Hirdetés


Múzeumi tevékenységek járványidőszakban

Értékőrzés és -továbbítás új eszközökkel

Múzeumi tervek: régi tárgyak új technikákkal való bemutatása —   fotó: Boncina-Székely Szidónia

Raktárrendezés, archiválás, digitális tartalomgyártás, interaktív fotóarchívum – csak néhány a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum 2020-as évi tevékenységei közül. Az ideiglenes székhelyen működő intézmény a jelenlegi körülmények között nem tud látogatókat fogadni, viszont jelentős haladást ért el gyűjteménye korszerű elhelyezésének folyamatában. 


2019 szeptemberében elkezdődött a múzeumépület teljes körű felújítása, ezért ideiglenesen a volt tüdőkórház épületében folytatódik az intézmény alkalmazottainak munkája. Azért, hogy ne szakadjon meg a múzeumkedvelőkkel való kapcsolat, már ekkor elkezdték különféle digitális tartalmak gyártását, ami a járványhelyzet kialakulásával tovább folytatódott. Emellett működik a Gyergyói DIA (Digitális Interaktív Archívum), a múzeum által indított közösségi felület, amelynek célja, hogy a Gyergyói-medence képi örökségét megőrizze, közkinccsé tegye.
Tavaly a Pro Múzeum Alapítvány pályázott a DIA technikai felszerelésére, emellett a webes archívum népszerűsítésére egy vándorkiállítást terveztünk, amely a járvány miatt nem valósulhatott meg, de reméljük, idén sor kerülhet rá. A gyergyói községekben a kiállítás mellett előadásokat is szeretnénk tartani, valamint elindítunk egy önkéntestoborzó projektet, az ő segítségükkel remélhetőleg bővíteni tudjuk a fotóállományt. Az a célunk az archívummal, hogy ne csak sivár múzeumi adathalmaz, hanem hasznos képi örökség, könnyen visszakereshető gyűjtemény legyen – beszélt a tervekről dr. Szőcs Levente megbízott igazgató.
A múzeum tevékenységének csupán egy része a látogatókkal való kapcsolattartás: a jövőben a munkájuk láthatatlan részeiből is többet szeretnének megmutatni.
2020-ban egy raktárhelyiséggel gazdagodtunk, ennek a berendezésével voltunk elfoglalva az év nagy részében. A múzeum tulajdonát képező 30 ezer tételes gyűjteménynek a felét korszerű körülmények között tudtuk elhelyezni a régi szülészet Kárpátok utcai épületében. Háromszáz négyzetméternél is nagyobb raktárfelület áll most rendelkezésünkre, és vannak lehetőségek arra, hogy hozzácsatoljunk még ehhez termeket. Szükség is van rá, hiszen a gyűjteményünk mindig gyarapodik: ez egy véget nem érő munka – mondta Szőcs Levente, hozzátéve, emellett a konzerválási és az archiválási munka is jelentős részét képezi az intézmény tevékenységének. 
A múzeumi munka kevésbé látható részeit is megmutatnák az érdeklődőknek, ezért technikai felszerelésekre pályáztak, hogy a tartalomgyártásnak ez ne lehessen akadálya. Ugyanezt a célt szolgálja a tárgydigitalizálásról szóló projektjük, amelyet a Magyar Néprajzi Múzeummal közösen bonyolítanak.
Erre az évre egyelőre nem szerveznek kiállításokat, eseményeket, hiszen a visszaköltözés időpontja még nem teljesen világos. Ennek ellenére készülnek rá, és azt remélik, új fejezet nyílik ezáltal a múzeum történetében. 
A terveink hosszú távúak és folyamatos anyagi, valamint más erőforrásokat igényelnek: már régóta művészeti galéria létrehozását szeretnék megvalósítani ott, ahol most ideiglenesen tartózkodnak, de fontosnak tartják a Tinka-malom működtetését, a vízifűrész felújítását, ezáltal is bekapcsolódva a város életének minél több szegmensébe – összegzett Szőcs Levente.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés