A két csapat vasárnap a Kincses Városban játszik, hazai siker esetén a „vasutasok” óriási lépést tehetnek a címvédés felé. Érdekes lesz figyelni az Astra – FCSB meccs kimenetelét is, hiszen egy giurgiui siker esetén a két csapat helyet cserél a tabellán: a fővárosiak elveszítik harmadik helyüket a tabellán. Pénteken a Gaz Metan az FC Botoșani-t fogadja, és kérdés, hogy a medgyesieknek sikerül-e ezúttal megszerezniük első sikerüket a felsőház idei rájátszásában.
Az alsóházban a hatodik fordulót rendezik péntektől vasárnapig, az első meccsen az FC Hermannstadt az Academica Clinceni-t fogadja, ami mindkét gárda számára nagy téttel bír. A nagyszebenieknél ugyanis az új edzői stábnak bizonyítania kell ahhoz, hogy ősztől is bízzon benne a vezetőség, ugyanakkor ha végül kapnak 1. ligás licencet, akkor legtöbb egy helyet csúszhatnak vissza, ha ősztől is az első osztályban akarnak játszani. Az Academica biztosan a győzelemért száll harcba, hiszen siker esetén előnyre tehet szert üldözőivel szemben és megalapozhatja az 1. ligában maradást.
Péntek este két, jelenleg a kiesés elkerüléséért harcoló gárda rangadóját követhetjük figyelemmel. A Chindia és a Poli is négy pontot gyűjtött a rájátszás során, ám a târgoviștei gárda ezt négy meccs, míg a moldvaiak öt mérkőzés alatt kaparták össze. Hazai siker esetén a Chindia akár a középmezőnyhöz is felzárkózhat, a Politehnica veresége pedig meg is pecsételné a iaşi-i csapat sorsát, egy vendéggyőzelem azonban a Chindiát kieső helyre száműzné.
A forduló rangadóját Sepsiszentgyörgyön rendezik, szombaton a háromszékiek az éllovas Viitorult fogadják. Az biztos, hogy a 6. játéknap után is a konstancaiak maradnak az élen, ám nem mindegy, mekkora lesz az előnyük a második Sepsi OSK-val szemben. A Viitorul jelenleg hét ponttal vezet a háromszékiek előtt, egy vendégsiker esetén szinte eldőltnek tekinthető az alsóház bajnoki címe, ám egy hazai győzelem közelebb vinné a Sepsi OSK-t az éllovashoz, ugyanakkor legrosszabb esetben is megtarthatja előnyét az üldözőivel szemben.
Vasárnap sorsdöntő mérkőzést vív a Dinamo és a FC Voluntari. A fővárosiak a rájátszásban még nem szereztek pontot, és jelenleg az utolsó előtti helyen tanyáznak, míg a Voluntari még nem vesztett meccset és nagyon megy a gárda szekere az utóbbi időben. A szertárosuk koronavírusa miatt a Dinamo ugyan két meccsel kevesebbet játszott vasárnapi ellenfelénél, ám ha a Voluntari-tól is kikapnak, elég nehéz helyzetbe kerülnek, pláne, ha a Poli legyőzi a Chindiát.

Kupamérkőzések
Ma és holnap játsszák a Románia-kupa elődöntőinek első összecsapásait, két fővárosi, egy székelyföldi és egy moldvai csapat harcol a döntős helyekért.
Ma este a Sepsi OSK hazai környezetben fogadja a Politehnica Iaşi-t, a háromszékiek idei célkitűzése a sorozat döntőjébe jutni, ehhez azonban első lépésként le kell győzni a 20 órakor kezdődő meccsen a moldvai csapatot, és lehetőleg minél nagyobb arányban.
Holnap a Național Aréna ad otthont a fővárosi, valamikor örök rangadónak számító Dinamo – FCSB meccsnek, a hazaiak a bajnokságban a rossz szereplésüket feledtetnék egy sikerrel, míg a vendégek a döntőbe jutásukkal koronázhatnák meg az idényt, hiszen a bajnoki cím lassan elérhetetlenné válik számukra.
A találkozókat a Digi, a Telekom és a Look Sport közvetíti élőben.

1. Liga, felsőház

A 4. forduló eredményei: Universitatea Craiova – Astra Giurgiu 2–1, FC Botoşani – Kolozsvári CFR 0–2, Bukaresti FCSB – Medgyesi Gaz Metan 2–2.

1. Kolozsvári CFR    4    3    1    0    5–1    36
2. Universitatea Craiova    3    2    0    1    5–6    29
3. Bukaresti FCSB    4    1    2    1    8–6    27
4. Astra Giurgiu    4    1    1    2    3–4    25
5. Medgyesi Gaz Metan    4    0    3    1    3–4    25
6. FC Botoşani    3    0    1    2    2–5    24

Az 5. forduló műsora: péntek: Gaz Metan – FC Botoşani (20); vasárnap: Kolozsvári CFR – U Craiova (20); hétfő: Astra Giurgiu – FCSB (20).

1. Liga, alsóház

Az 5. forduló eredményei: FC Voluntari – Politehnica Iaşi 1–0, Bukaresti Dinamo – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 1–3, Academica Clinceni – Chindia Târgoviște 1–0, Konstancai Viitorul – Nagyszebeni FC Hermannstadt 4–1.

1. Konstancai Viitorul    5    3    1    1    10–6    30
2. Sepsiszentgyörgyi OSK    5    1    3    1    7–6    23
3. FC Voluntari    5    3    2    0    7–2    21
4. Academica Clinceni    5    3    0    2    5–6    20
5. Nagyszebeni FC Hermannstadt    4    1    2    1    4–6    18
6. Chindia Târgoviște    4    1    1    2    3–4    17
7. Bukaresti Dinamo    3    0    0    3    1–5    17
8. Politehnica Iaşi    5    1    1    3    3–5    15


A 6. forduló műsora: péntek: FC Hermannstadt – Academica (17); szombat: Chindia – Poli Iaşi (15.30), Sepsi OSK – Viitorul (20); vasárnap: Dinamo – FC Voluntari (17).

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Hirdetés