Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Előadások élőben és a virtuális térben

Fesztilmegnyitó a szabadban. Kájoni után, szabadon —   fotó: László F. Csaba

 

 

Szombaton kezdődött a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A hét végéig tartó rendezvény első két napja változatos és gazdag programot kínált a régizene kedvelőinek. A hivatalos megnyitón kívül többek között koncertek, hangszerbemutatók és gyalogtúra is színesítette a fesztivált.


Erdély egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye a negyvenéves múltra visszatekintő Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A jubileumi esemény programjai közt szerepelt a Mária úton szervezett gyalogos Kájoni-túra, amelyre bárki jelentkezhetett, aki szereti a természetet és a zenét. A túra végén zenei meglepetéssel várták a részvevőket. A délutáni – online megtekinthető – hangszerbemutatón Kónya István magyar lantművész a hangszernek a különböző történelmi időkben betöltött szerepét, fontosságát mutatta be. Mint megtudtuk: a lant mint szólóhangszer a XVI. században vált ismertté Európában, a többszólamú kórusművek átdolgozásai mellett sok táncdarabot is ezzel a hangszerrel kísértek. A nemesi családok tagjaitól elvárás volt, hogy valamilyen hangszeren tudjanak játszani, a királyi udvarok zenészei, a városi lantosok, vándorlantosok és a protestáns énekmondók is mind hivatásszerűen használták a lantot. A barokk korban a reneszánsz típusú, törött nyakú lantból újfajta hangszereket építettek Itáliában – hangzott el, majd Kónya István bemutatta három lantkönyvét. A művész elmondta: a lant használata az 1820-as évekig volt népszerű, amíg a klasszikus gitár ki nem szorította.
A kora esti órákban tartották a Régizene Fesztivál hivatalos megnyitóját, ez alkalommal a Hargita Megyei Kulturális Központ által 2019-ben összegyűjtött, Kájoni János életművét ismertető kiállítást mutatták be a nagyközönségnek. A helyszínen a Codex régizene-együttes a Kájoni-kódexből játszott dalokat. Az est folyamán a miklósvári Kálnoki-kastélyból online koncerttel örvendeztette meg a műfaj kedvelőit a Kájoni Consort együttes Énekeljünk mindnyájan, vígan, s nagy örömmel című koncertjével.
Tegnap délután online hangszerbemutatóval folytatódott a Régizene Fesztivál. Vitárius Piroska hegedűművész-tanár tízperces videóban, rövid hegedűjáték után a barokk és a modern hegedű közötti különbségeket ismertette. Elmondta, nagyon kevés barokk hegedű maradt fenn eredeti állapotában, napjaink régizenélésében fontos szerepet játszanak a hiteles kópiák.
– A barokk hegedű nyaka a modern hegedűéhez képest vastagabb és rövidebb. A nyak dőlésszöge a hegedű testével teljesen párhuzamos, míg a modern hegedűnél élesebb a dőlésszög. Alább is magasabb lett az évszázadok során, mivel a hangigény megváltozott, egyre hangosabb, erősebb hangú hegedűt szerettek volna készíteni. Ennek megfelelően alakult a gerenda is a hegedű belsejében. A barokk hegedűn bélhúrok vannak, de már az 1600-as évek második felétől használtak olyan bélhúrokat, amelyeket fémmel fontak be – részletezte Vitárius Piroska, aki két vonót mutatott be az régizene kedvelőinek. Elsőként egy 1700-as évekbeli modellt ismertetett, amely sokkal rövidebb és könnyebb a modern vonóknál.
– Ezzel a vonóval sokkal könnyebb barokk vonásokat, ugróvonásokat előadni. Mutatok egy átmeneti vonót is, ez egy klasszikus vonó. Alapvetően tehát a klasszikus korszak zenéjére alkalmas. Itt már látszik, hogy megnőtt a vonó hossza. Sokkal jobban hasonlít a csúcs az úgynevezett modern vonókra, a kápa is ebbe az irányba kezd alakulni, de azért ez még mindig egy sokkal rugalmasabb modell – jegyezte meg a hegedűművész.
Hozzátette, a régizenészek számára nem azért fontos tudni néhány dolgot a barokk kor zenéjéről, mert ugyanúgy szeretnének előadni, mint a korabeli zenésztársaik, hanem azért, mert megfelelő hangszerekkel és tudással sokkal több lehetőségük lesz az előadásukhoz. Megjegyezte, a barokk kor szenvedélyesen muzsikált, „ezt sokszor kihagyjuk” a barokk kor darabjaiból.
Ugyancsak tegnap Karácsony Noémi, Johann Sebastian Bach: Vergnügte Ruh, beliebte See­lenlust – BWV 170 kantátáját adta elő. A Transylvania Barokk Együttes 21 órától a kolozsvári ferences kolostorból online koncerttel örvendeztette meg a régizene kedvelőit.

Hirdetés

Hirdetés