Háborús hősökre emlékeztek az Úz völgyében

Eszmei csata az igazságért

Távolságtartó megemlékezés a hadi temetőben —   fotó: Péter Ágnes

Az Úz völgyi haditemetőben huszonhatodik alkalommal emlékeztek meg az I. és a II. világháborúban elhunyt hősökről mindazok, akik tiszteletüket szerették volna leróni a hősi síroknál.

Híven a hagyományhoz, az 1944. augusztus 26-i szovjet támadás évfordulóján, tegnap délben kezdődött a megemlékezés, és az előző évekhez képest idén szerény keretek között, kevés résztvevővel zajlott az esemény. A járványügyi megszorításokat figyelembe véve idén csupán ökumenikus istentiszteletet tartottak, a koszorúzás kötetlenül zajlott.
A házigazda idén is a csík­szent­mártoni önkormányzat volt. Birtalan Sándor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bíró Erika tiszteletes asszony, Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztor és Csapai Árpád lelkész tartott ökumenikus istentiszteletet. A megemlékezésen jelen voltak az önkormányzati képviselők, a megye elöljárói és a térség parlamenti képviselői.
A tiszteletes asszony ünnepi beszédében az igazság felszabadító erejéről szólt, emlékeztetve a hallgatóságot, hogy az Úz völgyében harcoló honvédek készek voltak életüket adni az igazságért és a szabadságért. Csapai Árpád lelkész hasonló gondolatokkal folytatta beszédét, kiemelve, hogy az Úz völgyében, ahol egykor valós csaták dúltak, napjainkban eszmei háború folyik az igazságért. 
A megemlékezés legmeghatóbb percei azok voltak, amikor a magyarhermányi Boér Imre bácsi emlékezett vissza a II. világháborúban történtekre, hiszen akkor, 1944. augusztus 26-án ő is azon határőrök között volt, akik hősiesen védték a hazát. A kilencvenöt éves Imre bácsi részletesen beszámolt arról, hogyan zajlott az a bizonyos nap, amikor a szovjet katonák támadást indítottak az Úz völgyében, ő volt az, aki élénken fel tudta eleveníteni az akkor történteket. Sajnos az ünnepség kereteibe nem fért be az összes történet elmondása, úgyhogy Imre bácsinak még bőven maradt mondanivalója. Reméljük, hogy a jövő évi megemlékezéskor sor kerül a folytatásra. 
Az ünnepség a magyar és a székely himnusz eléneklésé­vel zá­rult, közreműködött a csík­koz­mási fúvószenekar.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés