Hirdetés


Új évadot hirdet a Csíki Játékszín

Felhasználhatók a tavalyi bérletek

Rendkívüli évadra készül a Csíki Játékszín —   Fotó: László F. Csaba

Két előadás erejéig érvényesek maradnak a tavaly kiváltott színházi bérletek a Csíki Játékszínnél, ahol a járványügyi szabályozások betartása mellett új, rendhagyó évad kezdődik. Nemcsak az előadások újultak meg, hanem a színház arculata is. Hét bemutatóval készül a társulat, a korábbi évektől eltérően viszont nem hirdetnek bérleteket – jelentette be Kányádi Szilárd színházigazgató tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az intézményvezető elmondta: a korábban, azaz tavaly megvásárolt bérletek érvényesek maradnak két előadásra, a Pájinkás János címűre és a III. Richárd királydrámára. Utóbbiból már készült egy Mikó-váras adaptáció. Hozzátette: a járványhelyzet miatt százötven nézővel tudják elkezdeni az évadot, a megszokott telt ház helyett, a tavalyi évadban elmaradt bérletes előadások pótlásával. Mindkét előadásra érvényesek lesznek a tavalyi bérletek, a produkciók a következő hónapokban egymást váltogatva kerülnek majd műsorra. A bérleteket nem szükséges felújítani, de a szigorítások miatt felére csökkentett nézőszám a bérletes helyek korlátozását vonja maga után. A helyváltozással és a bérletes időpontokkal kapcsolatban telefonos értesítőt kapnak majd a nézők. A fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók lesznek. A felnőtt- és diákbérletekhez hasonlóan, az elmaradt gyerekbérletek is pótlásra kerülnek.

Átszervezésekre volt szükség
Kányádi Szilárd ugyanakkor elmondta: a gyerekdarabok esetében az egy családból származó személyek ülhetnek egymás mellett, az első sor a nézőtéren nem használható. A színészek, valamint a stáb tagjai minden előadásra orvosi bizonylatot kapnak, amely mentesíti őket a maszkviseléstől az előadások idejére. 
– Szünetek sem tarthatók, ezt technikai átállás szünettel oldjuk meg, amely alatt mozoghatnak a nézők. Minden annak függvényében tud jól működni, hogy a járvány és a kormányzati szabályok hogyan szólnak közbe –  fűzte hozzá az igazgató. Szilágyi Nóra közönségszervező kiemelte: telefonon fognak egyeztetni a nézőkkel, a darabokat pedig megpróbálják a tavaly vásárolt bérletek időpontjaihoz igazítani, de fontos jelezni néhány nappal a bemutatók előtt, ha valaki nem tud megjelenni. 
Az első darabot, a Pájinkás Jánost október másodikán mutatják be Barabás Árpád rendezésében, Kárpáti Péter szövege alapján.
–  Ehhez a darabhoz egy érdekes nyelvezetű cigány mesemondó adta az ihletet. Erdélyben eddig csak egyszer játszották, Gyer­gyószentmiklóson, amikor is jómagam játszottam a főszereplőt. Ebben a formájában a szöveg népi, de mégsem, hiszen többféle tájszólásból lett összegyúrva. A darab egy álomban játszódik, amelyben megszületik egy zsarnok, aki elnyeri méltó büntetését. Többdimenziós játékot láthatnak majd a nézők, amely álmokról szól és a lélekről. Műfajilag behatárolhatatlan, de törekvésünk az, hogy egy jó előadás álljon össze –  mondta a Pájinkás János rendezője. Deák Katalin dramaturg hangsúlyozta: a szövegben keveredik a cigány mesemondás és a kortárs értelmiségi beszéd, amelyet Kónya Ütő Bence zeneszerző muzsikája fűszerez meg.
– A zenét nem a hagyományos értelemben használtam, de vannak benne kortárs zenei elemek és folyamatos zenei aláfestés kíséri végig az előadást – jegyezte meg maga, a zeneszerző.

Megújult színházi arculat 
A második előadás, amelyre felhasználhatók a régi bérletek William Shakespeare: III. Richárd című királydrámája, melyet Vladimir Anton vitt színre. A produkció bemutatóját október 9-én tartják. Az évad különlegessége, hogy megújult a színház arculata, logója is.
– Személyes véleményem, hogy szükség volt az újításra. Nehéz volt felépíteni a koncepciót, amely mögött tartalom, jelentés van. Sok beszélgetés előzte meg a vég­eredményt, amelyet László Haj­nalka grafikus álmodott meg – mondta Kányádi Szilárd. Az arculat mellett a színház weboldalát és egyéb felületeit is frissítik, ezeket október elejétől láthatja majd a közönség.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés