Hirdetés


A városi önkormányzat tulajdona lesz az emlékmű

Felújításra szorulnak a márványoszlopok

Az emlékmű és annak makettje. Utóbbinak Lausanne-ban lenne a helye

Mintegy nyolcévnyi munka után 2004-ben avatták fel Csíkszeredában az olimpikonok emlékművét, amelynek márványoszlopaira azok a sportolók és edzők neveit vésték fel, akik Hargita megyében születtek vagy a megye képviselőiként vettek részt ötkarikás játékokon. Borbáth István Ágoston nyugalmazott testnevelő tanár és Szekeres Adorján tegnap az olimpikonok emlékműjének sorsáról is beszámolt.

Immár tizenhatodik éve áll a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt a Hargita megyében született vagy a megye sportolójaként olimpiai játékokon részt vevő sportolók és edzők neveit tartalmazó emlékmű. Borbáth István Ágoston nyolcévnyi munka, vagy ahogyan ő mondta, „kilincselés és koldulás után” 2004-ben készült el, erről tegnap a nyugalmazott testnevelő tanár és Szekeres Adorján mesélt, többek között arról is, hogyan álmodta meg mindezt Nagy Ödön és hogyan valósították meg az elképzelést.
– Az emlékmű létrehozásának célja az volt, hogy megörökítsük mindazon sportolók nevét, akik sok munka és küzdés árán kijutottak egy vagy több olimpiára – mondta a tegnapi sajtóeseményen Borbáth István Ágoston.
A márványoszlopokra azoknak az olimpikonoknak a neveit vésték fel, akik Hargita megyében születtek vagy a megye képviselői­ként olimpiai játékokon vettek részt, utólag pedig az edzők nevei is felkerültek az emlékműre.
− Sportoló edző nélkül nagy eredményt nem ér el, de egy edző sem jó sportoló nélkül. Úgyhogy a viszony kölcsönös, így mindenkinek ott a helye a márványtömbökön – tette hozzá Borbáth István Ágoston.
A továbbiakban Szekeres Adorján beszélt az emlékmű jövőbeni sorsáról: az összesen 153 sportoló és 28 edző nevét viselő márványoszlo­pok, mivel csíkszeredai közterületen helyezkednek el, az önkormányzat fogja a tulajdonjogát képviselni. A tulajdonjog-átadás a múlt héten történt meg, és ahogyan Szekeres Adorján kiemelte, reméli, hogy a megyeszékhely új önkormányzata felelősen kezeli majd.
Tavaly hatvanhat új nevet véstek fel a márványoszlopokra, azokét, akik vagy kimaradtak a korábbi feliratozáskor, vagy pedig 2004 után vettek részt ötkarikás játékokon. De akkor már látni lehetett, hogy tatarozásra szorul az emlékmű, mi több, november végén valakik filctollal obszcén jeleket is felrajzoltak a márványtáblákra, ezt azonban sikerült letakarítani. Szekeres Adorján azt mondta, szükséges szakembereket bevonni az emlékmű karbantartásához, Novák Károly Eduárd kérésére pedig remélhetőleg mind a két oldalon meg fog jelenni a paralimpia szimbóluma. További teendőkként felsorolta, hogy szükséges lesz korrigálni a rongálásokat, újrafesteni a betűket, illetve az emlékművet körülvevő terület rendezése sem ártana. Ugyanakkor tervezik, hogy egy kisebb dobogó készül majd az emlékmű elé.
Szekeres Adorján ugyanakkor közölte, romániai szinten nem sikerült elérniük, hogy az emlékműről készült makett bekerüljön a lausanne-i olimpiai múzeumba, így a cél eléréséért a jövőben a Magyar Olimpiai Bizottsághoz fordulnak majd.

Hirdetés