Túlélni és megerősödve kikerülni

Felmérték a székelyudvarhelyi mikrovállalkozásokat

Rövid távon pesszimisták a vállalkozók. Fókuszban az udvarhelyi gazdaság —   Fotó: Lőrincz Csaba

Nem nyújt teljes képet, de mégis rávilágít a székelyudvarhelyi gazdasági élet egy szegmensére az a kutatás, amely a koronavírus-járvány hatásait vizsgálta a vállalkozók körében. A felmérésből hiányoznak a több száz alkalmazottat foglalkoztató cégek, így inkább csak a mikrovállalkozók tapasztalatait és igényeit tükrözi.

A polgármesteri hivatal gazdasági osztályának kezdeményezésére külső munkacsoport, a REGA Régiókutató Egyesület végezte el májusban a kutatást, a helyi vállalkozói szervezetek, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ), a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), illetve a Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház támogatásával. – Fontos megismerni a gazdasági szereplők helyzetét, hogy hatékony segítséget nyújthasson a városvezetés – fogalmazta meg röviden a kutatás célját Gálfi Árpád polgármester tegnap, a 40 oldalas felmérés bemutatóján.

Április volt a legrosszabb
Közel 200-an töltötték ki a 43 kérdésből álló online kérdőívet, 70 százalékuk esetében tíz fő alatt van az alkalmazottak száma, 16 százalék egyéni vállalkozás. A felmérés nem tekinthető reprezentatívnak – mondta dr. Geréb László, a kutatás vezetője. Nagy részük székelyudvarhelyi, de bekerült néhány vidéki vállalkozás is, több mint 50 százalékuk valamilyen fajta szolgáltatást nyújt, a második nagyobb csoport a kereskedőké.
A járványmegelőző megszorítások, a határzár stb. következtében a vállalkozások mintegy háromnegyedének csökkenteni kellett a termelési kapacitást. Egynegyede be is kellett zárjon. Mindössze 17 százalék jelezte azt, hogy őt elhanyagolható mértékben érintette a helyzet. Összességében a leállt sporttermeket, vendéglátóhelyeket, fogorvosokat, személyszállítással foglalkozókat és a szépségipart érintette leghátrányosabban a koronavírus-járvány. Arra is rámutat a kutatás, hogy áprilisban csökkent legnagyobb mértékben a bevétel. 

Nem volt sok elbocsátás
Az alkalmazottak helyzete kapcsán a vállalkozások korrektségét emelte ki Geréb László: a megkérdezettek majdnem 93 százaléka március–május között nem bocsátott el munkaerőt. A vállalkozások több mint fele élt a technikai munkanélküli segély lehetőségével, ugyanakkor a 86 százalékuk nem csökkentett a béreken. 
A cégek többségének esetében a túlélési idő a jelenlegi helyzetben három hónap. Középtávú optimizmus jellemző rájuk, azaz gyors javulást nem várnak, de sokuk szerint novemberre már jobb lesz a helyzet.

Felkészületlenül
A jövőképet vizsgálva kiderült, a székelyudvarhelyi mikro­vállalkozók nem igazán vannak felkészülve új munkaszervezési módszerek bevezetésére, és nem mondható erősnek a megújulási képességük sem. A gazdasági szakemberek aggasztónak tartják azt is, hogy 56 százalékuk egyáltalán nem jelenik meg az online térben.
A kormánytól egyes adók csökkentését vagy ideiglenes eltörlését, illetve világosabb, tervezhetőbb jogszabályalkotást vár a cégek nagy része, de fontosnak tartanák a kamatmentes vagy vissza nem térítendő kormányzati támogatásokat is.
A kutatásban részt vevő gazdasági szereplők jónak ítélték meg a polgármesteri hivatal járványmegelőző intézkedéseit, illetve a vizsgált időszak alatti kommunikációját. A hivataltól segítségként elsősorban a helyi adók csökkentését, illetve az elektronikus ügyintézés fejlesztését várják. Az utóbbi tétel azért érdekes, mert – mint kérdésünkre kiderült – ez már majdnem teljes mértékben megvalósult.

Van, mit tanulni
A vállalkozói szervezetek összességében hasznosnak vélik a kutatást, van, amit tanulni belőle, főleg a tartalék, távmunka, átszervezés terén – fogalmaztak a jelenlévők
Gálfi Árpád pedig megígérte: megvizsgálják a lehetőségeket, és igyekeznek valós intézkedéseket hozni a gazdasági szereplők támogatására ebben a rendkívüli helyzetben, a kutatást az önkormányzati képviselőkhöz is eljuttatják. Konkrétumokat nem árult el a polgármester, de mint mondta, anyaországi szereplők érdeklődését is igyekeznek Udvarhey felé fordítani, és folyamatban vannak tárgyalások is lehetséges befektetőkkel.
A tegnapi eseményen szóba került a két legnagyobb székelyudvarhely ipari vállalkozás, a két készruhagyár, amelyek helyzete a járványhelyzet miatt még válságosabbá vált. Ennek kapcsán jegyezték meg a jelenlévők, hogy milyen nagy szükség van az olyan beruházásokra, mint a pályázati pénzből megvalósuló kisiparos inkubátorház.

Asztalos Ágnes
 

Kapcsolódó cikkek