Erős mezőny az architectura.6-on

Építészeti biennálé székelyföldi díjazottakkal

Jelölést kapott a csomafalvi tájház épülete —   fotó: Larix stúdió

Az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit mutatta be a nagyközönségnek az architectura.6 építészeti biennálé: a marosvásárhelyi díjkiosztón székelyföldi építészek is elismerést kaptak több kategóriában. A hat megye, illetve három építészkamara biennáléján idén is bebizonyosodott: a székelyföldi építészet a környezetre figyelve, a hagyományokhoz ragaszkodva, de az építészeti örökséget a mának továbbgondolva alkot. A szakmai eseményen a gyergyószentmiklósi Larix Stúdiót, valamint Nagy Árpád és Dénes Péter építészeket is díjazták.

 

A biennálé Brassó, Hargi­ta, Kovászna, Maros, Sze­ben és Vâlcea megye legjobb építészeti munkáit díjazta. A beküldött javaslatokból az előválogatás során a zsűri 53 munkát javasolt a biennálén való kiállításra. A gyergyószentmiklósi Larix Stúdió nyolc munkáját válogatták be, közülük hármat díjra jelöltek: épített örökség kategóriában a gyergyócsomafalvi tájházat, a középületek sorában a gyer­gyó­szár­hegyi iskola garázsát és fatárolóját, meg nem épített kategóriában pedig egy sepsiszentgyörgyi műemlék ház tetőtérbeépítését. Az architectura.6-on a 2010 óta rendszeresen díjazott gyergyói építészműhely ez alkalommal a zsűri elnökének díját kapta. Indoklásként az arhitectura6.ro oldalon ez olvasható: „Az iroda minden munkája lenyűgőző: ezek minden alkalommal mély elemzéseken alapuló, többsíkú építészeti narratívák”.
Lakóház-, illetve design kategóriában Dénes Péter nyert díjat. A középületek kategóriáját Nagy Árpád nyerte, a Pongrácz-tetőn lévő Oxygen Restro étterem épületének tervezésével. A fiatal építész két munkával nevezett be a biennáléra: a nyárádremetei ifjúsági ház felújított épületével, valamint az Oxygen Restro étterem terveivel. Mindkét munka jelölést kapott, az étterem tervezését díjazta a zsűri.
– Reméltem, hogy jelölést kap valamelyik munkám, hiszen rengeteg befektetett energia van benne, de őszintén szólva a díjra nem számítottam – mondta el érdeklődésünkre Nagy Árpád, hozzátéve: a díj megtisztelő elismerés, de valójában a részvétel a fontos, hiszen ezáltal lehet ismerkedni és megismertetni saját munkáinkat a szakmabeliekkel és a nagyközönséggel egyaránt. Az építész kifejtette: a gyergyói térség fiatal alkotói merészebb ötletekkel is előállnak, megmutatva, hogy lehet másképpen is alkotni, gondolkodni.
A biennálé hét díjából hármat, a kilenc jelölésből ötöt Hargita megyei építészek, illetve építészműhelyek kapták.
– Ezek a visszajelzések igazolják, hogy bár itthon nem könnyű jó építészetet létrehozni, de jó úton járunk, és örvendetes, hogy jönnek mögöttünk a fiatalok is, így egy felnövő, egyre erősebb székelyföldi építészet körvonalazódik, amit most már nemcsak Romániában írnak le jelenségként, hanem a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete is komolyan foglalkozik a témával. A Larix Stúdióban a környezetre figyelve és az épített örökségünket a mának továbbgondolva, korrekt módon próbálunk kortárs ökoregionális építészetet létrehozni, ez a mostani díj pedig visszaigazolás, hogy dolgozni csak így érdemes. 2016-ban rendhagyó módon nem egy munkánkat, hanem az építészműhelyünk tevékenységét díjazták, és ugyanez történt most is. Ez a két kivétel van az arhitectura.6 díjak történetében, és ezt tartom a legfontosabb visszajelzésnek: konstans módon építészetet művelni ma csak kiforrott csapatban lehet – mondta a szakmai visszajelzések kapcsán Köllő Miklós, a Larix Stúdió vezető építésze. Az architectura.6 köztéri vándorkiállítása decemberben érkezik Gyergyószentmiklósra. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés