Hirdetés


Felújítják a Kós Károly Szakközépiskolát

Energiatakarékosság és korszerű oktatási körülmények biztosítása a cél

Alapos munkát végeznek —   Fotó: László F. Csaba

A Kós Károly Szakközépiskola a következő a sorban a 11 középület közül, amelyek felújítása az idén valósul meg. Elsődleges cél volt a tervezésnél a hosszú távú energiatakarékosság elérése és a városesztétika javítása, illetve megfelelőbb oktatási körülmények biztosítása a diákok számára.

Ezen a héten kezdődik el a Kós Károly Szakközépiskola felújítása, amely az épület teljes hőszigetelését, a fűtés-, a víz-, a szennyvíz- és a villanyhálózat, valamint minden helyiség korszerűsítését, a tetőszerkezet felújítását, napelemek- és napkollektorok elhelyezését foglalja magába.

Szükséges korszerűsítések
Füleki Zoltán alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: az utóbbi években nem volt ilyen mennyiségű felújítás a középületek tekintetében, most viszont szükség volt a korszerűsítésre, hiszen jelentős pénzösszegeket fog az önkormányzat megspórolni az újítások által kieszközölt energia-megtakarítással.
– Külön öröm számomra, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a gazdasági lehetőségek beszűkültek, több építészeti vállalkozásnak sikerült munkát adni a projekt részeként. Ezen vállalkozók többsége környékbeli, ami azt is jelenti, hogy az európai uniós pénzeket helyben használjuk fel – mutatott rá Füleki Zoltán alpolgármester. Az Európai Unió Regionális Operatív Programjának finanszírozásával megvalósuló energetikai felújítás értéke a Kós Károly Szakközépiskola esetében 5,03 millió lej, ebből az Európai Unió 3,05 millió lejt, az állam pedig 466 ezer lejt fedez, a fennmaradó összeget a város finanszírozza. Az alpolgármester reméli, hogy több intézmény korszerűsítése befejeződik még a közvetkező tanév megkezdése előtt, de azokban az esetekben, ahol ez nem lehetséges, mindenképpen arra törekednek majd, hogy a munkálatok ne akadályozzák az oktatást.

Megnövekedett költségek
Dósa Eszter, a csíkszeredai polgármesteri hivatal Európai Integrációs és Projektmenedzsment Irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta: 32 millió lej az Európai Unió, 5 millió lej az állam és 33 311 971 lej a város hozzájárulása a 11 középület felújításához. Az eredeti tervek szerint az elszámolható költségek 85 százalékát az EU, 13 százalékát az állam, 2 százalékát pedig az önkormányzat állta volna, 2017 óta viszont, amikor a pályázatot benyújtották, a munkabérek és építkezési anyagok árai is megemelkedtek, így a város sokkal nagyobb önrészt kell magára vállaljon. Az energetikai felújítások egyébként már tavaly elkezdődtek a Tulipán Napközi Otthon korszerűsítésével, majd idén tavasszal az Aranyalma Napközi, a Nagy Imre Általános Iskola és az Octavian Goga Főgimnázium bentlakásának a felújításával folytatódtak. Legutóbb a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Venczel József Szakközépiskola, a József Attila Általános Iskola és a Kájoni János Szakközépiskola felújításába kezdtek bele, a következő a sorban a Kós Károly Szakközépiskola, amelynek korszerűsítési munkálatai a jövő héten kezdődnek, tudtuk meg a szakembertől.
Szén János, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója is egyetért abban, hogy szükség van a korszerűsítésre, hiszen 2002-ben volt utoljára az iskola felújítva az akkori elvárásoknak megfelelően, azóta viszont sok minden változott.
– A kivitelezés ideje tervezetten hat hónap, így a munkálatok nem fejeződnek be a tanévkezdésig, de az oktatást ez nem zavarja majd, hiszen két váltásban az épület felében is meg tudjuk oldani – jegyezte meg az igazgató. 

Barabás Emőke
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés