A Hokiklub Budapesttől érkezik

Finn kapusedző a Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál

Szigeti Ákos piros-fehérbe öltözik a soron következő idényben

A svéd vezetőedző után finn kapusedzővel erősítette meg a szakmai stábot a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. Nem lesz ismeretlen a szakembernek a környezet.

A Sapientia U23 jégkorongcsapatának élére kinevezett svéd Jens Brändström után újabb skandináv tréner csatlakozik a Székelyföldi Jégkorong Akadémiához. A finn Aleksi Jääs­keläinen is Csíkkarcfalvára helyezi át székhelyét. A 45 éves edző feladata a kapusedzők továbbképzése és az SZJA központjaiban készülő kapusok felkészítése lesz.
Aleksi Jääskeläinen 18 éves edzői tapasztalattal a háta mögött érkezik Székelyföldre. Pályafutását Finnországban kezdte, ahol különböző korosztályos csapatok mellett dolgozott. Ezt követően Kínába került, ahol az orosz második vonalban, a VHL-ben szereplő Kunlun Red Star Heilongjiang kapusedzője volt. Az elmúlt két idényben az Erste Ligában, a Hokiklub Budapestnél tevékenykedett. Ezenkívül 15 éven keresztül dolgozott NHL-es, KHL-es, AHL-es vagy éppen finn első osztályú játékosokkal profi kapusoknak rendezett nyári táborokban.
Jääskeläinen nem ismeretlenül vág bele a székelyföldi kalandba, hiszen azon túl, hogy edzősködött a régióban, más módon is kapcsolatba került az SZJA-val.
„Rengeteg jót hallottam a Székelyföldi Jégkorong Akadémiáról, és van néhány barátom, aki dolgozott itt. A velük folytatott beszélgetések egyértelműen meggyőztek, hogy ez az a hely, ahol dolgozni szeretnék” – nyilatkozta kinevezését követően a finn edző. Majd arról is beszélt, hogy milyen elvek mentén szeretne bekapcsolódni a székelyföldi hokimozgalomba.
„Nagyon nyitottan állok hozzá az SZJA-s munkához. Szeretnék egy kis finn ízt hozni az itteni kapusképzésbe. Maga a játék a világon mindenhol ugyanaz, a célom, hogy segítsek a hokikultúra fejlesztésében. Számomra edzőként a legfontosabb, hogy mindennap tanuljanak valami újat a játékosok, dolgozzanak keményen, de élvezzék is, amit csinálnak, szerezzen örömet a munka számukra” – mondta Jääskeläinen.

Szigeti Ákos a GYHK-nál
A 21 esztendős csíkszeredai születésű, ám 2014-től a MAC Budapestnél pallérozódó Szigeti Ákos a Gyergyói HK jégkorongcsapatának legújabb igazolása. A csatár a MAC Újbuda színeiben szerepelt az elmúlt két szezonban az Extraligában, de kölcsönben a Schiller-Vasas és a HKB Budapest együttesét is erősítette néhány mérkőzésen. 18 évesen Amerikába, a WSHL-ba igazolt, ahol 43 meccsen ért el 49 pontot. Magyarország U18-as és U20-as válogatottjával is aranyérmet ünnepelhetett a divízió I/B világbajnokságokon. A magyar felnőtt jégkorong-válogatottban tavaly ősszel mutatkozhatott be és 6 alkalommal léphetett pályára Magyarország legjobbjai között.
Szigeti a 10. biztos játékosa a GYHK-nak Jordon Cooke, Timur Raszulov, Igor Bobcek, Góga Attila, Csergő Hunor, Péter Zsolt és Ferencz-Csibi Róbert, Szabó Krisztián, valamint Eric Neiley után.

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Hirdetés