Feltételekkel ugyan, de lehet majd készülni: Tíz nap múlva újraindulhat a romániai sportélet

A sportminiszter szerint a szükségállapot lejártát követően elkezdhetik a sportolók a felkészülést, de csak feltételekkel

Május 16-án az élsportolók újra­kezdhetik a csoportos felkészüléseket, ám több korlátozás is lesz az edzéseket illetően. Az, hogy mikortól lehet majd bajnoki mérkőzéseket játszani, sportversenyeken részt venni, arról egyelőre a szakminiszter nem nyilatkozott.

Tíz nap múlva az egyéni edzéseket felválthatják a csoportos felkészülések a sportolók esetében – jelentette be tegnap Ionuț Store ifjúsági és sportminiszter, aki nem tudott egyelőre pontos dátumot mondani, hogy mikor szervezhetik meg az első mérkőzést vagy sporteseményt az ország területén. 
– Minden attól függ, hogy miként alakul a járványhelyzet – mondta a miniszter.
A csoportos felkészülési időszak csak több korlátozással indulhat el.
– Az elmúlt időszakokban a szakági szövetségekkel, valamint az Egészségügyi Minisztériummal és az országos válságstábbal egyeztetve néhány feltételt fektettünk le ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék el a sportolók a közös edzéseket – nyilatkozta Ionuț Store. Hozzátette, csak fokozatosan kezdhetik el a csapatok a közös edzéseket. Gyakorlatilag az edzőtáborozásokat javasolta a sportminiszter a csapatoknak a közös újrakezdés érdekében.
– Az a csapat, amely sportolónak közös felkészülést akar szervezni, az egy edzőbázissal kell rendelkezzen, amelynek van különálló szálláshelye, konyhája, orvosi terme, edzőpályája vagy edzőterme. Ha a klubnak vagy szakszövetségnek nincs saját edzőbázisa, bérelnie kell egyet a felkészülési időszakra. A sportolókat a külvilágtól teljesen el kell szigetelni, akik nem hagyhatják el az edzőtábort, kivételt képez a kötelező sportorvosi vizsga – mondta Stroe. A sportminiszter hozzátette, a sportolók az edzőtáborba vonulás előtt kéthetes karanténba kell vonuljanak, a felkészülési időszak előtt és az után is kötelezően tesztelik a koronavírusra, amelyet a saját klubjuk vagy a felkészülést szervező szakszövetség költségén végeznek el.
A sportolókat és az edzőket naponta meg kell vizsgálja egy orvos, akinek viszont koronavírus-fertőzés tünetei vannak, azt azonnal el kell különíteni, és ameddig nem derül ki, hogy pozitív vagy negatív a tesztje, addig számára külön edzési lehetőséget kell biztosítani a sportbázizon belül, ám a többi sportolótól elzárva kell megoldani a szállását. Ugyanakkor hetente teljes körű orvosi vizsgálatot kell biztosítani a sportolóknak és az edzői stáb tagjainak, amennyiben erre a sportbázison nincs lehetőség, úgy ez elvégezhető máshol is. Ebben az esetben csoportosan, csak autóbuszon hagyhatják el az érintettek az edzőtábort.
Érdekesség, hogy a sportbázisok kiszolgáló személyzete is kéthetes karanténba kell vonuljon, azaz ők sem hagyhatják el az edzőtábort, akárcsak a sportolók és stábtagok.

Versenyek később
Hogy mikor rendezhetik az országban az első hivatalos sporteseményt, arról pontos információt nem tudott mondani Ionuț Stoe.
– A sportolás és testmozgás nagyon fontos a társadalom számára. Fizikailag és pszichikailag is fontos az állandó testmozgás, amelyet sajnos az elmúlt két hónapban nem a szokványos módon lehetett végezni. Azt hiszem, mindannyian türelmetlenül várjuk azt az időpontot, amikor újraindulhat a sportélet Romániában, de egyelőre pontosan nem lehet megmondani, melyik napon lesz az első sportesemény vagy mérkőzés – nyilatkozta az ifjúsági és sportminiszter. Hozzátette, minden attól függ, hogy a szükségállapotot követően hogyan alakul az országban a járványhelyzet.
Stroe szerint a szabadban végezhető sportágak kedvelői számíthatnak leghamarabb arra, hogy számukra újraindulhat vagy elindulhat az idény.
– Az egyéni, szabadban végezhető sportágakban szerveznek majd elsőként sporteseményeket, ezt követhetik a csapatsportok, majd az egyéni teremsportok, végül a teremben zajló csapatsportok. Utóbbinak ugyanis még nagy az egészségügyi kockázata, lehet, hogy a nyár végére vagy akár az ősz elejére csúszik számukra a folytatás – nyilatkozta a sportminiszter.
Klaus Johannis államfő korábban bejelentette, május 15-én a szükségállapotot egy vészhelyzeti állapot váltja fel, amely során már engedélyezett lesz a szabadidős sportolás – például a kocogás, a kerékpározás, görkorcsolyázás –, de csak egyénileg, ugyanakkor feltétel lesz, hogy háromnál több személy nem gyülekezhet vagy sportolhat együtt, kivétel csak az egy háztartásban élők.

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Hirdetés