Nemzetek Ligája

Elrajtolt másodszorra is

Fotó: valogatott.mlsz.hu

Tíz mérkőzéssel elkezdődött tegnap a Nemzetek Ligája második kiírása. Magyarország tegnap lapzártánk után véget érő mérkőzésen idegenben játszott Törökország ellen, míg Románia ma este fogadja Észak-Írországot. Míg tegnap a Németország – Spanyolország számított slágermeccsnek, ma a Hollandia – Lengyelország találkozó ígérkezik a legizgalmasabbnak az A divízióban. 

Meglehetősen furcsa, de tény, a Nemzetek Ligája második kiírása úgy kezdődött el tegnap, hogy az első tulajdonképpen még véget sem ért. Ennek az az oka, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a márciusi Európa-bajnoki pótselejtezőket – ez a Nemzetek Ligájának még az előző kiírásához tartozott – és a nyári kontinensviadalt is. Az új kiírásban Magyarország és Románia is a B divízióban kezd annak ellenére, hogy egyikük sem jutott fel a C divízóból, az osztályok létszámát ugyanis az első szezon tapasztalatai alapján valamelyest átalakították. A nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistája alapján az 52. magyarok számára elsősorban a bennmaradás lehet a cél, mivel mindhárom riválisukat előrébb jegyzik: a törökök éppen a szintén csoportellenfél szerbekkel holtversenyben a 29. helyen állnak, az oroszok pedig a 38. pozíciót foglalják el. A tegnap esti mérkőzés előtt (olvasóink már ismerhetik a végeredményt is) Marco Rossi szövetségi kapitány bizakodó volt, de egyértelműen a törököket nevezte esélyesebbnek.
– Az esélyek nem mellettünk szólnak, de a futball tud váratlan dolgokat produkálni, mi pedig azon leszünk, hogy ezt csütörtök este bizonyítsuk, és jó eredményt érjünk el Sivasban – idézte Marco Rossit a magyar szövetség Twitter-oldala a szerdai, törökországi sajtótájékoztatót követően. Az olasz szakember hozzátette, a magyar bajnokság ugyan már három hete zajlik, a török viszont még nem kezdődött el, ennek ellenére ez nagy előnyt nem jelent, hiszen mindig a teljesítmény, a minőség dönt a pályán, és ez holnap sem lesz másképp.
A FIFA világranglistán jelenleg 37. Romániát a világranglista 26. Ausztriával, a 36. Észak-Írországgal és a 44. Norvégiával sorolták össze. Azaz elvileg könnyebb dolguk van, hiszen két ellenfelük is mögöttük szerepel a világranglistán. A román nyelvű sportbulvársajtóban megjelent esélylatolgatások ugyanakkor arra is kitérnek, hogy Romániának azért fontos a jó Nemzetek Ligája-szereplés, hogy minél jobb besorolást kapjanak a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra kvalifikáló selejtezősorozat sorsolásakor. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik kalapból húzzák ki a román válogatottat. Románia jelenleg 22. az európai válogatottak közt a FIFA rangsora között, így pillanatnyi állás szerint a harmadik kalapból húznák őket a decemberben esedékes világbajnoki selejtező sorsolásakor, ugyanakkor csak két európai válogatottat kellene megelőzzenek ahhoz, hogy a jóval előnyösebb második kalapból húzzák őket. Ezért is kulcsfontosságú számukra az Észak-Írország elleni mérkőzés, a szigetországi válogatott ugyanis mindössze egyetlen hellyel van lemaradni Romániától a világranglistán.

Hirdetés

Hirdetés