Díjat kapott Bedő Melinda könyvtáros és Fincziski Andrea színész

EMKE-díjak, avagy az Erdélyi Oscar

Átadták az EMKE díjait. Elismerték a kiváló teljesítményeket —   fotó: Kiss Gábor / MTI

Tisztújító gyűlést tartott, emléktáblát avatott és átadta díjait az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szombaton, Kolozsváron. Az egyesület elismerése jeléül többek között díjazta Bedő Melinda könyvtárost, a Kájoni János Megyei Könyvtár osztályvezetőjét és Fincziski Andreát, a Tomcsa Sándor Szín­ház művészét is.

 

A díjátadó előtt tisztújító közgyűlést tartottak online szavazással. A szavazatok alapján Széman Péter folytatja elnöki munkáját. Az elnökség további tagjai: főtanácsosként Muzsnay Árpád, közép-erdélyi alelnökként Ábrám Zoltán, bánsági alelnökként Fekete Réka, partiumi alelnökként Fleisz János, dél-erdélyi alelnökként Serfőző Levente, valamint elnökségi tagként Balázs Bécsi Attila, Ferencz Angéla, Imreh István és Tóth Guttman Emese. Ezt követően emléktáblát avattak, hiszen az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idén ünnepeli fennállásának 135. évfordulóját, és Sándor József halálának 75. évfordulóját. Az emléktábla a Kolozsváron, a reformátusok sarokházának nevezett épület kapualjában található.  Ezután átadták az EMKE-díjakat a kolozsvári Kétágú-templomban. Kevesen voltak jelen a díjátadón, szűk körben zajlott az esemény, viszont az élő közvetítésnek köszönhetően többen is követhették a táblaavatást és a díjátadót. A díjátadón Adorjáni László lelkipásztor példázatos beszédével méltatta a díjazottakat, majd Széman Péter, az EMKE újraválasztott elnöke köszöntötte a résztvevőket. A tisztújító közgyűlés eredményét Széman E. Rózsa ismertette.
Különleges elismerés
Széman E. Rózsa kiemelte: az EMKE 1992 óta osztja ki díjait azoknak, akik a közművelődés, kultúra, művészet különféle területein kiemelkedő munkát végeznek. Hangsúlyozta: az egyesület célja kifejezni elismerését minden olyan alkotónak, aki közéleti munkájával, szakmájában, emberi magatartásával jelentős érdemeket szerzett szülőföldjéért. Életműdíjjal jutalmazták Egyed Ákos történészt és Cseke Péter írót, ezt követően az EMKE elismerése jeléül tizenkét személyt díjazott, köztük Bedő Melindát, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár osztályvezetőjét, illetve Fincziski Andreát, a Tomcsa Sándor Színház művészét. Bedő Melinda Monoky István-díjat kapott a modern könyvtári infrastruktúra megteremtésében elért eredményeiért, könyvtárosképzés, közösségépítés és kistelepülési könyvtárfejlesztés terén végzett odaadó munkájáért. Fincziski Andrea Poór Lili-díjat kapott példaértékű és szerteágazó alkotói tevékenysége elismeréseként, érzékenységgel és szenvedéllyel megélt valamennyi szerepéért.

További díjazottak
Gr. Bánffy Miklós-díjat adott az egyesület Dimény Levente szé­kely­ud­var­he­lyi származású színművésznek, rendezőnek és koreográfusnak, érzékeny és kiemelkedő színészi szerepformálásaiért, társulatvezetői munkásságáért, a modern-kortárs táncművészet partiumi megteremtéséért és népszerűsítéséért. Bányai János-díjat kapott Szabó Árpád Tö­hötöm székelyudvarhelyi néprajzkutató gazdasági és antropológiai kutatásaiért, intézményvezetői munkásságáért. Gr. Kun Kocsárd-díjat kapott a gyergyóremetei Balázs Bécsi Attila, a TÉKA Alapítvány elnöke, az intézményalapító, szór­vány­is­ko­lát és kollégiumot létrehozó és működtető tevékenysége elismeréseképpen. Janovics Jenő-díjat adott az egyesület a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége részére, a magyarságért, valamint a közművelődés terén végzett munkájuk elismeréseképpen. Balázs Ferenc-díjat kapott a Mészkői Unitárius Egyházközség, az épített és szellemi örökségének őrzéséért és közkinccsé tételéért. Kallós Zoltán-díjat kapott Fazakas János a néptánchagyományok továbbadását szolgáló több évtizedes oktatói és közművelődési munkásságáért. Kőváry László-díjat adott az egyesület Zsigmond Enikő részére, ismeretterjesztő írásai, színes túratérképei, valamint a székelyföldi borvízpalackozó üzemek elindításában végzett tevékenysége elismeréseként. Nagy István-díjat adott az egyesület Lőfi Gellért részére, aki az erdélyi magyar kórusmozgalomban, a magyar közösség érdekében kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktatói tevékenységet folytat. Spectator-díjat kapott Bodolai Gyöngyi, a több évtizedes munkásságáért, különös tekintettel a mezőségi szórványközösségek életét bemutató írásai­ért. Szolnay Sándor-díjat adott az egyesület Sánta Csabának, a kortárs szobrászatban kifejtett kimagasló munkássága, a groteszk irányába nyitó, modern vonalú egyedi formavilágának létrehozása elismeréseképpen. Végül díszoklevelet adtak a Román Televízió Bukaresti Magyar Nyelvű Adása beindulásának 50. évfordulójára, a szerkesztőség munkájának elismeréseként, illetve köszöntötték az EMKE leköszönő elnökségi tagjait is, Házy Bakó Esztert és Szép Gyulát, akiket az EMKE tiszteletbeli taggá választott.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés