Bizalmatlansági indítvány

„Érdeklődés hiányában” egyelőre marad az Orban-kormány

Határozatképtelennek bizonyult a parlament tegnapi együttes ülése, így nem szavazhatott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányának leváltását kezdeményezték.

Bojkottálta az ülést a PNL mellett a teljes jobboldal, a kisebbségi képviselők és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is. A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD-nek a papírforma szerint – két másik baloldali párttal együtt – elegendő törvényhozója lett volna a kormánybuktatáshoz, de több törvényhozójuk is hiányzott. A parlament együttes ülése a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – részvétele esetén határozatképes.
Tegnap mindössze 226-an voltak jelen. Az RMDSZ törvényhozói jelen voltak, de nem vettek részt a PNL kisebbségi kormánya elleni bizalmatlansági indítvány tegnapi szavazásán.
Az RMDSZ elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva rámutatott: az RMDSZ elégedetlen a Ludovic Orban vezette kormánnyal, amely megérdemelné, hogy leváltsák, de a magyar szövetség távol akarja tartani magát a PNL és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti hatalmi harctól, és nem akar segédkezet nyújtani ahhoz, hogy a PNL áldozati szerepben tetszeleghessen.
„Április óta a múlt hétig a PSD és a PNL sok esetben nagyon közel állt egymáshoz. Amikor például – hogy egy kortársat idézzek – valaki Erdély elrablásának kreténségével áll elő, akkor nagyon gyorsak, azonnal szavaznak, többséget alakítanak. Persze nagyon ravasz módon próbálnak minket bevonni ebbe a háborúba, de ma hagynunk kell őket, hogy nélkülünk boldoguljanak a bizalmatlansági indítványukkal” – mondta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy a román pártok az RMDSZ több törvénytervezetét elutasították, miután Klaus Johannis államfő azzal támadta szociáldemokrata ellenfeleit, hogy kiárusítja Erdélyt a magyaroknak.
A „kreténség” minősítés Jo­han­nistól származik, aki 2014-ben, államfővé választása előtt így ostorozta azokat a politikusokat, akik Erdély elszakításával riogatva próbáltak szavazatokat szerezni. A műsorvezető kérdésére, hogy az RMDSZ a későbbi (választások utáni) együttműködés reményében segíti-e a PNL-t távolmaradásával, Kelemen Hunor elmondta, hogy nemcsak a miniszterelnökkel, hanem minden fontos politikai szereplővel tárgyal.
Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett „senki sem elégedett” a PNL-kormánnyal, amely szerinte fejetlenül kapkod, káoszt idézett elő az országban, mert valójában nem is akart kormányozni, tavaly abban a reményben vállalkozott a kormányzásra, hogy sikerül előrehozott választásokat előidéznie.
Kelemen Hunor úgy vélte: a PNL mindenképpen kormányon marad az év végi parlamenti választásokig, de ha a bizalmatlansági indítvány megszavazása miatt csak korlátozott, ügyvivői hatásköre marad, akkor minden kudarcáért, a járványhelyzet romlásáért, a halottak növekvő számáért, a gazdasági csődért azokat teheti felelőssé, akik megszavazták a kormánybuktatást.
„Nehezen tudnánk mi ezt az esélyt megadni a kormánypártnak, ezért inkább távol maradunk a voksolástól” – mutatott rá az RMDSZ elnöke. Elemzők szerint az RMDSZ abban a vonatkozásban lehetett volna a mérleg nyelve, hogy biztossá tehetné a kormány bukását. Néhány vokstól függő talpon maradását viszont nem tudta volna garantálni. 

Hirdetés

Hirdetés