Támogatást kaptak a magyar kormánytól

Felvonultak a gyergyóditrói és orotvai gazdák

Vadonatúj traktorokkal büszkélkedhetnek a ditrói gazdák. Az önkormányzat segített nekik pályázni —   Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Közel harminc vadonatúj traktor felvonulása keltett feltűnést Gyergyóditró utcáin tegnap délelőtt. A Pro Economica Alapítványnál sikeresen pályázó ditrói és orotvai gazdák  köszönték meg ily módon a magyar államtól kapott támogatást. 

Azt tervezték Ditróban, hogy ha mind a hetven, a Pro Economica Alapítványhoz benyújtott pályázat nyer, egész napos rendezvényen mutatják be a korszerű mezőgazdasági gépeket. Erre viszont a világjárvány miatt nem kerülhetett sor. Leleményességből azonban nincs hiány a községben. Ha rendezvényt szervezni nem is lehet, egy felvonulással mutatták be büszkeségeiket a gazdák. Közel harminc traktor vonult fel a község nagyobb utcáin, mindegyik székely zászlóval díszítve. Sokakat kicsalt a kapu elé a látvány, hangos dudaszóval üdvözölték a kíváncsiskodókat a járművek vezetői. A traktorokon kívül még több tucat  munkaeszköz és tenyészállatok is érkeztek a községbe, ezeket is kiállították.
Az eseményeken a község polgármestere, Puskás Elemér is részt vett. A helyi önkormányzat ugyanis komoly részt vállalt a pályázatban, minden gazda kérését (hivatalos iratokat) az intézmény állította össze.
– A Pro Economica Alapítvány pályázata iránt nagy volt az érdeklődés Ditróban, valószínűleg azért is, mert vállaltuk, hogy díjmentesen összeállítjuk az iratcsomót. Több mint hetven gazda kért ebben segítséget, mindegyikük pályázata támogatást nyert. A mai nap folyamán meg tudtuk az így szerzett gépeket mutatni, és ezzel szeretnénk köszönetet is mondani a magyar kormánynak, a Pro Economica Alapítványnak és az RMDSZ-nek a Ditrónak nyújott segítségért – fejtette ki az elöljáró. Hozzáfűzte: itt van Ditró mezőgazdasági ereje, és az önkormáznyatnak hozzá kell járulnia, direkt vagy indirekt módon, hogy ez erősödjön.
– Hargita megyében mi vagyunk a második legtöbbet pályázók, és az egyedüliek, ahol mindenkinek díjmentesen készült el a pályázata a községházán, erre büszke vagyok – adott hangot elégedettségének Puskás Elemér.
Kilencvennégy gép érkezett most Gyergyóditróba a gazdaságfejlesztési program révén: traktorok és a felszerelésükhöz tartozó eszközök. Többnyire Arbos traktorokat vásároltak, teljesítményük 25 és 110 lóerő között mozog, ezek mellett nagyon sok bálázót, utánfutót, vetőgépet, szippantótartályt és etetőkocsit, illetve néhány kisebb, födmegmunkálást végző eszközt is beszereztek. A teljes felszerelés értéke meghaladja a 800 ezer eurót. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés