Hirdetés


Enyhén növekedett a fertőzöttek száma: Újabb megbetegedés megyénkben

231 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a szombati adatközléstől tegnap kora délutánig országos szinten, így 15 362-re emelkedett a koronavírusos esetek száma az országban. Hargita megyében tegnap eggyel nőtt a nyilvántartott fertőzöttek száma.

Országos szinten 231 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a szombati adatközléstől tegnap kora délutánig, így 15 362-re emelkedett a koronavírusos esetek száma – közölte tegnap 13 órakor a stratégiai kommunikációs törzs (GCS). A jelentés szerint 961-re emelkedett az elhunytak száma, az intenzív osztályokon 242 személyt ápolnak. A koronavírussal fertőződött betegek közül 7051-et nyilvánítottak gyógyultnak.
Szintén a stratégiai kommunikációs törzs tegnap déli jelentése szerint Hargita megyében 24 koronavírusos megbetegedést jegyeztek, de napok óta ez a szám jelenik meg az országos nyilvántartásban a megyei fertőzött személyeket illetően: a prefektusi hivatal korábban a megyei és országos adatok közötti eltérést a közegészségügyi intézet adatbázisában lévő pontatlanságokkal magyarázta.

Hargita megyei helyzetkép
Újabb koronavírussal való fertőződést regisztráltak szombattól vasárnapig Hargita megyében, így 22-re emelkedett az igazolt megbetegedések száma – erről tájékoztatta lapunkat a prefektusi hivatal. A megyében a fertőzöttek közül egy személy elhunyt, 17 elhagyhatta a kórházat, négy beteget a székelyudvarhelyi kórházban orvosi megfigyelés alatt tartanak.

Nagy a forgalom a határátkelőknél
Mintegy 24 600 román és külföldi állampolgár, valamint 15 500 jármű lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában – tájékoztatott tegnap az országos határrendészet (IGPF). Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a belépési oldalon 12 000 személy jelentkezett ellenőrzésre 8400 járművel, a kilépési oldalon pedig 12 600 személyt és 7100 járművet regisztráltak. A jelzett időszakban a Magyarországgal közös átkelőknél mintegy 16 400 személyt jegyeztek, közülük 8600-at a belépési oldalon.
Román vendégmunkások 
fertőződtek meg 
Németországban
Megfertőződött az új típusú koronavírussal a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Coesfeld város vágóhídjának több alkalmazottja, köztük mintegy nyolcvan román állampolgár – közölte tegnap a külügyminisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint a vágóhíd 130 alkalmazottjánál igazolták a SARS-CoV-2-fertőzést, többségük – mintegy 60 százalékuk – román állampolgár, és mindannyian karanténban vannak.

Szlovákiában 
május 20-tól enyhítenek
Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában az új koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő egy televíziós beszélgetőműsorban tegnap. A kormányfő hangsúlyozta: a korlátozások feloldásának feltétele, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma alacsony szinten, napi átlagban 25 alatt maradjon. 
Szlovákiában több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Két hete számuk átlagban napi öt alá csökkent, és hasonló arány mutatkozik ezen a héten is. A vírus szlovákiai megjelenése óta péntek volt az első olyan nap, amikor nem diagnosztizáltak új fertőzöttet, szombaton pedig 2 személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig 1457 fertőzöttet tartanak nyilván – derült ki a központi válságstáb honlapján tegnap közölt adatokból. Az újonnan gyógyultnak nyilvánítottak száma már mintegy két hete mindennap meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. 

Horvátország fokozatosan újranyitja határait
Horvátország tegnaptól fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba – derült ki a válságstáb tegnapi sajtótájékoztatóján. A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, akik rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük.
Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel – néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2187-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből nyolc megbetegedést az új gócnak számító Brac-szigetén diagnosztizáltak. Szombaton három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 90-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1764 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 169 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 886 koronavírus-tesztet végeztek el.
A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt hárommal – ugyanannyival, mint egy nappal korábban –, 1457-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 102-re emelkedett.
Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

HN-összefoglaló
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés